Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.01.2015.
05:05
J. L. Petković - Vesti A

Vučića dočekali Srbi i Albanci

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na Kosovu da ostanu na svojim ognjištima i budu jedinstveni i obećao im je da ih Vlada i država Srbija neće zaboraviti. Poruku da će se Vlada na čijem je čelu boriti za njihovu budućnost proneo je kroz Pasjane, Štrpce i Gračanicu, koje je posetio u pratnji šestoro ministara Vlade Srbije i trojice srpskih članova Vlade Kosova.

Beta
Premijer Vučić na Kosovu
 

Srbi su dočekali premijera sa cvećem i državnim zastavama, a na ulasku u Pasjane, u vreme kada je Vučić trebalo da naiđe došlo je do sukoba kosovske policije i oko 200 do demonstranata, pripadnika radikalnog albanskog pokreta Samoopredeljenje. Nakon intervencije policije oni su udaljeni stotinak metara od saobraćajnice kojom je trebalo da prođe predsednik Vlade Srbije u svojoj prvoj poseti Kosovskom Pomoravlju.

Građani Štrpca kažu da od 1999. godine nisu imali prilike da ugoste predsednika Vlade Srbije.

Bojkot "Vesti"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju organizovala je prevoz novinara tokom posete premijera i ministara Vlade Srbije.
Organizatori o tačnom vremenu i mestu polaska nisu obavestili jedino novinara "Vesti" i ekipu "Glasa Amerike", tako da smo ostali bez prevoza, koji nam je ponuđen, a nismo ga sami tražili.

Duž glavne ulice u Štrpcu bile su postavljene zastave Srbije. Vučića su pred samom opštinom dočekala deca obučena u srpske narodne nošnje i sa zastavama Srbije u rukama.

Aplauzi za delegaciju

Na zgradu opštine postavljen je veliki bilbord sa likom premijera i porukom "Zajednica srpskih opština, budućnost pripada nama".

J. L. Petković
Stroj pred opštinom: Pozdrav dece u nošnjama

Premijer i ministri Bratislav Gašić, Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar i Aleksandar Vulin, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, takođe i članovi u kosovskoj vladi Branimir Stojanović, Aleksandar Jablanović i Ljubomir Marić dočekani su velikim aplauzom.

Sva preduzeća, škole i radnje bili su zatvoreni, a preduzete su najviše bezbednosne mere.

Građani su se dva sata pre dolaska Vučića okupili na trgu ispred opštine kako bi zauzeli što bolja mesta i videli premijera. Među njima bio je Jakov Dogandžić sa ćerkom Draganom Milatović.

- Sve najlepše želimo premijeru. Očekivali smo lep govor. Prvi put da je došao nas poseti tako visoki zvaničnik, da pokaže razumevanje za nas. Meni je brat nestao i to niko ne može da mi vrati, ali može da nam pokaže ovo što nam je pokazao - da nas razume - kaže Dragana.

Jelena Ilić kaže da je Vučićeva poseta veliki doživljaj za nju.


- To nam uliva veliku nadu. Od države Srbije očekujemo da malo više brine o nama. Moja porodica se bavi poljoprivredom, gajimo malinu i značilo bi nam da imamo gde da izvozimo - kaže Jelena.

J. L. Petković
Dočekali premijera: Jakov Dogandžić i Dragana Milatović
 

Jovana Stojković (16) kaže da bi volela da im Vučić pomogne da sagrade nešto gde bi provodili slobodno vreme, pošto nemaju ništa.

"Srbi, ne prolazite"

Premijer je u Štrpce stigao iz Pasjana, gde je u organizaciji Inicijative mladih studenata i intelektualaca održan simboličan protest protiv njegovog dolaska. Na parolama koje su nosili od Vučića traže izvinjenje u ime države Srbije.

Protiv posete Vučića Kosovu izjasnio se i albanski Koordinacioni odbor porodica nestalih, ocenivši posetu srpskog premijera kao tešku provokaciju. Prema njima, Vučić je pre posete Kosovu trebalo da poseti Batajnicu, Rudnicu i druga mesta u kojima se nalaze masovne grobnice kosovskih Albanaca.

Činovnici obavezno na miting

Školska uprava Ranilug 9. januara izdala je obavezujuće uputstvo direktorima škola da su sa zaposlenima obavezni da prisustvuju svečanosti u Pasjanu na kojoj je Vučić otvorio porodilište. Prevoz za to nije bio obezbeđen, ali jeste do Gračanice na miting Aleksandra Vučića.

Dan uoči posete zvaničnika Srbije Gračanici osvanula je parola na albanskom jeziku protiv posete premijera. U severnom delu Kosovske Mitrovice pocepan je bilbord sa fotografijom Vučića i porukom "Dobro došli, predsedniče!".

Parola "Vučiću, vidi! Srbi, ne prolazite! Jablanoviću, odlazi!" ispisana je na betonskom zidu u dužini od 500 metara u naselju Kišnica na ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana. Bilo je i umerenih stavova, pa je predsednik opštine Gnjilane i potpredsednik Demokratskog saveza Kosova Ljutfi Haziri posetu premijera Vučića okarakterisao kao versku i humanitarnu.

- Mi sa Albancima nećemo da vodimo ratove, već da živimo zajedno - rekao je Vučić tokom posete Kosovu.

On je naveo da zna da bi druge reči naišle na bolji odjek, ali da je njegov posao da obezbedi život, rad i opstanak Srba na svojim ognjištima, te da od zapaljive retorike i teških reči ništa dobro nije viđeno.
Prema njegovim rečima, Srbiji predstoje teški pregovori sa prištinskim vlastima.

Premijer zamolio građane da ne prodaju kuće: Ostajte ovde

Vučić je otvorio novo porodilište u Pasjanu. On je kazao da je to najmodernija takva ustanova, bolja nego što neki drugi mogu da naprave i obećao da će i u Štrpcu dobiti moderne ustanove. On je poručio da zna da će Albanci ponuditi veliki novac za srpske kuće i imanja.

- Molim vas da ne prodajete svoja ognjišta. Vi ste ti koji čuvate i branite vašu zemlju, koji očuvanjem svojih ognjišta na Kosovu i Metohiji branite našu budućnost - poručio je u obraćanju ispred opštine Štrpce, gde ga je dočekao gradonačelnik Bratislav Nikolić i bivši ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

Vučić je najavio ulaganje u putnu infrastrukturu i prehrambenu industriju. On je rekao da je probleme potrebno rešavati hladne glave, uz više rada.

- Kada obezbedimo mir i stabilnost, sve će biti modernije i imaćemo bolju budućnost. To je politika koja donosi rezultat Srbiji, Štrpcu i građanima. Vama su potrebna živa i zdrava deca sa budućnošću na svojim ognjištima - dodao je Vučić izrazivši zadovoljstvo što ga je mnogo dece dočekalo u Štrpcu.

Predstavnik iz RS

- Govor premijera je obećavajući i verujem da će ispuniti što je rekao. A meni je izuzetna čast što sam iz Republike Srpske određen u delegaciju Vlade Srbije i tu sam kao predstavnik odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije. Moramo svi da pomognemo srpskom narodu - kaže Momčilo Arlov.


Bogatstvo narodu

Srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi Vučić je poručio da nisu u nju ušli da bi se bogatili već da bi srpski narod na Kosovu bio malo bogatiji.
- Za njih morate da se borite, a ako nećete, izađite napolje, jer nikome drugom niste potrebni - kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online