Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 27.02.2015.
08:00
J. L. Petković - Vesti A

Unmik da se izvini porodici Stevanović

Unmik nije sproveo efikasnu istragu u vezi s otmicom i nestankom Dragana Stevanovića koji je zajedno sa Ivanom Majstorovićem (17) otet 19. avgusta 1999. dok su putovali iz Kosova Polja ka Podujevu.

A. Čukić
Nedovršen posao: Faksimil dokumenta UN

Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu, u dokumentu u koji su "Vesti" imale uvid, od Unmika traži da javno, putem medija, prizna odgovornost, da se izvini porodici i traži od nadležnih organa Kosova da preduzmu sve korake kako bi se počinioci izveli pred lice pravde.

Površne istrage

Savetodavna komisija smatra da "ovaj slučaj, kao i drugi slučajevi ubistava, otmica i nestanaka koji si prethodno razmotreni ukazuje na obrazac "površnih i neproduktivnih istraga koje je policija Unmika sprovodila u vezi s ubistvima i nestancima na Kosovu".
 

Istražni spisi pokazuju da osim otvaranja istrage, Unmik nije preuzeo nijednu aktivnost da Stevanovića pronađe, a onda je istraga zatvorena. Na neshvatljiv potez ukazuje dokument Centralne jedinice za krivičnu istragu U-a u kome se navodi da je 18. novembra 2003. održan sastanak sa pravnim savetnikom Unmika/Kfora kapetanom H. L. iz Američkog ratnog vazduhoplovstva, zamenikom načelnika Jedinice za ratne zločine (V. R.) i službenicima Unmikovog Odeljenja pravde (C. F. i P. C.) na kome je odlučeno da se, usled vremenskog i ograničenja resursa i osoblja nastavi s istragom samo određenih predmeta i da ostanu samo oni gde je postojala velika verovatnoća da će osumnjičeni biti identifikovani. Za predmet Stevanovića je odlučeno da ne ispunjava potreban nivo dokaza, tragova, niti identifikacije osumnjičenih. Direktor Unmikovog Odeljenja pravde Pol Kofi naložio je da taj predmet zatvori.

- Komisija s izrazitom uznemirenošću primećuje da je zatvaranje ovog slučaja očigledno bila posledica opšte politike koji je sprovodio Umnikovo Odeljenje pravde. Još veću uznemirenost uzrokuje činjenica da je ovakva politika usvojena 10 meseci nakon što je Generalni sekretar UN naveo u izveštaju SB da policijski i pravosudni sistrem na Kosovu koji je uspostavio Unmik "dobro funkcioniše" i da je "održiv" - navodi u svom mišljenju Savetodavna komisija UN.

Komisija ukazuje i na to da je nalog za zatvarnje slučaja dao direktor Odeljenja pravde, a ne tužilac kome je poverena istraga ili nadzor nad njom.

Komisija ukazuje na neobjašnjivu ulogu "pravog savetnika Unmika/Kfora", koji je očigledno bio vojni oficir, u kreiranju i sprovođenju ovakve politike.

Porodica Dragana Stevanovića odmah po njegovom nestanku je obavestila Crveni krst, Kfor i Unmik, navodeći moguću lokaciju nestanka. Zajedno sa drugim porodicama koje tragaju za nestalima pisali su Bernaru Kušneru.

- Aposlutno ništa nam nisu javili. Za 17 godina nijednu informaciju nismo dobili. Verujte da i danas sve to preživljavam, očekujući da mi neko nešto javi. Ne mogu da shvatim da čovek samo tako nestane - kaže Draganova supruga Slavica koja odgaja troje njihove dece.

Svi znaju, a na kraju - ništa

Slavica Stevanović kaže da je od izvesnog R. K dobila informaciju da je njen suprug odveden u Albaniju. Međutim, nakon što mu je dala novac, nije ga više videla.
- On je tvrdio da je živ. Ali, njega nisu zvali da saslušaju, i ne znam da li je zaista znao nešto ili je samo hteo da zaradi novac - kaže Slavica i dodaje da joj mišljenje Savetodavne komisije znači, ali da bi trebalo da neko povodom toga nešto i uradi:
- Nama ostaje samo da tavorimo i da čekamo jer svi znaju i svi su upoznati, i na kraju ništa - zaključuje Draganova supruga.






 

Petak 27.02.2015. 15:44
Umnik da se izvini srpskoj porodici-koja je budala ovo napisala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online