Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 05.04.2015.
05:46
D. N. Petrović - Vesti A

Posao samo za lojalne Kosovu

Sporazumom o ukidanju Civilne zaštite koji su u Briselu potpisali Marko Đurić i Edita Tahiri posao će izgubiti 750 Srba na severu Kosova, a više od 500 srpskih porodica ostaće bez ikakvih primanja i sredstava za egzistenciju.

Tanjug
Plaše se za egzistenciju: Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Kako ističe Edita Tahiri, šef albanskog pregovaračkog tima, Republika Kosovo spremna je, pod uslovom da poseduju kosovsku ličnu kartu, da žive na Kosovu i da ispunjavaju školske, bezbednosne i druge uslove, integriše 483 pripadnika Civilne zaštite sa severa Kosova kojima će biti ponuđen posao u vatrogasnoj službi, šumarstvu, agencijama, arhivima, ustanovama za kulturu, ali ne i u kosovskoj vojsci i policiji.

EU kontroliše predaju

Sporazumom Edite Tahiri i Marka Đurića predviđeno je da do 1. septembra opštine na severu Kosova predaju pod kontrolu Prištine sve: kancelarije, depoe, magacine, opremu i objekte koje je koristila Civilna zaštita. Predviđeno je da primopredaju kontrolišu predstavnici Evropske unije.

- Svi koji budu primljeni treba da daju doprinos prosperitetu države Kosovo - naglašava Tahiri.

Svi pripadnici civilne zaštite strahuju i pitaju se šta će biti sa njima.

- Od načelnika okruga i šefova Civilne zaštite u opštinama dobili smo obaveštenje da će od 1. septembra svi u penziju, a da potom, svako po svojoj volji, odlučuje da li će biti angažovan u kosovskim institucijama, nije nam precizirano da li ćemo penziju primati i ako prihvatimo posao koji nam ponudi Priština. Bojim se da od penzije neće biti ništa - priča jedan od pripadnika Civilne zaštite u Zubinom Potoku.

- Može se desiti, veli, i da ostanemo i bez plate i bez penzije jer će Priština uposliti samo jedan deo pripadnika raspuštene Civilne zaštite, a ostale će ucenjivati i tražiće da pokažu lojalnost državi Kosovo i da se odreknu svega srpskog.

- Nije dobro što nas je Beograd raspuštanjem i predajom Prištini ostavio na cedilu, mnogi od nas će morati da se sele i traže posao negde u Srbiji, a znatno će biti pogoršana i bebednost Srba na severu Kosova - kaže jedan pripadnik Civilne zaštite iz Leposavića, koji je od skromne plate izdržavao suprugu i dva studenta.

On ističe da o raspuštanju Civilne zaštite uopšte nisu konsultovani predsednici opština i da Beograd potpisuje sporazume koji nanose veliku štetu preostalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Prosečna plata zaposlenih u Civilnoj zaštiti iznosi 34.000 dinara, a planirano je da penzije ne mogu biti veće od 60 odsto od poslednje plate.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.04.2015. 07:15
Jos jedan "uspeh" Vucica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online