Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.04.2010.
23:26
Tanjug A

Pravosuđe Srbije mora biti usklađeno sa evropskim

Ministarka pravde Snežana Malović je istakla je da je prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji (EU) pa domaće pravosuđe mora biti potpuno usaglašeno s pravosuđem zemalja-članica EU.

Ministarka Malović je u intervjuu u prazničnom broju beogradskog dnevnika "Politika" iznela da su predstavnici pravosudnih organa u procesu reforme pravosuđa održali mnogobrojne sastanke sa predstavnicima EU i dobili dobronamerne sugestije koje se u najvećoj meri odnose na obrazloženja neizabranim kandidatima prilikom opšteg izbora sudija, kao i na veću transparentnost postupka.

Ministarka Malović je u intervjuu ocenila i da je kritika kojoj je opoziciona Srpska napredna stranka (SNS) podvrgla reformu pravosuđa, usledila pošto inicijativa SNS s milion potpisa građana za raspisivanje vanrednih izbora "nije dala željeni rezultat."


"Smatram da je ova kampanja apsolutno neprimerena, odnosno nedopustiv i zlonameran način da ostvarite neke svoje političke ciljeve," zaključila je ministarka Malović.


U tom smislu su, navela je Malović prvo, Državno veće tužilaca, a potom i Visoki savet sudstva doneli su paket mera koje su usaglašene sa sugestijama Evropske komisije.


"Proces reforme pravosuđa je živa stvar, pažljivo analiziramo situaciju na terenu i spremni smo da probleme otklonimo," ocenila je Malović.


Malović je istakla da ona kao ministarka pravde, neće dozvoliti da se pravosuđe nađe na putu Srbije ka Evropi.


"Spremni smo da, sve do otvaranja 23. poglavlja pregovora za ulazak Srbije u Evropsku uniju, radimo zajedno sa evropskim ekspertima, kako bismo izbegli svaku moguću grešku," kazala je ministarka.


Malović je najavila da će u maju biti održan sastanak na ministarskom nivou s predstavnicima EU na kome će biti dogovoreni dalji koraci važni za reformu pravosuđa u Srbiji.


Ministarka je dalje istakla kako je reformom pravosuđa onemogućeno da sudski postupci traju neprimereno dugo, zbog čega se veliki broj građana žalio i Ustavnom sudu, ali i Evropskom sudu za ljudska prava.


"Postupci će ubuduće trajati najviše do godinu dana u krivičnim i dve godine u parničnim materijama, što je praksa u drugim evropskim zemljama," navela je ona.

Malović ukazala i da će usvajanjem izmena i dopuna Zakona o izvršnom postupku (ZIP) koje se očekuje uskoro, uspešno biti rešen problem dugog trajanja izvršenja sudskog postupka.


"Srbija više neće biti zemlja u kojoj se na izvršenje u proseku čeka oko 500 dana, dok u EU izvršenja traju najduže 30 do 40 dana", primetila je ona.


Ministarka je takođe ukazala da je reforma pravosuđa jedan od ključnih segmenata i za ekonomski razvoj Srbije.


"Uz adekvatno zakonodavstvo, efikasno sudstvo, ambijent za poslovanje domaćih i stranih kompanija biće unapređen, što je najbolji osnov za dalje privlačenje stranih investicija koje znače nova radna mesta za građane Srbije," navela je ona.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online