Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 19.01.2015.
17:52
Beta A

"Srbija da traži međunarodnu potvrdu za vlasništvo u Trepči"

Šef Poslaničke grupe opozicione Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović izjavio je danas da Vlada Srbija za vlasništvo u Rudarsko-metalurško i hemijskom kombinatu "Trepča" na Kosovu mora da traži međunarodnu potvrdu.

Fonet/D. A.
DS će podržati sve korake u cilju potvrđivanja da je Srbija vlasnik "Trepče": Borislav Stefanović
 

- Međunarodni faktor mora da potvrdi da smo mi većinski vlasnik "Trepče". Pitanje je da li premijer i vlada to mogu da urade ili je to prazna retorika. Ja se nadam da mogu. I nadam se da tako nešto, ne samo kroz Briselski dijalog već i kroz međunarodne sudske instance i arbitraže može da se dokaže, ali za to ističe vreme - rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao i da će DS podržati svaki korak koji vodi u pravcu potvrđivanja da je Srbija vlasnik "Trepče".

Pitanje Trepče rešiti dijalogom na Kosovu

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu i spoecijalni izaslanik EU Samuel Žbogar izjavio je da pitanje Trepče treba rešiti unutrašnjim dijalogom na Kosovu, uz učešće Srba koji su deo Skupštine i Vlade Kosova. Prema njegovim rečima, treba preduzeti sve da kombinat bude sačuvan od likvidacije.

"Nije ni u čijem interesu da Trepča ide u likvidaciju, što će dovesti do gubljenja na hiljade radnih mesta", rekao je Žbogar, a prenosi portal kallxo.com.

Stefanović je rekao da je do Briselskog sporazuma 35 odsto imovine kombinata Trepča na severu Kosova bilo van domašaja Prištine.

- Briselski sporazum je taj domašaj omogućio. Ne vidim šta može Vlada Srbije da uradi da kaže 'Trepča' je naša. Ona može da uđe u dijalog o raspodeli učešća u vlasništvu i raspodeli dobiti, ali su za to dosta zakasnili - rekao je on.

Stefanović je ocenio da je aktuelna vlada imala 2,5 godine da nametne pitanje imovine i da sve radi u poslednjem momentu.

- Dve i po godine su imali vremena da nametnu pitanje imovine. O tome su davali izjave, večna tema je bila, raspravljaćemo o našoj imovini, sudbini nestalih. Ovaj igrokaz koji nam se sada predstavlja je potreba da se zamagle drugi katastrofalni potezi koje vlada povlači - rekao je on.

Stefanović je rekao da je očigledno da predstavnicima vlasti u Prištini ne odgovara da se uopšte priča o imovini jer je to pitanje za njih rešeno i, kako oni kažu, u domenu odlučivanja kosovske vlade, napomenuvši da je isti problem imala i prethodna vlast dok je vodila dijalog.

- U praksi to izgleda tako da mi kažemo, hajde da se dogovorimo oko "Trepče", a gospođa Tahiri kaže mi o tome uopšte nećemo da razgovaramo, to je naša imovina. I šta onda raditi? Onda se treba obratiti nekoj arbitražnoj strukturi koja može da donese odluku - naveo je šef Poslaničke grupe demokrata.

On je dodao da vlada DS to nije uradila jer su, kako je rekao, tada postojali neki drugi prioriteti, možda i zato što nije imala dovoljno snage, političke podrške, a imala je i SNS za opoziciju koja joj je "sedela na glavi za svaku sitnicu".

- SNS dve i po godine apsolutno nije uradila ništa na tom polju i sada se utrkuju ko će dati veće patriotske izjave u situaciji kada Vlada Kosova, na žalost, smatra da kroz zakon o privatizaciji, zakon o javnim preduzećima suvereno odlučuje o sudbini cele Trepče - rekao je Stefanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.01.2015. 18:03
Стефановићу зашто си почео потписивање Бриселског споразума . Потписивањем Бриселског споразума си признао Косово као државу а сада желиш да Трепча буде у Србију.Стефановићу једно причаш а сасвим друго радиш исто тако Вучић,Дачић и Николић кажу да је Косово Српско а дозволили сте да Косово има позивни телефонски број.Дозволили сте да на Личним картама пише Косово Република.Дозволили сте да се Косово такмичи у Спорту. ДС и СНС раде за Брисел и Вашингтон.
Ponedeljak 19.01.2015. 18:46
Svi imaju pravo nesto reci Osim tebe Borko krpato i-zdajnicka !!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online