Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 19.01.2015.
18:39
Beta, Srna A

EP: Srpski voz putuje prema Briselu

Izvestilac Evropskog parlamenta(EP) za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je u ponedeljak u Briselu da je Srbija ostvarila napredak u reformama i početnoj fazi pregovora o članstvu s Evropskom unijom i naglasio da je "voz Beograda na tračnicama za Brisel".

Beta/Evropski parlamament/P. G./DR
Otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu očekuje u narednih šest meseci: Dejvid Mekalister
 

Mekalister je u raspravi o nacrtu rezolucije o Srbiji u Spoljnopolitičkom odboru EP naglasio da u prvoj polovini ove godine treba da bude otvoreno prvo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbija-EU.

- Srpski voz putuje prema Briselu, a ja se nadam da će prva poglavlja biti otvorena u prvoj polovini ove godine - poručio je Mekalister.

Izvestilac za Srbiju je izradio nacrt rezolucije u kojem se ističe da srpska vlada odlučno nastoji da sprovede strukturne i društveno-ekonomske reforme. I podvlači da posebno od reforme pravosuđa i učvršćenja vladavine prava zavisi napredak i otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom.

Od toga zavisi kad će biti otvorena poglavlja 23. i 24. vezana za vladavinu prava i temeljne slobode, navodi se u nacrtu rezolucije čije usvajanje na plenarnom zasedanju se očekuje u martu.

Većina poslanika podržalo nacrt rezolucije

U raspravi je većina poslanika podržala nacrt rezolucije o Srbiji, ukazano je na napredak u reformama, uz insistiranje na tome da Srbija usaglasi spoljnu politiku s EU stavovima i sankcijama prema Rusiji, a naglašeno je i da srpske vlasti moraju obezbediti punu slobodu medija.

Više hrvatskih poslanika su izneli tvrdnje da je hrvatska manjina u Srbiji u lošem položaju i da srpski zvaničnici nisu osudili govor mržnje haškog optuženika Vojislava Šešelja, a rekli su i da Srbija mora povući svoj zakon o univerzalnom progonu ratnih zločina.

Mekalister je u uvodnom izlaganju rekao da je u pripremljenom dokumentu ukazao na nužnost jačanja slobode sredstava informisanja u Srbiji, zato što je, kako je naglasio "sloboda medija temeljni sastavni deo demokratije".

Srpske vlasti, prema njegovim rečima, treba da pokrenu dalje strukturne i ekonomske reforme i ojačaju zakonski poredak da bi pospešile uslove za investiranje, krenu u bitku protiv velike nezaposlenosti i nastave s budžetskom konsolidacijom.

Ali mora se imati na umu i to da su velike poplave prošle godine u Srbiji imale loše posledice po ekonomiju i za život ljudi, napomenuo je Mekalister.

Usaglasiti spoljnu politiku sa EU

Kad je reč o spoljnoj politici, zemlje kandidati za članstvo u EU, stavio je on do znanja, moraju usaglasiti stavove s "pravnom tekovinom" EU, a to se odnosi i na spoljnu politiku.

"Srbija ne sme uslovljavati dijalog"

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP)za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je u ponedeljak da Srbija ne treba da uslovljava dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine odustajanjem Kosova od nacionalizacije rudnika "Trepča".

- Čuo sam uoči sednice da je Srbija najavila da će suspendovati učešće u dijalogu na visokom političkom nivou, ukoliko kosovska vlada nacionalizuje "Trepču". Ukoliko je ta vest tačna, onda je ona za žaljenje", rekao je Mekalister na sednici Spoljnopolitičkog komiteta EP.

- Svi znamo da Srbija ima istorijski tesne odnose s Rusijom, ali, uprkos tome, žalim što Srbija na poziv Saveta ministara EU nije uskladila svoje stavove s restriktivnim merama Unije prema Rusiji - naveo je izvestilac EP za Srbiju.

- Ja, ujedno, veoma pozdravljama individualni akcioni plan za partnerstvo NATO i Srbije koji je potpisan pre par dana - dodao je on.

Mekalister je pozdravio predsedavanje Srbije radom OEBS-a i rekao da "Srbija svoj povlašćeni položaj može iskoristiti, posebno kad je reč o Rusiji, u nastojanju da se nađe rešenje za ukrajinsku krizu".

- Angažovanje Srbije u normalizaciji odnosa s Kosovom je veoma dobrodošlo - dodao je on, rekavši da je "izuzetno važno da i Srbija i Kosovo primene već postignute dogovore".

Dijalog sa Prištinom

SPO EP u pripremljenoj rezoluciji o Kosovu naglašava da se nova vlada u Prištini prevashodno "mora snažno posvetiti jačanju vladavine prava i pravosuđa, kao i delotvornoj bitki protiv korupcije i organizovanog kriminala".

Vlada u Prištini mora dati prednost formiranju posebnog suda za ratne i zločine trgovine organima, na osnovu nalaza tužilaštva Specijalne istražne grupe Euleksa, "čime će se Kosovu pomoći da se suoči sa svojom prošlošću", stoji u ovom dokumentu.

EP traži da se "nastavi rad na pripremama za potpuni prenos nadležnosti Euleksa na kosovske vlasti", mada upozorava da "i dalje postoji snažna zabrinutost oko nezavisnosti, odgovornosti, nepristrasnosti i efikasnosti sudija, tužilaca i rada Sudskog veća Kosova".

EP podstiče Srbiju i Kosovo da nastave sprovođenje dogovora postignutih Sporazumom Beograd-Priština i dodaje da uporedo s opštim napretkom pregovora Srbije o članstvu mora doći do pospešenja normalizacije odnosa s Kosovom u skladu s poglavljem 35 koje treba otvoriti na početku.

To je podržalo više poslanika, a izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček je zatražila da što pre bude rešeno i pitanje zajednice srpskih opština i ponovila svoj stav da Kosovo treba da priznaju i pet članica EU koje ne prihvataju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.01.2015. 18:44
Ali bez putnika , samo sa kondukterom ? karta skupa
Ponedeljak 19.01.2015. 19:27
Vesti: Proljeće 2017. Vojni helikopteri najnovijeg člana NATO-a i EU, Republike Srbije, prevezli su specijalce iz Sarajeva iza leđa Srba iz Republike Srpske. Time su, po nalogu svojih "partnera" učestvovali u slamanju posljednjeg otpora Novom svjetskom poretku u Evropi... Živi bili, pa vidjeli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online