Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.03.2015.
05:12
R. Lončar, Đ. Janković - Vesti A

Otadžbinu sad ruše i klizišta

Vreme kao da se urotilo protiv Srbije! Posle katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju tokom prošle i ove godine, sada joj preti i čak 36.000 klizišta o čemu su "Vesti" opširno pisale pre nekoliko dana. Nevolja je sada stigla dijasporsko naselje Jabukovac, u opštini Negotin, gde je klizište proradilo još decembra prošle godine i neprekidno se širi. Trenutno je, u zapadnom delu, dugačko oko 80 metara, a duboko između pet i šest metara.

Reuters/M.Đ.
Ugrožene i kuće: Klizišta kod Krupnja (Foto: Arhiva)

- Imali smo tri poplavna talasa, maja, juna i septembra prošle godine, sneg i led, koji nas je okovao zimus, zamenile su sadašnje dugotrajne i obilne kiše. Zemlja je rastresita, glinovita i od velike količine vode pretvara se u žitko blato, klizi i tone. Klizište je veoma aktivno u centralnom delu koje je najbliže naselju. Geolozi iz Beograda su nas upozorili da nikakvi poslovi na sanaciji ne smeju da se izvode dok se zemlja sama ne smiri. Srećom, kuće i žitelji u selu za sada nisu ugroženi - kaže za "Vesti" Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin.

Oštećeni put prema Jabukovcu je zatvoren, stanovništvu je zabranjeno kretanje, a celom dužinom klizišta postavljene su bezbedonosne trake i znaci upozorenja.

- Građevinska inspekcija opštine i predstavnici Saveta Mesne zajednice svakodnevno obilaze teren kako bi u slučaju potrebe blagovremeno evakuisali meštane - ističe Nadica Vasić.

Da bi se pristupilo sanaciji, napominje ona, neophodno je najpre izvršiti geološka istraživanja. Dodaje da je upravo "završen opštinski tender za izvođenje istražnih radova i izradu geotehničkog elaborata i glavnog projekta sanacije klizišta i puta sa tehničkom kontrolom u Jabukovcu".

Zemlja ne miruje ni u Rađevini, gde je registrovano oko 300 klizišta, od čega oko 150 u zoni stambenih objekata, a ostala oko lokalnih puteva. Zbog velikog klizišta koje se pojavilo u krupanjskom selu Likodra, ove sedmice je prekinuta nastava u seoskoj školi.

Klizište je oštetilo i zgradu seoskog doma u kome su prostorije Mesne zajednice, a pošto je u blizini školska zgrada, dvadesetak učenika ide na nastavu u selo Krasava. Prema rečima zamenika predsednika opštine Predraga Marjanovića, školska zgrada nije oštećena, ali je nastava prekinuta iz predostrožnosti dok se teren ne sanira.

Vojska priskočila u pomoć

Vojska Srbije uključila se akciju pomoći Rađevcima. Pripadnici inženjerijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske preko reke Bogoštice postavili su teški mehanizovani most, dugačak deset i po metara. To je za oko hiljadu žitelja sela Tomanj, Bogoštica i Šljivovo omogućilo vezu do Krupnja, kažu u opštini koja se od maja bori sa klizištima.

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online