Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.03.2015.
19:59
J. L. Petković - Vesti A

Poplave pogodile Gračanicu

Reka Gračanka i Gračaničko jezero ponovo izazivaju poplave opštini Gračanica. Meštani upozoravaju da su pod vodom i naseljena mesta i obradivo poljoprivredno zemljište.

- Nivo jezera je veći od zaštitnog bedema za nekih deset centimetara. Poslednjih nekoliko dana neprestano pada kiša, a kada se uzme u obzir da se sa brda oko jezera topi sneg, postoji mogućnost i da se situacija pogorša - kaže Goran Stanković, predesnik Mesnog odbora Čaglavice koji nam je ustupio fotografije poplavljenog Lapljeg Sela. On dodaje da su sve ekipe za vanredne situacije opštine Gračanica čitav dan na terenu, pokušavajući da tok vode koja se izliva na nekim mestima blokiraju nasipima od peska.

Međutim, 3E Institut za održivi razvoj saopštio je da je u Gračanici došlo i do ozbijnog ekološkog zagađenja i pozivaju lokalne vlasti da se "postave mnogo odgovornije".

U 3E Istitutu za održivi razvoj smatraju da je potrebno da opština proglasi stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području i pozove u pomoć stručne ekipe koje će izvršiti adekvatnu asanaciju terena i merenje prisutnosti teških metala, arsenika, bakteriološke ugroženosti od fekalnih voda u vodi i zemljištu.

- Voda koja se izlila iz korita reke Gračanka je pokupila mulj i žitki sadržaj "Jalovine Kišnica" pored koje reka protiče i nosi sa sobom nerastvorni i rastvorni sadržaj pomenute jalovine. Kako se radi o otpadu od 11 miliona tona olovno - cinkanih ruda, ruda bogatih gvožđem i drugih teškh metala, izlivena voda sa sobom donela i nepoznatu količinu teških metala. Direktno su ugrožena domaćinstva, okućnice, bašte, njive i ostalo poljoprivredno zemljište. Teški metali su dospeli kako u zemljište tako i u podzemne vode, sada u ovakvoj situaciji bi korišćenje bunarskih voda bilo potrebno potpuno zabraniti. Adekvatnim reagovanjem i obaveštavanjem javnosti i stanovništva moguće je izbeći posledice po javno zdravlje koje je sada izuzetno ugroženo - kaže Nenad Rikalo menadžer ekoloških programa u tom Institutu.

- Poznato je da "Jalovina Kišnica" sadrži vrlo visok procenat arsenika dokazano kancerogene supstance koja ima ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi. Teški metali koji su se ovom prilikom izlili imaju kako kratkoročne tako i dugoročne posledice. Međutim, ono što je dodatno opasno, ovom prilikom se izlila i fekalna kanalizacija najmanje četiri naselja Gračanica, Laplje selo, Kišnica, Badovac. Nijedno od pomenutih naselja nema sistem za prečišćavanje fekalnih voda, tako da je kompletan sastav tog otpada  kroz reku Gračanku sada izliven van korita, dodaje se još u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online