Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.04.2015.
08:00
B. Božin - Vesti A

Marš protiv pakta s Amerikancima

Prošlog vikenda je širom Nemačke desetine hiljada građana izašlo na demonstracije protiv planiranog Transatlantskog sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i SAD (TTIP).

Reuters
Jasne poruke demonstranata u Minhenu

U okviru internacionalnog protestnog dana protiv TTIP, održani su protesti u Berlinu, Minhenu, Kelnu, ali ne samo u velikim gradovima, nego i u manjim mestima, potvrdila je Frauke Distelrat, portparol antiglobalističke organizacije Atak u Nemačkoj. Ova mreža je isplanirala 700 akcija u 45 zemalja, od toga 230 samo u Nemačkoj.

U Minhenu se okupilo skoro 20.000 protivnika TTIP, u Kelnu je stotine protivnika ovog sporazuma pevajući karnevalske pesme zahtevalo više zaštite za zaposlene, potrošače, u Karlsrueu je organizovana protestna akcija na biciklama, a u Ulmu korzo s traktorima i s oko 1.200 demonstranata. U Berlinu je na Potsdamer placu formiran lanac od ljudi kojih je prema procenama policije bilo oko 600, dok organizatori govore o više od 1.000 učesnika.

Povod za ovu akciju je deveta runda pregovora u vezi TTIP sporazuma, koji počinje danas u Njujorku. Njime treba da se otklone smetnje u transatlantskoj trgovini i u međudržavnim investicijama. Dok privredne organizacije vide u tome šansu za privredni rast i zapošljavanja, kritičari TTIP strahuju da će potonuti evropski standardi u oblasti potrošačke i klimatske zaštite.

Žestoko se diskutuje i o klauzuli koja predviđa zaštitu investitora, po kojoj privatne firme mogu da tuže države pred sudom, a osim toga protivnici tvrde da je sporazum između Evropske komisije i američke vlade nedovoljno transparentan. Partija Zelenih u Bundestagu je tražila da se ovi protesti protiv TTIP shvate ozbiljno, jer alijansa protivnika u međuvremenu obuhvata širok raspon od sindikata, crkve, predstavnika srednjeg sloja, komunalnih saveza do zaštitnika okoline i podataka. Najnovije ankete pokazuju da 43 odsto Nemaca smatra da bi sporazum TTIP bio loš za njihovu zemlju, prema 26 odsto koji taj dogovor vide kao pozitivan.

Čak i među predstavnicima privrede, koji su generalno za ovaj Transatlantski sporazum, ima skeptika koji ne žele da se on potpiše "po svaku cenu". Otpor javnosti prema Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu je posebno jak u Nemačkoj, delimično zbog rastućeg antiameričkog raspoloženja, podstaknutog otkrićem američkog prisluškivanja nemačkih vlasti, kao i strahovanja od digitalne dominacije firmi poput Gugla.

I Austrija na nogama

U više austrijskih gradova, između ostalog u Beču, u subotu posle podne održane su demonstracije protiv planiranog sporazuma EU i SAD o slobodnoj trgovini. Širom Austrije oko 22.000 osoba protestovalo je protiv TTIP, a samo u Beču je bilo 15.000 učesnika. Savet Zaustaviti TTIP, koji čine 53 nevladine organizacije, kao i sindikati, pozvali su na proteste koji se pre svega ticao sporazuma EU sa SAD. Austrijski kancelar Verner Fajman u više navrata izjasnio se protiv TTIP, smatrajući da ne treba smanjivati postojeće standarde i da je neophodno zaštititi evropsko tržište.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 08:08
Američkinaci-sti ovim sporazumom žele da sačuvaju svoj bezvredni dolar i spasu zemlju od kolapsa tako što će probleme izvesti u Evropu. Veštačko dizanje vrednosti dolara i poravnanje sa evrom može samo da uništi ionako već uništenu ekonomiju od krize. Evropa će za par meseci videti da je mnogo pogrešila što je uvela sankcije Rusiji jer je i ovaj dogovor jedan od razloga zašto su sankcije uvedene Rusiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online