Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 30.12.2014.
09:00
J. L. Petković - Vesti A

Sever pod kontrolom Beograda, a ne Prištine

"Srbija ne treba da ispuni zahtev međunarodne zajednice u potpunosti i rasformira paralelne strukture na Kosovu. Tačku iz Brisela da se ukinu sve paralelne institucije Srbije na severu Kosova ne treba prihvatiti zato što to, po meni, znači da smo odustali od principa koje smo zauzeli", kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Beta/N. P.
Zbunjuje Brisel: Tomislav Nikolić
 

Obrazlažući svoju platformu za Kosovo koju još nije predstavio javnosti, on je ocenio da Zajednicu srpskih opština (ZSO) ne treba konstituisati u skladu sa zakonima Kosova i dodao da je moguće zauzeti novi pristup u vezi četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

- Može da se napravi malo drugačiji pristup, da se razgraniči da li mi prihvatamo da prištinska administracija uopšte, ikada, preuzme ingerencije na severu Kosova i Metohije. Zašto bismo mi naterali svoj narod, ako to nije mogla ni sila ni oružje - kazao je Nikolić.

Politički analitičar Dušan Janjić podseća da se sporazumom iz Brisela potpisanom aprila 2013. Vlada Srbije obavezala da ukine paralelne institucije i to je, na osnovu tog sporazuma, trebalo da učini do kraja 2013. Ono što predsednik Nikolić govori, smatra Janjić, pokazuje da je postojao "osmišljen plan" da se to ne učini. To upućuje, dodaje Janjić, na zaključak da su tačne kritike koje dolaze na račun Vlade za neprimenjivanje sporazuma iz Brisela.

- Platforma predsednika još nije predstavljena javnosti, a na osnovu onoga što smo do sada čuli mogli smo da zaključimo da ona ne odstupa mnogo od postojeće prakse Beograda. Kada je reč o ZSO, ona tek treba da uđe u proces primene, a takođe statut još nije predstavljan javnosti. Predsednik Nikolić ili ima punu saglasnost Vlade Srbije ili pokušava da navede na ono što je njegovo viđenje. Svojim izjavama predsednik je uveo nove elemente, a to je da Vučić ne može samostalno da vodi politiku oko Kosova, da mora da dođe pred Skupštinu i da brani ono sve što piše u programu Vlade u ZSO, a ako ne dobije podršku ide se na referendum - kaže Janjić.

On zaključuje da je izvesno da je Nikolić kandidovao temu Kosova i da će u 2015. toj temi biti posvećeno više prostora nego reformama.

Težak sastanak u Briselu

Nikolić je ocenio da premijera Aleksandra Vučića čeka "težak sastanak" u Briselu početkom februara. Predsednik kaže da bi posle toga Narodna skupština trebalo da izađe sa stavom šta u pregovorima može da se zastupa, a šta ne.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.12.2014. 12:37
Pa dobro jutro, gospodine Tomo! Gde si bio kad Sam potpisivao Briselski sporazum, tad ti ništa nije smetalo, a sad si našo da Mi se nešto buniš!? More, kazanom ću Ja tebe u glavu! Ili si izdajjnik ili nisi, nema više nazad, gospodine Tomo, prešli smo Rubikon i ti i Ja, odavno!
Utorak 30.12.2014. 11:08
Gosp.Nikolic moze da izjavi svesto,ali kad su oduzeli Kosovo Niko nije pitao,pa nisad nece pitati to on dobro zna,jedino kako ste izgubili tako mozete i povratit.
Utorak 30.12.2014. 14:56
Mozete vi ovde da pisete sta hocete.Kosovo je nase i Kosovo cemo vratiti.Nema od toga nista.Kosovo kao teritorija nece pobeci nigde ali da bude pod upravom Srbije vise nikada nece biti.Potrebni su vekovi da povratimo to.Kosovo smo davnih dana izgubili jer se Albanci namnozise a Srbi izgubise...Cak i te cetiri opstine to je samo zamajavanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online