Utorak 28. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.04.2010.
11:09
Tanjug A

Avioni opet lete

Vazdušni prostor u nadležnosti Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore još uvek je zatvoren, a njegovo otvaranje očekuje se danas u 18 časova, najavljeno je iz Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

Aerodrom "Nikola Tesla"

Komitet za bezbednost Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore je na osnovu najnovijih podataka o kretanju oblaka vulkanske prašine zaključio je da su se stekli uslovi da se ceo vazdušni prostor otvori za prelete, kao i da se aerodromi u Nišu, Podgorici i Tivtu, ne još i Beograd, otvore za poletanje i sletanje. Avionski letovi iznad Crne Gore zabranjeni su do večeras u 21 sat, saopšteno je iz Javnog preduzeća "Aerodromi Crne Gore".

Prostor nadležnosti Agencije za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore obuhvata Republiku Srbiju, državu Crnu Goru, 55 odsto gornjeg vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine i deo medjunarodnih voda Južnog jadrana.

JAT vraća novac

 

Zbog otkazanih letova, Avio-kompanija "Jat ervejz" će svojim putnicima vratiti novac u celosti za kupljenje avio-karte i obezbediti smeštaj u hotelu za putnike iz unutrašnjosti, do prvog sledećeg leta, izjavila je službenik za odnose sa javnošću ove komapnije Željka Trninić.

 

Ona je objasnila da se situacija u kojoj je došlo do otkazivanja letova, prema pravilima Međunarodne organizacije za vazdušni saobraćaj, tretira kao "viša sila" i u takvim tim situacijama avioprevoznici nemaju obavezu da pomognu putnicima, ali je praksa u Jatu da putnicima iz unutrašnjosti obezbedi smeštaj u hotelu "Slavija" do prvog sledećeg leta.

Slađana Popović portparol Agencije za kontrolu leta Srbije i Crne Gore, ranije je najavila da će vazdušni prostor biti zatvoren  sve dok se ne steknu uslovi za njegovo potpuno ili delimično otvaranje.

Ona je podsetila da je Agencija za kontrolu leta Srbije i Crne Gore od juče u 16 sati odlučila da preventivno zatvori vazdušni prostor iznad Srbije. Ta odluka je doneta iz preventivnih razloga, zbog oblaka pepela koji se širi iznad severne Evrope, nastalog posle erupcije vulkana na Islandu.

Popovićeva je rekla da nadležni u Agenciji stalno prate situaciju i da će reagovati u skladu sa razvojem događaja.

Hrvatska otvorena

 

U Hrvatskoj su tokom poslepodneva otvoreni svi aerodromi, osim osiječkog, koji su bili blokirani zbog oblaka s vulkanskom prašinom, saopšteno je iz hrvatske kontrole vazdušne plovidbe.


Procenjuje se da je zbog otkazanih letova državni prevoznik "Kroacija erlajnz" juče izgubila pola miliona evra jer je uspela odraditi tek dva leta, dok je oko 5.000 ljudi ostalo na zemlji.


S druge strane, procenjuje se i da su osim avioprevoznika velike gubitke doživeli i hrvatski turistički radnici.


Tako su turističke destinacije na Jadranu u predstojećoj sedmici izgubile oko 10.000 hiljada gostiju koji su ovog vikenda trebali da dođu na sedmodnevni odmor avionima u Split, Dubrovnik, Zadar i Pulu.


Pri tome će najlošije proći hotelijeri Splitsko-dalmatinske županije, jer je samo preko splitskog aerodroma ove subote i nedelje trebalo proći 6.000 hiljada putnika u oba smera, od čega 3.500 u dolasku, a 2.500 u povratku.


Hotelijeri Dalmacije su zabrinuti jer u ovo doba godine najveći turistički promet obavlja u grupama s avioprevozom.

Zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu koji se kreće u pravcu juga, zatvoreni su mnogi aerodromi širom Evrope.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online