Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 15.04.2015.
08:55 >> 14:27h
Tanjug A

"Kunem se, ne blefiramo, Šešelju je stvarno loše"

"Poslednji laboratorijski nalazi ukazuju na očekivano pogoršanje zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja", izjavio je dr Milovan Bojić.

Tanjug
Bojić: Kunem se u svoju profesionalnu čast: ne blefiramo, stvar je ozbiljna

On je, zbog svog neizvesnog statusa, odbio da prima hemoterapiju, izjavio je dr Bojić, šef konzilijuma lekara koji brinu o zdravlju lidera radikala.

- Poslednji laboratorijski nalazi ukazuju da su tumor-markeri visoki, a gvožđe nisko. Reč je o realnom i očekivanom pogoršanju, jer je naš pacijent već trebalo da prima hemoterapiju. On je ovo lečenje odbio jer ne zna svoj status: da li će i kada biti vraćen u Hag, a ne želi da terapiju započne i prekida, kao što mu se već dogodilo u Holandiji - objasnio je Bojić za sutrašnju "Politiku".

- Neviđeni je apsurd da se traži njegovo vraćanje upravo kada treba da počne lečenje. Ono što ja znam je da ukoliko se vrati u Haški tribunal da neće primati, ne samo hemioterapiju, već i lekove za ostale bolesti, i time će se staviti tačka na ovaj slučaj, tužna tačka i priča koja neće imati nikakvo opravdanje. To će biti ubistvo s umišljajem. Ne ubijate čoveka, pustite ga da se leči - poručio je Bojić.

On za najnovije pogoršanje Šešeljevog zdravlja tvrdi "da je realno i da nije reč o blefiranju, mada Šešelj subjektivno to ne oseća kao pogoršanje i nastavlja da bude vrlo aktivan".

- Kunem se u svoju profesionalnu čast: ne blefiramo, stvar je ozbiljna. Gubimo dragoceno vreme, jer ne započinjemo terapiju citostaticima. Istina je da smo hirurški odstranili sve tumore na debelom crevu, gde se tumor primarno pojavio, ali on ima metastaze na jetri - navodi Bojić.

On takođe kaže da je Šešelj u Hagu izgubio 12 kilograma, kao i da ima i nekoliko drugih hroničnih bolesti, koje utiču na njegov sadašnji izgled.

- Zdravstveno stanje lidera radikala Vojislava Šešelja je znatno pogoršano i ukoliko se vrati u Haški tribunal tamo ga čeka sigurna smrt-

Dr Bojić kaže da Šešelj ostaje pri stavu da svoju medicinsku dokumentaciju zvanično neće dostaviti Haškom tribunalu.

- Međutim, jasno je da je medicinska dokumentacija praktično već dostupna javnosti i nadležni u Hagu mogu steći uvid u njegovo zdravstveno stanje i na taj način, jer nam Vojislav Šešelj ne brani da iznosimo ključne stvari o utvrđenom zdravstvenom stanju i lečenju - kaže Bojić.

On je, takođe, kazao da nije upoznat sa time da li Šešelj koristi neki alternativni vid lečenja, ali dodaje da je do sada prihvatio sve sugestije o lečenju, tj. uzima sve preporučene lekove i terapiju.

"Politika" ocenjuje kao prilično iznenađujuću Bojićevu izjavu da ne zna da li lider radikala primenjuje neki alternativni način lečenja, što je vrlo uobičajeno za tu vrstu pacijenata.

Bojić je, međutim, kategoričan: - Stvarno mu ne gledamo u tanjir! Šta ruča i kako se hrani, njegova je stvar. Mi samo apelujemo da počne da prima hemioterapiju, koja će zaustaviti pogoršanje. On je jako ozbiljno bolestan.

Tanjug
Milošević: Govorimo o preživljavanju

Šešelj ne može da preživi bez terapije

Član konzilijuma doktor Zoran Milošević izjavio je da Šešelj s lečenjem kasni više od godinu dana i da njegova terapija mora što pre da počne.

On je naglasio da, kada je reč o Šešelju i ostalim pacijentima koji boluju od karcinoma, nije moguće govoriti o ozdravljenju, već samo o "preživljavanju".

Prema njegovim rečima, oboleli od karcinoma debelog creva mogu da žive od godinu dana do pet godina, u zavisnosti od pacijenta do pacijenta, ali da do tih pet godina dođe u svega 45 odsto slučajeva ako se sprovode savremene procedure, hemioterapija i pravovremene operacije.

Milošević je naveo da lider radikala mora da počne sa hemioterapijom u 12 ciklusa na svake dve nedelje.

Šokantno je to što Bramerc priča

Na pitanje da li je neko od zvaničnika Srbije stupio u kontakt sa Šešeljevim lekarima, Bojić je rekao da to nije učinjeno, ali da su on i njegove kolege spremni na razgovor.

On je naveo i da su, zbog zabrane Šešelja da se raspolaže njegovom zdravstvenom dokumentacijom, lekari konzilijuma u poziciji da odgovore Pretresnom veću Haškog tribunala šta se dešavalo s njegovim lečenjem.

- Reči glavnog tužioca Haškog tribunala Šerža Bramerca su šokantne. Pitamo se kako čovek, koji se bavi istraživanjem i kažnajvanjem zločina, ovako beskrupulozno čini jedan zločin govoreći da je njegovo zdravstveno stanje irelevantno i da neće trepeti dolaskom u Haški tribunal - rekao je Bojić.

On je apelovao na Haški tribunal i sve nadležne organe da omoguće Šešelju da se leči, jer, ukoliko se vrati u Hag, "mogućnost za preživljavanje biće nula odsto", a na lidera radikala da počne da prima hemioterapiju.

Tužilaštvo Haškog tribunala je juče uputilo Žalbenom veću Haškog tribunala hitan predlog za izvršenje odluke o ukidanju prevremenog oslobađanja Vojislava Šešelja, saopšteno je iz Tribunala.

Tužilaštvo je u Predlogu, koji je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc, zatražilo od Žalbenog veća da naloži Pretresnom veću da opozove odluku o privremenom puštanju u roku od jednog dana od dana odluke o ovom predlogu.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.04.2015. 09:13
Znaju Haški zlik.vci jako dobro u kakvom zdravstvenom stanju je Šešelji ali da bi dokazali svoj cinizam i svu svoju prljavštinu traže ga nazad u Hag . Imali su ga 12 godina i zašto mu nisu presudili ? Verujem da iza svega ovoga stoje kumovi Vučić i Toma Nikolić .
Sreda 15.04.2015. 16:49
Ne trebaa da se zaklinjete.Pa mi znamo da je Šešelj bolestan,ali ni to izgleda nije dovoljno da se neko nasladi njegovim i našim mukama,mi moramo udovoljiti svim faaššistima današnjice,počev od novostvorene faššističke izrasline na ovomm prostoru,nove NDH pa nadalje,EU NATO ameri.Nek je samo faššistički pa da uskliknemo-pa to je ono pravo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online