Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.04.2010.
08:26 >> 11:47h
Tanjug A

Tadić: Poplave zbog javašluka i lenjosti

Predsednik Srbije Boris Tadić je prilikom posete poplavljenim leskovačkim opštinama rekao da su te poplave posledica nečijeg "javašluka, lenjosti i neodgovornosti" i poručio da će odgovorni biti kažnjeni. Tadić zajedno sa ministrima Ivicom Dačićem i Rasimom Ljajićem, načelnikom Generalštaba general-potpukovnikom Milojem Miletićem i načelnikom sektora MUP-a za vanredne situacije Predragom Marićem, obilaziće danas poplavljena područja u opštinama Leskovac i Aleksinac.

Tadić je, tokom posete naselju Bobište u kome je poplavljeno oko hiljadu domaćinstava, rekao da ne postoji racionalno objašnjenje zašto odvodni kanal nije čišćen pola veka, i dodao da će za nekoliko meseci doći da vidi šta je po tom pitanju učinjeno.

Prema njegovim rečima, država mora da pomogne svom stanovništvu ugroženom poplavama i u tom procesu ne sme biti favorizovanih.

"Ne sme da se dešava da neko dobije pomoć zato što ima neku vezu, a da onaj ko nema vezu ne dobije pomoć, kao i da opštine koje vode stranke opozicije ne dobiju pomoć, a one koje vode stranke vladajuće koalicije dobiju. Ovo nije trenutak za podele nego je ovo elementarna situacija u kojoj moramo da budemo oslonjeni jedni na druge i to kažem svim nadležnim institucijama", naglasio je Tadić.

Tadić je u selu Vitkovac u opštini Aleksinac obišao poplavljene kuće, a građanima koji su pretrpeli štetu zbog izlivanja Južne Morave poručio da moraju da budu solidarni u teškim trenucima.  On se zahvalio vatrogascima, policiji i vojsci koji su proteklih dana pomagali građanima i bili im na usluzi "dan i noć".
 

Veći deo naselja Bobište poplavljen je izlivanjem Tulovske reke i bujičnih potoka, a kao glavni uzrok naveden je nepročišćen kanal "Nova bara". Voda je zahvatila i sela Šainovac, Presečina, Veliko Crnjane, Rudare, kao i naselja Podrum i Ančika.

Meštani su rekli da je neočišćeni kanal izgrađen daleke 1957. godine, i da je u poslednjih pet godina ovo treća velika poplava u leskovačkom kraju.
 

Vlada Srbije juče je odlučila da uputi finansijsku pomoć od ukupno 39 miliona dinara gradovima i opštinama pogođenim poplavama. Prema odluci Vlade, Zaječar će dobiti 12 miliona dinara, Leskovac 13 miliona, a Aleksinac sedam miliona dinara. Za Prokuplje je iz budžeta izdvojeno tri miliona dinara pomoći, za Kraljevo dva miliona, dok su Kruševac i Gadžin Han dobili po milion dinara.

Vlada Srbije je odluku o ovoj prvoj finansijskoj pomoći donela, kako je saopšteno, s ciljem da se pomogne porodicama čiji su stambeni objekti pretrpeli najviše štete i ublaže posledice nastale u nedavnim poplavama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online