Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.12.2014.
08:15 >> 15:09h
B. Đokić - D. Dekić A

Stepanović novi ministar pravde?

Aktuelni srpski ministar pravde Nikola Selaković biće smenjen, a na njegovo mesto doći će Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu, saznaju "Vesti".

Fonet
Pali na ispitu: Srđan Verbić i Nikola Selaković

Smena Selakovića jedan je od tri zahteva advokata koji štrajkuju od 10. septembra zbog novog Zakona o javnim beležnicima. Advokati smatraju da Selaković više ne sme da vodi resor pravde zbog njegove "drskosti, arogancije, nekompetentnosti, te ponižavajućeg odnosa prema advokaturi nezapamćenog u istoriji Srbije".

Notari ispraznili državni budžet

Najveći kamen spoticanja između Selakovića i advokata je zakon koji notarima, kako tvrde advokati, donosi mesečnu zaradu od minimum 50.000 evra, značajno poskupljuje usluge građanima, a država gubi, jer su beležnici samo tokom prvog meseca, u septembru, prihodovali više od 700.000 evra, koji su pre novog zakona išli u državni budžet.
- U septembru su, prema statistici Vrhovnog kasacionog suda, osnovni sudovi na ime taksi naplatili čak milion evra manje nego u aprilu - ukazali su advokati, a Srpsko advokatsko društvo saopštilo je da je zbog prestanka naplate samo u dva beogradska i pet sudova u unutrašnjosti Srbija izgubila 330.000 evra u jednom mesecu.

- Komunikacija postavljanjem ultimatuma i pretnje krivičnim progonom diskvalifikuju mladog ministra da pregovara sa predstavnicima više vekova stare profesije - bilo je obrazloženje advokata za smenu Selakovića.

Tokom više od 100 dana štrajka, pravosuđe se našlo u potpunoj blokadi, a procene su da je u tom periodu odloženo više od 200.000 suđenja.

- Iako jedan od najbližih Vučićevih saradnika, Selaković je izgubio njegovo poverenje jer nije umeo, ni on ni državni sekretar u Ministarstvu pravde Biljana Pavlović, da reše ovaj veliki problem - rekao je "Vestima" izvor u Vladi Srbije.

Isti izvor potvrdio je naša saznanja da bi u Selakovićevu fotelju mogao da sedne Aleksandar Stepanović.

- On je čovek kome premijer Vučić bezrezervno veruje. Veći deo radnog veka proveo je u pravosuđu i mnogo je bolje upoznat sa problemima od Selakovića i očekuje se da uspešno dovrši reformu pravosuđa - objašnjava naš izvor.

Inače, Stepanović je aprila 2013. godine izabran za vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Beogradu, a maja 2014. je postavljen na mesto predsednika. Karijeru je započeo kao sudija u Trećem opštinskom sudu u Beogradu, da bi 2009. godine bio izabran za sudiju Višeg suda u Beogradu, gde je bio prvo u istražnom odeljenju, a potom u krivičnom odeljenju.

Stepanovićevo ime se u javnosti pojavilo tokom afere sa sudijom Specijalnog suda Vladimirom Vučinićem, koji je predsedavao većem u procesu Miroslavu Miškoviću.

Vučinić je vlasniku Delte vratio pasoš, zbog čega su ga mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića kritikovali, a kada je pokušao javno da opravda svoj postupak, na koji kao predsednik veća ima diskreciono pravo, Stepanović ga je kaznio.

Podneta je disciplinska prijava Visokom savetu sudstva, a u međuvremenu je Stepanović Vučinića smenio sa mesta predsednika Specijalnog suda.

Odlaze i Verbić i Ilić?

Ministar pravde Nikola Selaković nije jedini član Vlade čija se fotelja ljulja. Prema saznanjima "Vesti" iz izvora u vladajućoj koaliciji, rekonstrukcija do koje bi moglo da dođe početkom proleća, kako stvari stoje, počistiće ministra obrazovanja Srđana Verbića i ministra za vanredne situacije, lidera Nove Srbije Velimira Ilića.

- Verbić se uopšte ne snalazi i ima mnogo propusta, a Ilić je pao na ispitu ne samo tokom majskih poplava, već i u vreme jesenjih nepogoda - objašnjava naš sagovornik da je Ilić umesto prvi bio poslednji koji je obišao pogođene krajeve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online