Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.01.2015.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Atak Prištine i na jug Srbije

Kancelarija za Preševo, Bujanovac i Medveđu, koja je otvorena u Gnjilanu, najavljena je kao mesto koje će pružati pomoć ljudima koji su poreklom iz tih gradova, a koji sada žive na Kosovu, u dobijanja ličnih dokumenata, a s ciljem ostvarivanja jačih veza između Albanaca koji žive u Preševskoj dolini i na Kosovu, pre svega na polju kulture i sporta.

Beta/AP/V. K.
Malo i Kosovo: Albanci bi da otkinu još jedan deo Srbije
 

Međutim, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Jonuz Musliu dao joj je potpuno drugu i političku dimenziju, predstavljajući je i kao veliki kamen spoticanja u pregovorima u Briselu.
Musliu, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovca, od vlade Kosova traži da osoba koja bude na čelu Kancelarije dobije pravo i da prisustvuje svim sednicama kosovske vlade.

- Tražimo reciprocitet sa Srbima na Kosovu. Kad oni na severu u tri opštine mogu da imaju sudove, zašto mi da nemamo, kad Vlada Srbije daje oko 40 miliona evra za Srbe na Kosovu, zašto da i nama ne pomognu Kosovo i Albanija - rekao je Musliu.

Pokušavali su i ranije

- Ovo je još jedan pokušaj Prištine da poveže bilo kakav dogovor o Zajednici srpskih opština sa tri, odnosno dve opštine u centralnoj Srbiji sa većinski albanskim stanovništvo. To nije ništa novo i to je očekivano. Bilo je i ranije pokušaja. Na Kosovu te opštine tretiraju kao deo svoje države i oni će pokušati da kroz dalje razgovore i pregovore prave takva uslovljavanja. Ipak, ne očekujem da će to biti uspešno jer postoje značajne razlike, a ne postoji međunarodna podrška za to - kaže Borislav Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima u Briselu.
 

On je dodao da traže otvaranje kancelarije i u Prištini, kao i da će ponovo tražiti pomoć kroz budžete Albanije i Kosova.

- Do sada nije bilo razumevanja za naše zahteve, ali promenićemo taj kurs. Počeli smo od prošle godine kad smo dobili oko 100.000 evra za porodilište u Preševu. Kad oko 40 miliona evra Srbija daje za Srbe na Kosovu, zašto da i nama ne pomognu Vlade u Albanije i Kosovu - kazao je Musliu.

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije kaže da je predsednik NSA "možda dobio instrukcije od Prištine" za te izjave, a da li je to tako videće se kada počnu razgovori u Briselu.

- Musliu je poznat kako neko ko daje ekstremne izjave i zagovornik pripajanja Preševske doline Kosovu i stvaranja Velike Albanije. Poznato je da je u koordinaciji sa albanskim liderima u Prištini i Tirani i da radi po njihovom instrukcijama. Cilj pravljenja paralele između Bujanovca, Preševa i Medveđe i Srba na Kosovu je destabilizacija i očigledno Musliju zloupotrebljava mesto Predsednika NSA za propagandnu priču koja nema nikakvu podršku, čak ni među Albancima, a nema je ni u međunarodnoj zajednici. Umesto da se posveti stvaranju uslova za jačanje međunacionalnih odnosa na tom osetljivom području, on produbljuje razlike. Možda je dobio instrukcije od Prištine da to kaže, a da li je to tako videćemo kad počnu razgovori u Briselu - ističe Drecun.

Sanda Rašković Ivić, predsednica Demokratske stranke Srbije, ocenjuje da je "to na mala vrata otvaranje ka centralnoj Srbiji".

- To me podseća kad smo u vreme Jugoslavije pre više od 30 godina uvezli 200 profesora iz Albanije da zarad poštovanja ljudskih prava drže deci časove, a otvorili smo vrata za 470.000 Albanaca onih koji su se naselili na Kosovu i Metohiji u koji su u aktivnom procesu da nam otmu taj deo teritorije. Što se tiče reciprociteta, podsetila bih gospodina Muliua da po Ustavu Kosovo i Metohija pripada Srbiji i otkuda obaveza da se pomažu, isto kao i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa. On bi trebalo da snosi odgovornost za huškanje albanske iredente kojoj nije dosta KiM već želi na centralnu Srbiju - kaže Sanda Rašković Ivić.

Janjić: Lokalno pitanje

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose kaže da je upoznat s projektom otvaranja kancelarije, da je reč o projektu prekogranične lokalne saradnje Gnjilane-Preševo, koji podrazumeva saradnju na nivou opština.
- Reč je o projektu koji je raspisan prošle godine. Takve kancelarije postoje širom Evrope. Prisustvovao sam na skupu u Gnjilanu gde se govorilo o toj kancelariji i gde je na temu odnosa Preševa i Kosova jasno rečeno da je su to opštine koje pripadaju Srbiji i da će se pomagati na lokalnom nivou - kaže Janjić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.01.2015. 19:24
... Ja sam uzeo svoju terapiju, i odlučno demantujem sve do sada izrečeno! Ukrali su Mi identitet, ako neko pita.
Nedelja 11.01.2015. 18:54
Ма изнаје-баћемо вам се фамилије, само да дође време! Нећеш ти овде терористо вршљати како хоћеш! У пећину па тамо лудуј!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online