Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.04.2010.
01:21
Tanjug A

Fridom haus: Srpska štampa samo delimično slobodna

Sloboda štampe u svetu u prošloj godini zabeležila je pad, i to u gotovo svim regionima sveta, ocenjuje se u najnovijem izveštaju ''Fridom hausa'', koji je Srbiju smestio na 35. mesto svoje liste.



Pozicija Srbije je poboljšana je u odnosu na prethodnu godinu, kada je bila 39.
Srbija je ocenjena kao zemlja sa ''delimično slobodnom'' štampom i našla se ispred svih država bivše Jugoslavije, osim Slovenije.


U ''Fridom hausu'' kažu da je do promene došlo pre svega zato što je u najnovnijem izveštaju Kosovo i Metohija, koje je jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, prvi put tretirano odvojeno i smesteno na 53. poziciju.


Crna Gora je ove godine na 37. mestu, Hrvatska na 40, Makedonija na 46, a Bosna i Hercegovina na 48. mestu.


"Fridom haus" je nevladina organizacija sa sedištem u Vašingtonu koju su 1941. osnovali Vendel Vilki i Eleonora Ruzvelt, supriga tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Frenklina Delano Ruzvelta sa ciljem da podržava demokratske promene i nadgleda status slobode u svetu.


Ta NVO dve trećine svog budžeta dobija od administracije SAD i insistira da je "američko predvodništvo u međunarodnim odnosima suštinsko za stvar ljudskih prava i sloboda."


U izveštaju, koji će u celosti biti objavljen u četvrtak, konstatuje se da se stanje slobode štampe u svetu pogoršava već osmu godinu uzastopno, zbog čega se može reći da danas svega šestina čovecanstva živi u zemljama gde je štampa slobodna.


Među ključnim nalazima studije je i onaj da su uzmaci u slobodi štampe odneli su prevagu nad napretkom, I to u odnosu 2:1. Jedini region gde je došlo do poboljšanja situacije je azijsko-pacifički, zahvaljujući značajnom napretku u Južnoj Aziji.
U izveštaju "Fridom hausa" se ocenjuje da vlade Narodne Republike Kine, Ruske federacije, Vennecuele i drugih država sistematski podrivaju relativno slobodno okruženje interneta I novih medija.


Što se tiče centralne i istočne Evrope, ceo region je zabeležio mali pad, a status većine zemalja je promenjen malo ili nimalo.


Pad je zabeležen u Letoniji i Litvaniji, kao i manje negativno kretanje u Estoniji, Mađarskoj i Hrvatskoj.


U većini zemalja bivšeg sovjetskog saveza zabaležen je pad, uz manja poboljšanja u Ukrajini, Jermeniji I Moldaviji.


Kao najgori na listi Fridom Hausa su Belorusiija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Severna Koreja, Turkmenija i Uzbekistan.
U tim državama, po oceni te NVO, nezavisni mediji ili ne postoje, ili jedva mogu da rade.


"Sloboda izražavanja je ključna za sve druge slobode. Vladavina prava, fer izbori, prava manjina, sloboda udruživanja, odgovorna vlada - sve to zavisi od nezavisne štampe koja može ispuni svoju kontrolnu funkciju", navodi se u pisanoj izjavi Dženifer Vindzor, izvršnog direktora "Fridom hausa".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online