Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.04.2010.
01:43
Tanjug A

Fratini: Srbija kandidat za EU do sredine 2011.

Ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini rekao je pred današnju posetu Beogradu da italijanska diplomatija ulaže maksimalne napore da što pre dođe do odmrzavanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU sa Srbijom, kao i do početka tehničkog ocenjivanja srpske prijave za pristupanje Uniji.

Franko Fratini

"Italija u potpunosti podržava ubrzanje procesa dodele statusa kandidata Srbiji i nada se da je taj cilj moguće postići najkasnije do sredine 2011. godine", kazao je Fratini u intervjuu za sutrašnji ''Blic''.


Fratini naglašava da Italija smatra kako Beograd ima sve predispozicije da teži ulozi koja Srbiji pripada u Evropi. Prema njegovim rečima, odmrzavanje privremenog sporazuma sa EU i ukidanje šengenskih viza za građane Srbije predstavljali su dva ključna napretka u evropskoj integraciji Srbije, koji su postignuti zahvaljujući izuzetnom naporu srpske vlade.


Poseta Fratinija Srbiji najznačajniji je dolazak nekog italijanskog zvaničnika pre posete premijera Silvija Berluskonija Beogradu, koja se uskoro očekuje, navodi "Blic".


Za konferenciju EU-Balkan u Sarajevu 2. juna, Fratini kaže da je ona centralna prilika za odlučnu potvrdu da je budućnost zapadnog Balkana u EU i obnovu napretka svih država regiona na putu pridruživanja Uniji, na osnovu obaveza preuzetih na zasedanju Evropskog saveta u Solunu 2003. godine.


"U međuvremenu je nedostajalo događaja takve političke težine kakav je sada neophodniji nego ikada u svetlu aktuelne situacije na zapadnom Balkanu. Prijave za pristupanje EU koje su u poslednjih godinu dana podneli Podgorica, Tirana i Beograd potvrđuju zaista snažnu želju za Evropom koja se javlja u regionu. Skup u Sarajevu izvanredna je prilika za čitav region da pokaže političku zrelost u svom izboru Evrope, stabilnosti i mira", rekao je šef italijanske diplomatije.


Fratini kaže da na zapadnom Balkanu postoje još neka otvorena pitanja "i mi smo toga svesni, ali smatramo da ona ne treba da koče razvoj evropske perspektive regiona".


Sarajevo će, nastavio je on, svakako biti korisna prilika da se razmisli o mogućnosti definitivnog prevazilaženja poslednjih preostalih prepreka. "S druge strane, upravo je Beograd učinio poslednji bitni korak u tom smeru prihvatanjem skupštinske rezolucije kojom se osuđuju zločini u Srebrenici.

Svakako da u ovom trenutku situacija u Bosni izgleda kao najproblematičnija i u tom smislu sam uveren da susret u Sarajevu može da pruži koristan doprinos da se potraže mogući izlazi iz sadašnjeg ćorsokaka koji preti da Bosnu ostavi na marginama procesa evroatlantskih integracija", rekao je Fratini.


On je ocenio da je region zapadnog Balkana učinio velike napore uz nekada bolna odricanja koji su mu omogućili da načini ključne korake napred u smislu ekonomskog rasta i jačanja demokratskih institucija.


"Godina 2014. svakako je upečatljiva - 100 godina nakon početka Prvog svetskog rata čiji je fitilj bio upravo na Balkanu. Potrebno je nastaviti sa maksimalnim naporom neophodne reforme u cilju napredovanja ka EU, imajući u vidu da vremenski okviri procesa priključenja Uniji zavise na prvom mestu od kapaciteta svake od država posebno", kaže Fratini u intervjuu za sutrašnji "Blic".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online