Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 07.01.2015.
07:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Mladi, čuvajte srpske korene

Episkop srednjoevropski gospodin Sergije (Karanović) Srbima u otadžbini i širom sveta čestita Božić drevnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi", želeći takođe svima "srećno i blagosloveno 2015. leto blagosti Gospodnje" .

A. Čukić
Božić je naš vid: Vladika Sergije
 

- Praznik rođenja našeg Spasitelja jeste jedan od najvećih Gospodnjih praznika u godini. Nama ovde u dijaspori, daleko od svojih ognjišta i svoga rodnog kraja, svakako jeste i trebalo bi da je velika radost sam praznik rođenja Hristovog. Tu radost mi Srbi možemo osetiti ne samo na dan praznika, kada se okupljamo oko svojih svetih hramova, već i ranije, tj. onda kada započinjemo božićni post pripremajući se za doček Božića - ističe vladika Sergije u prazničnom razgovoru za "Vesti".

Vaše preosveštenstvo u čemu se ogleda značaj Božića?
-Značaj praznika je veliki, to je izmirenje neba i zemlje jer nam spasenje ovog sveta dolazi od Hrista koji se upravo rodio u našem telu. Bog postaje čovek, da bi čovek postao bog po blagodati.

Koje su Vaše najlepše Božićne uspomene?
- Božićne uspomene su nezaboravne. Kad sam bio mali, ne mogu a da se ne setim odlaska u hram, u Bačkoj Palanci gde sam odrastao, na rano božićno jutrenje. Bilo je to u rane sate oko pet ujutro. Ostalo mi je u sećanju predivno pojanje božićnih pesama, mnoštvo naroda koji je hrlio ka svome svetom hramu, i svakako liturgija u kojoj sam učestvovao čitajući naizmenične pesme - antifone. Sećam se i Badnjeg dana, kad su oci sveštenici, sa narodom nosili veliki badnjak ne samo oko hrama, nego i ulicama Bačke Palanke, na fijakerima, uz pojanje pesme: Rođenje Tvoje Hriste Bože zasija svijetu kao svijetlost... Na Božić se sećam i porodičnog sabirinja, koji mi uvek bio uzor, pogotovo u današnjoj službi i misiji, koju mi je Bog poverio. Jer bez zajednice nema ni Crkve ni društva.

Čestitka "Vestima"

- Zahvaljujem se "Vestima" na pozivu za intervju i želim svako dobro od Hrista Bogomladenca. Takođe, svim eparhiotima Eparhije srednjoevropske i svim ljudima dobre volje upućujem srdačne čestitke povodom božićnih praznika. Želeći svima Mir Božiji, na Božić, i srećno i blagosloveno 2015. leto blagosti Gospodnje, sve vas pozdravljam uz naš drevni pozdrav: MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI! - VAISTINU SE RODI! - poručio je vladika Sergije.

Šta biste za Božić poručili ne samo Srbima u Vašoj eparhiji, već i svima koji su rasuti širom sveta?
-Moja poruka jeste poruka mira, a to je i sama poruka Božića, odnosno Spasitelja sveta, koji nam donosi mir svoj, gde se izmiruje, kao što sam napomenuo nebo i zemlja. Božić je, dakle, postao način na koji mi hrišćani gledamo na život. Božić je naš vid, to nam i čuveni Njegoš cetinjski peva: "Nema dana bez očinjeg vida, niti slave do Božića." Možemo i reći da kakav vid - pogled imamo na Božić, takvi smo ljudi. Zato, starajmo se da u prazniku Božića, vidimo našu ljubav prema samome Bogu i ljubav prema bližnjem.

Kako biste sumirali Vašu dosadašnju arhipastirsku misiju?
- Eparhija srednjoveropska je jedna od većih prostorno eparhija naše Srpske crkve u dijaspori. S obzirom na to da sam ovde tek četiri meseca, obišao sam veće gradove i mogu reći da sam video dosta toga. Naroda ima dosta, hvala Bogu, i narod je blagorodan, pun ljubavi i poštovanja prema svojoj svetoj Crkvi. Osetio sam da je narod žedan reči jevanđeljske, i kao episkop Crkve, a to sam napomenuo i na svojoj hirotoniji, širiću ljubav jevanđeljsku. Hramovi koje sam obilazio su uglavnom vrlo lepo uređeni, sveštenici redovno vrše bogosluženja. Ono čemu se radujem najviše jeste da ima i dosta dece koja aktivno učestvuju u bogosluženjima i u drugim kulturnim oragnizacijama.

Sa kojim ste se iskušenjima i problemima suočili na tlu Nemačke?

-Što se tiče problema, u eparhiji, ne bih mogao posebno ništa da naglasim, ali mišljenja sam da je potrebno još mnogo rada, na duhovnom usavršavanju našega naroda, a tako isto i kulturno-prosvetnom unapređenju naše omladine, koja treba da očuva svoj i duhovni i nacionalni identitet. Eparhija, ako Bog da u budućnosti skorijoj trebalo bi da reši svoj status, da dobije kao i sve ostale crkve, pravo javnosti, što bi nam u mnogo čemu olakšalo unapređenje naše duhovne zajednice u Nemačkoj, ali i ugled kod drugih naroda.

Šta bi preseljenje sedišta Vaše eparhije u Frankfurt značilo srpskom narodu u Nemačkoj?

-Moj susret sa gradonačelikom Frankfurta, gospodinom Peterom Feldmanom 30. decembra je sigurno vrlo bitan jer nam je i gradonačelik pokazao svoju podršku i volju u unapređenju naše zajednice u Frankfurtu. Kao što je svima poznato, u Frankfurtu je kupljen predivan i veliki hram za našu Crkvu i narod, koji će imati veliki značaj u budućnosti. Bilo je i napomene prilikom našeg susreta, odnosno otvoren poziv od samog gospodina Petera da sedište eparhije prebacimo u Frankfurt, ali o tome kada dođe vreme.

Koliko ste zadovoljni aktivnostima sveštenoslužitelja u Eparhiji srednjoevropskoj, ne samo u bogoslužbenom smislu, već i na planu rada sa pastvom poput veronauke, negovanja srpskog identiteta kod mladih naraštaja, očuvanja svetosavske tradicije, srpskog jezika, itd ?
-Što se tiče aktivnosti na prostoru naše eparhije, trudimo se da širimo Hristovu ljubav i držati se onih Hristovih zapovesti: "Idite i naučite sve narode krsteći ih, u ime Oca i Sina i Svetoga duha!" Skoro svaka Crkvena opština i parohija redovno održavaju veronauku za decu i omladinu, pa čak i roditelji kroz decu obnavljaju svoj indetitet. Naravno, naše eparhije Srpske pravoslavne crkve u dijaspori uvek su bile i biće centar okupljanja našega naroda.

Vladikina biografija

Vladika Sergije ( Zoran Karanović) rođen je 4. jula 1975. u Bačkoj Palanci. Poreklom je iz mesta Boboljusci, koje se nalazi u neposrednoj blizini Martin Broda. Završio je Bogosloviju Sveta Tri Jerarha, u manastiru Krka. Zamonašen je 12. avgusta 1995. u manastiru Gomionica, i dobio monaško ime Sergije. Iste godine upisuje kao redovni student Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po blagoslovu episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma (Jevića), prekida studije i 1996. odlazi u Nemačku, da kao đakon bude na ispomoći tamošnjem episkopu srednjoevropskom Konstantinu. Školske 1997/1998. godine odlazi na usavršavanje nemačkog jezika u Regenzburg. Potom se vraća u svoj matični manastir Rmanj u Martin Brod gde je najpre obavljao dužnost ekonoma, a 2008. godine postao iguman.Teološki fakultet završio je u Grčkoj 2010. U čin arhimandrita, proizveden je 7. aprila 2014. i 23. maja iste godine na redovnom proljetnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC, izabran je za episkopa srednjoevropskog. Hirotonisan je 26. jula u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u episopski tron ustoličen 7. septembra 2014. u manastiru Presvete Bogorodice u Himelstiru.

Da li sveštenici u pretpraznične dane obilaze srpske zatvorenike u nemačkim zatvorima, brinu li o bolesnim Srbima u nemačkim bolnicima, o zanemoćalim srpskim seniorima u domovima za stare?
-Pojedine naše Eparhije srednjoevropske imaju zadovoljavajuću saradnju sa pojedinim institucijama Nemačke. Između ostalog i sa bolnicama, staračkim domovima i zatvorima. Obilazak utamničenih, bolesnih ili nemoćnih ne vrši se samo uoči ili za vreme velikih praznika, već je to dužnost svakog čoveka, a prvenstveno nas sveštenoslužitelja.

Kakvo je Vaše mišljenje o radu Kola srpskih sestara i aktivnostima crkvenih horova u Vašim parohijama?
Takođe, da li ste zadovoljni saradnjom sa klubovima, organizacijama i udruženjima srpske dijaspore u Nemačkoj i kako sagledavate njihove aktivnosti?
- Crkva je živi organ, a u njoj su svi ljudi pozvani, da učestvuju u misiji. Zaista, crkva bi bila nezamisliva bez pojedinih organizacija koja deluju u njoj. Takođe se možemo pohvaliti crkvenim horovima koji aktivno učestvuju na liturgijama i na raznim manifestacijama kako u Nemačkoj, tako i van granice ove zemlje..

POVEZANE VESTI

Sreda 07.01.2015. 09:58
Srbska korenja nedonesi mladim kruha,lako tebe govorit kad imas sve,ali % gradfjan neznaju kako da izadje nakraj sa porodicama,a nato ni vi ni vlada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online