Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.01.2015.
17:05
Beta A

Istoričar isplanirao pomirenje Karađorđevića i Obrenovića

Ova godina treba da bude obeležena potpunim pomirenjem srpskih dinanstija Krađorđevića i Obrenovića i da se skine viševekovna anatema, ocenio je istoričar iz Gornjeg Milanovca Živomir Radosavljević.

wikimedia.org
Članovi porodice Karađorđević na okupu u Belom dvoru
 

U aprilu se obeležava 200. godina od početka Drugog srpskog ustanka u Takovu i stvaranja srpske države, i taj dan bi trebalo da bude u znaku srpskog jedinstva i oproštaja svih grehova koji su se događali u prošlosti, rekao je Radosavljević.

"Da prestanemo da govorimo i sumnjamo kako nad nekima lebdi sekira Obrenovića, a nad drugima pištolj i sablja Apisova i pristalica Krađorđevića", naglasio je istoričar.

Njegov predlog je da se pomirenje obavi na crkveno-narodnom saboru na Sretenje, 15. februara, kada je Dan državnosti Srbije i to u hramu Svetog Đorđa na Rudniku, jer je to "tačno na pola puta" između Miloševog Takova i Krađorđevog Orašca.

U pismu koje je dostavio medijima i koje će uputiti Vladi i Skupštini Srbije predlažio je da toga dana na Rudnik dođu predstavnici dinanstije Krađorđevića kao i delegacije Orašca i Viševsa gde je rođen Karađorđe.

U ime Obrenovića da prisustvuju potomci porodica Jakovljevića i Mratinovića iz Brusnice, Vukomanovića iz Srezojevaca, kao i predstavnici Dobrinje u opštini Požega gde je Miloš rođen.

"Čitav ceremonijal održao bi se pred Srpskim patrijarhom i delegacijama Vlade i Skupštine Srbije, kao i predstavnicima opština Gornji Milanovac i Topola na čijim se teritorijama nalaze Takovo i Orašac odakle je krenula sloboda za Srbiju", naveo je on.

Nedelja 04.01.2015. 03:58
Nisam za to da Srbija bude kraljevina, no kao i vecina smatram da su Obrenovici mnogo, mnogo vise doprineli Srbiji. Sam vodja 2 ustanka Milos je po mom misljenju verovatno nas najveci vodja ikada, covek s vizijom i napravio je neverovatan napredak u Srbiji, sto se tice zakona- Srbija je u njegovo vreme po tom pitanju daleko ispred veceg dela, ako ne i cele Evrope. Neverovatan strateg, organizator koji je gledao napred. Nazalost danas nemamo coveka takvog kalibra da izvuce Srbiju iz ove nevolje.
Subota 03.01.2015. 17:16
За неко време Србија постаће Краљевина.2000.год.запад је послао Карађорђевиће у Београд.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online