Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.02.2015.
13:34
Tanjug A

Gašić i sin, Bajatović i roditelji... vlasnici medija

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je u najnovijem izveštaju da se opšta situacija u medijima ne popravlja, da je cenzure i autocenzure sve više, a da je kroz vlasničku strukturu zabrinjavajuće visok uticaj pojedinih političara i biznismena.

Tanjug
Sinovljevoj televiziji pare iz budžeta: Bratislav Gašić

U izveštaju Saveta koji se bavi vlasničkom strukturom i kotrolom medija u Srbiji, a čije delove prenosi NIN, konkretnim primerima potkrepljen je utisak koji ima javnost - da je kontrolna uloga zamenjena tako da vlast kontroliše medije, umesto da bude obrnuto.

Savet zaključuje da više od polovine analiziranih medija nema jasno vidljivog vlasnika, a više od polovine najuticajnijih medija ima kao krajnjeg vlasnika kompaniju registrovanu u inostranstvu. Takođe, navodi se da je iznenađujuće veliki broj političara ili članova njihovih porodica, koji su vlasnici ili suvlasnici mahom lokalnih medija.

Tako je aktuelni ministar odbrane Bratislav Gašić (SNS) preko firme Saco d.o.o. vlasnik TV Plus iz Kruševca, a upravljačka prava je u aprilu 2014. godine preneo na direktora Dejana Miladinovića. Njegov sin, Vladan Gašić vlasnik je TV Zona iz Niša, preko firme Zona plus d.o.o. a jedan je od vlasnika i Sportske TV iz Kruševca, koja je dobila dozvolu za emitovanje u julu 2014. godine.

Prema podacima Uprave za trezor, ADD produkcija je za oglašavanje na Gašićevoj TV Plus primila u prvih devet meseci 2014. čak 3,7 miliona dinara budžetskih sredstava, u 2013. 4,7 miliona dinara, zatim u 2012.1,9 miliona dinara, navodi se u izveštaju.

Vojvođanska regionalna TV Most u vlasništvu je roditelja potpredsednika SPS Dušana Bajatovića, a nalazila se među korisnicima subvencija iz budžeta Vojvodine.

Savet navodi podatak da je ova televizija dobila ukupno 2,7 miliona dinara na osnovu rešenja pokrajinskog sekretara za kulturu Milorada Đurića iz juna 2011. godine i aprila 2012.godine. Pored toga, TV Most je tokom 2013. i 2014.godine primila 2,4 miliona dinara od Kulturnog centra novog Sada i 3,5 miliona dinara od Skupštine grada Novog Sada.

Televizija Palma plus u vlasništvu je Dalibora Markovića, sina predsednika JS Dragana Markovića Palme, a među političarima, koji imaju vlasnički udeo u medijima je i funkcioner SPS Zoran Anđelković.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, kako navodi Savet u izveštaju, u periodu od 2004. do 2008. godine bio je direktor marketinga kompanije Interspeed, u čijem je vlasništvu bio Radio Fokus.

Savet je analizirao i spregu politike i uticajnih TV stanica sa nacionalnom frekvencijom i procenio da se ona ogleda u ustupcima i uslugama koje je vlast činila njihovim vlasnicima. Navodeći primere TV Prva i B92, Savet konstatuje da zbog netransparentnog vlasništva u TV B92 "postoji opasnost da se iza ofšor firmi sa Kipra u ovoj i TV Prva krije isti vlasnik".

Jedan od načina na koji političari kontrolišu medije jeste privilegovan tretman kod naplate poreskog duga, a što su vlasnici medija bliži političarima na vlasti, to je veći spektar mogućnost izbegavanja i prolongiranja obaveza prema državi, ocenjuje Savet.

Oni su naveli da je većina medija sa državnim kapitalom pod direktnom kontrolom političkih stranaka, a prevashodni oblik uticaja je putem njihovog finansiranja.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.02.2015. 13:45
A narod Srbije neka i dalje slusa vuciceve Bajke!
Četvrtak 26.02.2015. 19:46
Ista pesma, sve Tate, Tatine firme, Tatini sinovi i pretakanje para. Bitno je da je budzet pun da tate mogu da uzimaju pare koliko im treba za njihove sinove i firme, a narod neka radi samo za leba, vodu i dazbine drzavi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online