Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 09.04.2015.
20:37
sputniknews.com A

Susret Nikolića i pape Franje za bolji imidž Srbije

Bilateralni odnosi Srbije i Svete Stolice su dobri i bez otvorenih pitanja, pa će najavljeni susret predsednika Srbije Tomislava Nikolića i pape Franje označiti nastavak te politike dobrih odnosa, saglasni su verski analitičar Živica Tucić i bivši diplomata Dušan Lazić.

Tanjug
Ide u posetu poglavaru rimokatoličke crkve: Tomislav Nikolić

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće 17. aprila u zvaničnoj, jednodnevnoj poseti Vatikanu, gde će se sastati sa papom Franjom. Kako se očekuje, predsednik Srbije i papa Franja razmotriće teme od međusobnog značaja, stanje na Kosovu i Metohiji, kao i druga aktuelna međunarodna pitanja.

Tomislav Nikolić će imati razgovore i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pjetrom Parolinom, kao i sa sekretarom Vatikana za odnose sa državama, nadbiskupom Piterom Galagerom.

Predsednik Nikolić je marta 2013. prisustvovao inauguraciji pape Franje, dok je papa Franja uputio apel za pomoć žrtvama poplava u Srbiji aprila prošle godine.

Bivši diplomata Dušan Lazić ocenjuje za Sputnjik da su odnosi između Srbije i Vatikana dobri, ali da su dobri i odnosi između Vatikana kao crkve i Srpske pravoslavne crkve. On ističe da će najavljena poseta predstavljati pravac koji može da bude perspektivan za međunarodne odnose Srbije.

Pritom, naglašava Lazić, trebalo bi imati u vidu da je Vatikan izuzetno značajan subjekt međunarodnih odnosa.

- To pokazuje da posvećujemo adekvatnu pažnju međunarodnim odnosima, pri čemu treba imati u vidu i našu sadašnju ulogu kao predsedavajućeg OEBS-om - precizira Lazić.

On napominje da Vatikan, u osnovi, dugo vremena ima korektnu politiku na međunarodnom planu. To je ozbiljna politika sa ozbiljnom tradicijom koja se uključuje u međunarodne odnose, dodaje Lazić.

- I ono što je najvažnije za nas, jeste da Vatikan, polazeći od takve politike, nije ni priznao Kosovo. On je izbegao da to učini da ne bi tim priznanjem uticao na destabilizaciju stanja, pre svega u našem regionu - zaključuje Lazić.

Tanjug/AP
Vatikan bitan subjekt u međunarodnim odnosima: Papa Franja

Verski analitičar Živica Tucić, takođe ocenjuje odnose Srbije i Vatikana kao dobre i naglašava kako ne bi trebalo mnogo polemisati o tim odnosima, kao što, kako kaže, neki to vole.

U svakom slučaju, precizira Tucić, najavljena poseta i susret predsednika Nikolića i pape Franje je dobra prilika koja može da doprinese ugledu Srbije.

Predsedniku Nikoliću je, tvrdi Tucić, bilo stalo da papa poseti Srbiju još na početku njegovog mandata, kada je bilo obeležavanje Milanskog edikta u Nišu, ali je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako kaže, bilo nekih otpora i preduslova.

- Ne znam, predsednik je nedavno bio kod patrijarha, možda je došlo do nekih promena - dodaje Tucić za Sputnjik.

On dodaje da je hrišćanstvo u krizi, pa bi, kako zaključuje, hrišćani mogli da učine bar toliko da se sastaju i razgovaraju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 09.04.2015. 20:57
Koji imidž? Poltronske gubernije ? šumadincu ne smeta gu*zica tamo gde bi obraz trebao da bude...
Četvrtak 09.04.2015. 21:49
Nema isprike za odlazak u to djavolje leglo. Njihovim intrigama i otrovu nisu ni jaci likovi uspjeli da se odupru. Pogotovo netreba ici sada kad se zna sigurno da ce to biti odlazak po spisak njihovi ucjena.
Petak 10.04.2015. 02:40
gov,no grobarsko...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online