Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 30.01.2015.
07:41
D. N. Petrović - Vesti A

Veterani OVK zauzeli Leposavić

Bez dozvole nadležnih službi Leposaviću, u mesnoj zajednici Šaljska Bistrica podno Bajgore, koja pripada ovoj opštini, nekoliko Albanaca iz Drenice za koje se veruju da su bivši komandanti OVK, gradi mini elektrane na Bistričkoj reci u ovom selu. Za sada su započete dve, a u planu je još nekoliko, a na Bistričkoj reci biće izgrađene i manje brane, nastaće i manje akumulaciono jezero.

D. N. Petrović
Ignorisali opštinu i počeli da rade: Dragan Jablanović

U Šaljskoj Bistrici i susednim selima Košutovo i Ceranje, udaljenim od Leposavića 30 kilometara, žive samo Albanci koji se protive izgradnji divljih hidroelektrana, ali nemaju načina da se suprotstave moćnicima iz Drenice, a od nekih i strahuju, jer su bliski strukturama vlasti i raznim lobijima u Prištini.

Teroristi silazili do magistrale

Pripadnici Albanske nacionalne armije (ANA), koju Kfor i Unmik smatraju terorističkom organizacijom, silazili su pre nekoliko godina upravo iz Šaljske Bistrice preko srpskih sela do Ibarske magistrale gde su se slikali i pokušavali da demonstriraju silu. Jedan broj žitelja Šaljske Bistrice bio je u redovima OVK, a u centru sela podignut je i spomenik poginulima.

Nisu još tražili ni pomoć opštine Leposavić u kojoj imaju svog predstavnika, a koja u ovom trenutnu nema načina da zaustavi izgradnju hidroelektrana.

- Mesna zajednica Šaljska Bistrica znatno je udaljena od Leposavića, naseljena je isključivo Albancima sa kojima nemamo mnogo kontakata i koji su više orijentisani na Kosovsku Mitrovicu, ali je deo teritorije naše opštine i vode se kao žitelji Leposavića. Ništa se u Šaljskoj Bistrici i okolnim albanskim selima ne može graditi bez saglasnosti i dozvola nadležnih opštinskih službi, pogotovu ne hidroelektrane za koje je potrebno pribaviti puno dovola i obezbediti mnogo papirologije - kaže Dragan Jablanović, predsednik opštine Leposavić. On dodaje da se žalilo nekoliko Albanaca iz Šaljske Bistrice koji misle da će ozbiljno biti ugroženi.

- Žalbe stižu i od nekih Srba koji u ovom i okolnim selima imaju svoja imanja, celo selo će biti u problemu, ali i oni strahuju od "investitora" koje ne zanimaju nikakvi zakoni. Obratićemo se nadležnom ministarstvu u Prištini i tražiti da zaustave ovu divlju gradnju, nadamo se da će učiniti nešto - kaže Jablanović.

Slanje inspektora Srba u Šaljsku Bistricu, gde se često okupljaju veterani OVK i gde organizuju svoje godišnjice i proslave, bilo bi, kako ističu u Leposaviću, rizično i bez efekta, ne zna se i da li bi im Kosovska policija i Euleks asistirali.

Srbi na severu Kosova strahuju da bi Albanci "preko Ibra" mogli započeti gradnju na Kopaoniku ili na drugim delovima opštine Leposavić koja se desetinama kilometara "graniči" sa opštinama Kosovska Mitrovica i Podujevo.

- Nadam se da nekom od veterana OVK neće pasti na pamet da sličnu investiciju započne na nekom drugom delu naše opštine gde nema Albanaca i gde je zemljište isključivo u vlasništvu Srba ili opštine, tek tada izbili bi ozbiljni problemi - kaže jedan žitelj Leposavića čije imanje graniči sa opštinom Podujevo.

Saradnici umesto odbornika

Na poslednje izbore za Skupštinu opštine Leposavić izašli su i žitelji Šaljske Bistrice, ali nisu uspeli da osvoje nijedno odborničko mesto jer je odziv Albanaca bio mali, a na izborima je učestvovalo više partija koje su podelile albanske glasove. Ipak, na insistiranje međunarodne zajednice, Đemšit Bekteši i Haki Imeri iz Šaljske Bistrice određeni su da sarađuju sa opštinom Leposavić, a Jablanović očekuje njihovu pomoć u razrešenju aktuelne situacije.

POVEZANE VESTI

Petak 30.01.2015. 09:07
rusi sve sto je bez dozvole a nikad dozvoliti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online