Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.05.2015.
12:29
Tanjug A

"U EU postoji zamor od proširenja, ali i zamor od strpljenja"

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da pored zamora od proširenja postoji i zamor od strpljenja, istakavši da je važno nastaviti proces pregovora Srbije i EU i otvoriti poglavlja do kraja godine.

Tanjug
Mora doći do napretka u pregovorima sa Prištinom: Majkl Devenport

Devenport je podsetio da je Srbija donela stratešku odluku da postane članica EU, uz stavljanje akcenta na uvođenje promena i postizanja reformi na putu ka tom cilju.

- Srbija je već postala veoma važan partner u EU i ona promoviše stabilnost ovog regiona - rekao je Devenport na konferenciji "Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU i pristupanje Srbije".

Srpska vlada je, kako je naveo, veoma cenjen politički partner EU. Devenport je ukazao da zajednička spoljna i bezbednosna politika treba da bude deo odgovora u efikasnijoj borbi protiv svih izazova današnjice sa kojima se suočavaju sve zemlje.

Sastanak moguć u junu

Prištinski dnevnik "Koha ditore" piše danas da ukoliko radne grupe Beograda i Prištine postignu napredak u dijalogu o energetici, Telekomu i  formiranju Zajednice srpskih opština, sastanak na visokom niovu predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini mogla bi da organizuje u junu.

- Zajednička spoljna i bezbednosna politika predstavlja kompleks politika oko kojeg se slažu sve članice EU - naveo je Devenport i dodao da i Srbija može da doprinese takvoj politici.

On je pozdravio ozbiljnost i spremnost Srbije da primeni principe evropske politike.

Dijalog Beograda i Prištine

Devenport je rekao da u narednih mesec dana mora da dođe do suštinskog napretka u dijalogu Beograda i Prištine pre održavanja sledećeg sastanka na političkom nivou.

Na konstataciju novinara da Priština otkazivanjem sastanaka i odbijanjem da formira Zajednicu srpskih opština blokira evrointegracije Srbije i na pitanje kako se to može prevazići, Devenport je odgovorio da to neće biti lak proces.

On je ocenio da su premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dali veliki doprinos u napretku dijaloga Beograda i Prištine istakavši da je u februaru ostvaren ključni korak dogovorom o pravosuđu.

Bivši savetnik u Evropskoj službi za spoljno delovanje ser Robert Kuper, koji je učestvovao u prvoj fazi dijaloga, istakao je da to kompleksna situacija koja se svakodnevno menja.

- Dogovor o Zajednici srpskih opština je veoma važan jer će obezbediti Srbima na Kosovu i Metohiji mogućnost da izraze svoje stavove - rekao je Kuper novinarima.

On je ocenio da je to na duge staze jedan od najaznačajnijih načina da se obezbedi budućnost Srba na Kosovu i Metohiji.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.05.2015. 17:42
I kod nas postoji zamor od vaših posaeta laži i ucena.Idite kući i ne vraćaajte se više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online