Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 05.01.2015.
08:30
B. Đokić - Vesti A

Kep veruje u Srbiju

Slučaj Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, nalazi se pred dramatičnim raspletom. Nakon devet godina u ekstradicionom pritvoru u Australiji, pošto su iscrpljena sva pravna sredstva, sud ove države verovatno će doneti odluku o njegovom izručenju Hrvatskoj, koja ga traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine.

Vesti
I dalje se nada pravdi: Kapetan Dragan
 

Međutim, vlasti u Beogradu pokušavaju da to spreče tako što će od hrvatskih vlasti tražiti da Vasiljkovićev slučaj bude ustupljen Srbiji. Na potezu su srpsko Ministarstvo pravde, koje je pre nekoliko dana poslalo pismo vlastima Australiju u kom se traži da Vasiljković ne bude izručen, ali i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji sa hrvatskim kolegama treba da dogovori da se po hrvatskoj optužnici Kapetanu Draganu sudi u Srbiji.

Pitanja bez odgovora

"Vesti" su se protekle dve godine obraćale vrhu države kako bi saznale da li se nešto radi na tome da se izbegne Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj. Međutim, i u kabinetu predsednika Nikolića, premijera Vučića i potpredsednika Vlade Dačića ostali smo bez odgovora na ova pitanja:
1. Da li ste vi, odnosno država Srbija učinili nešto kako biste pomogli Kapetanu Draganu, koji u australijskom pritvoru čeka odluku o izručenju Hrvatskoj zbog sumnji da je počinio ratne zločine, budući da je reč o srpskom državljaninu?
2. Da li je za vreme koje se nalazi u pritvoru iz Srbije njemu upućena neka pomoć, finansijska ili logistička?
3. Da li se sa hrvatskim vlastima razgovaralo da se njegov slučaj ustupi na postupanje srpskim pravosudnim organima?

Kako "Vesti" saznaju od dijasporaca u Australiji uključenih u njegovu odbranu, Vasiljković veruje da će se slučaj izručenja rešiti u njegovu korist.

- On je pozitivan i veruje da će se sve dobro završiti. Strašno ga je nerviralo što se u Srbiji niko ne interesuje za njegov slučaj. Nalazi se u zatvoru koji zajednički drže jedna privatna kompanija i australijska vlada. Vreme provodi tako što razgovara i utiče na zatvorenike srpske nacionalnosti. Pomaže im u rehabilitaciji, pošto je većina u zatvoru zbog narkomanije ili trgovine drogom. Sa Srbima da tako kažemo, održava mir u ovom zatvoru, kako robijaši ne bi pravili nerede. Planira da kad izađe iz zatvora napravi fondaciju za zaštitu mladih od uticaja narkotika - kažu naši sagovornici.

Hrvatska traži Vasiljkovića, inače australijskog i srpskog državljana, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima na početku rata 1991. godine.

On je uhapšen u Australiji 19. januara 2006. godine i osim jednog kratkog perioda kada se nalazio na slobodi, sve vreme je bio u zatvoru čekajući odluku o izručenju.

Nakon devet godina borbe da ne bude izručen Hrvatskoj, sva pravna sredstva u Australiji su iskorišćena. Jedina mogućnost je, kako smo spomenuli, da srpske vlasti sa Hrvatskom dogovore ustupanje slučaja.

Pre nekoliko dana je Nikola Selaković, ministar pravde Srbije, poslao treće pismo svom australijskom kolegi u kom traži da se Kapetan Dragan ne izručuje Hrvatskoj, jer tamo ne bi imao fer i korektno suđenje, kao i da za optužbe koje su pokrenute protiv njega nema nikakvih dokaza.

- Kepu bi mnogo značilo da vidi kako nije sam i da sunarodnici misle na njega. Ko želi da mu pruži podršku može da mu piše na Dragan Vasiljkovic MIN 396047, PO BOX 6148, Blacktonjn Deliverdž Centre, NSNj 2148, AUSTRALIA - kažu za "Vesti" Srbi iz Australije koji se već godinama bore za njegovu slobodu.

Zagreb: Beograd da ne deli lekcije!

Nakon zahteva Srbije da kapetan Dragan bude izručen Srbiji umesto Hrvatskoj, Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske, izjavio je da Srbija sigurno nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe, već da je situacija obrnuta.
- U međuvremenu smo podneli sve tražene dokumente i uskoro očekujemo konačnu odluku. Valja napomenuti da u Australiji hrvatski zahtev za ekstradiciju zastupa njihovo tužilaštvo, što znači da odavno smatraju kako Hrvatska može pravično i pravedno suditi Vasiljkoviću - izjavio je Crnčec.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.01.2015. 13:22
ja imam dokaz pritiv hrvatske ,puni ste pedofilije , stitite svoje svecenike koji zlostavljaju vasu decu ,njima nesudite monstrumi u ljudskome obliku ......
Ponedeljak 05.01.2015. 12:37
hrvat pitaj Daniela Srb sto je on Isusa ti Jozo ...
Ponedeljak 05.01.2015. 21:25
Zagreb: Beograd da ne deli lekcije!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, људи, жива истина,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Един и Санел признали да су претукли Штајнхауера, а цех платили Србија и Ковачевић
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online