Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.02.2015.
21:01
Beta A

EK: Prištino, spreči ilegalnu imigraciju Albanaca s Kosova!

Evropska komisija je pozvala vlasti u Prištini da nadzorom granica i hitnim merama spreče nagle masovne, ilegalne odlaske kosovskih Albanaca u Evropsku uniju, saopštili su predstavnici za štampu Evropske komisije.

Reuters
"Nadzorom granica i hitnim merama sprečite nagle masovne, ilegalne odlaske kosovskih Albanaca u Evropsku uniju"

Predstavnici za štampu Komisije rekli su da je od decembra broj ilegalnih imigranata s Kosova koji neosnovano traže azil u EU porastao za 40 odsto, što je više i od dosad najbrojnijih imigranata iz Sirije i Avganistana koji ilegalno dolaze ili prelaze spoljne granice Unije.

Portparolka Komisije Nataša Berto rekla je da vlasti u Prištini moraju pooštriti nadzor na granicama, pojačati kampanju informisanja o pravima lica koja putuju u EU, kao i da ojačaju  saradnju sa zemljama kroz koje ilegalni imigranti prolaze i zemljama Unije u koje nastoje ili uspevaju da dođu.

- Mi o tome razgovaramo s kosovskim vlastima, a to je i predmet razmatranja u sklopu dijaloga o viznoj liberalizaciji (EU-Kosovo) - dodala je Berto i naglasila da će Evropska komisija uskoro objaviti peti izveštaj o tome kako se sprovodi režim putovanja bez viza za "šengenski prostor" koji uživaju državljani zemalja Zapadnog Balkana "i u kojem će biti ugrađene dalje preporuke s tim u vezi".

Dačić: Pitanje migranata sa Kosova treba da rešava EU

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da bi EU trebalo mnogo ozbiljnije da se pozabavi pitanjem migranata sa Kosova, jer, kako je ocenio, ni Srbija ni Mađarska nisu ciljevi tih migracija.

- Jedno je pitanje sprečavanje ilegalnih migracija, a drugo je pitanje kojim bi trebalo da se pozabavi i sama EU, a to je preispitivanje nekih koraka koje smo ranije preduzimali, naročito kad je Kosovo u pitanju. U okviru dijaloga Beograda i Prištine jedna od tema bila je i sloboda kretanja... Očigledno da sada postoji zloupotreba te slobode kretanja - rekao je Dačić.

Fonet/D. A.
Dačić: A šta ćete sa onima koji imaju legalno dobijene šengenske vize u Prištini

Istakao je da je sloboda kretanja podrazumevala "obavezu Srbije da dozvoli odnosno propusti građane sa Kosova, iako mi njihova dokumenta ne smatramo validnim, jer oni za nas nisu nezavisni državljani".

- Ono što je tumačeno kao veliki uspeh u prethodnom periodu, pokazalo se sada kao veliki prostor za zloupotrebe, i ja moram iskreno da kažem da Srbija, a pretpostavljam i Mađarska, nisu zemlje koje su ciljevi tih migracija. Zato bi EU trebalo ozbiljnije da se pozabavi tim pitanjem" - ocenio je Dačić i dodao da će Srbija učiniti sve da one koje može vrati na Kosovo.

- Ali, šta ćete sa onima koji imaju legalno dobijene šengenske vize u Prištini. Ja samo ne bih voleo da Srbija i Mađarska budu krive zbog nečega zbog čega nisu krive - istakao je Dačić.

On je rekao da su podaci prištinskih medija, u kojima se navodi da je "60.000 ili 100.000 ljudi otišlo sa Kosova u poslednjih pola godine" alarmantni, i da bi "baš zato to pitanje trebalo veoma ozbiljno da bude razmotreno, "ne na nivou ministara spoljnih poslova, već na nivou ministara unutrašnjih poslova zemalja članica EU".

- Mi ćemo učiniti sve. Mi ćemo sprečavati ilegalne migracije. Ali, znate šta su ilegalne migracije?! To je kad neko nezakonito prelazi iz jedne zemlje ili teritorije na drugu. A šta ćemo sa onima koji to rade na osnovu nekih sporazuma ili legalno izdatih viza?! To nisu ilegalni migranti. Zato to pitanje treba da se vrati iz domena politike u domen unutrašnjih poslova - istakao je Dačić.

Veljović: Problem ilegalne migracije je zajednički

Direktor srpske policije Milorad Veljović je, prilikom obilaska Graničnog prelaza Kelebija, rekao da problem ilegalne migracije nije samo problem Srbije i Mađarske već širi problem nekoliko zemalja Evropske unije koji se mora zajednički rešiti, saopštio je MUP. Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se pojačaju prelazi, a najavljeno je i da dolazi 20 policajaca iz Nemačke, sa vozilima opremljenim termovizijskim kamerama. Dodao je da uskoro u Srbiju stižu i Austrijanci koji će biti angažovani na prelazima ka Makedoniji gde je, takođe, veliki pritisak migranata. Veljović je izjavio da je na granici angažovano i 50 pripadnika Žandarmerije sa kolegama iz granične policije i policije iz  Mađarske.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.02.2015. 21:22
Ма и за имиграцију шииптара је крив СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ и нико други.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online