Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 28.05.2015.
10:45 >> 12:00h
Tanjug A

Vučić: Dogovorili smo se; Han: Bravo!

U Tirani je danas (28. maj) počeo Bečki ekonomski forum na kome učestvuju premijeri država regiona, a premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je govorio posle domaćina albanskog premijera Edija Rame, poručio je da zahtev za pomoć i podršku Evropske unije mora biti zajednički. Pored Vučića i Rame, na forumu učestvuju premijeri Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova.

- Konačno smo se dogovorili o dva veoma važna pitanja - zajedničkom cilju za sve nas, a to je evropski put i o punopravnom članstvu EU. To se ne može očekivati sutra, ima dosta stvari koje treba obaviti pre toga - rekao je premijer Vučić.

Države regiona moraju više da rade zajedno, da zajedno nastupaju pred evropske institucije i zajedno traže što je potrebno.

- Ako ne možemo dobiti pomoć i podršku EU, moramo da pokušamo da uradimo koliko god možemo zajedno sami - rekao je.

Srpski premijer je govorio i o zajedničkim infrastrukturnim projektima.

- Predložio sam Ediju (Rami) i Milu (Đukanoviću) da potpišemo zajedničke projekte, da odemo u Brisel i zatražimo podršku za te projekte i ako ne dobijemo onda ćemo sa srpske strane biti spremni da počnemo našim sredstvima da ih finansiramo - kazao je Vučić i objasnio da je stanje u srpskom budžetu bolje nego ranije.

- Ako bi dobili sredstva od EU to bi bilo važno jer bi povezali zemlje, narode, stvorili bolju ekonomsku situaciju i mogli bi zajendo nastupati na trećim tržištima. Možemo da ponudimo mnoge naše proizvode na tim tržištima. Treba da iskoristimo tu priliku za unapređenje naših ekonomija - naveo je.

Han čestitao Vučiću i Rami

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han čestitao je premijerima Srbije i Albanije, Aleksandru Vučiću i Edi Rami, na konstruktivnom pristupu rešavanju problema u regionu.

- Čestitam obojici lidera - poručio je Han preko Tvitera.

Han je ovo napisao kao odgovor na tvit koji je Vučić poslao tokom jučerašnje posete Tirani, gde je na engleskom naveo da je cilj njegove vlade da gleda u budućnost, a da ta budućnost znači bolje odnose sa Albanijom.

Na to je, takođe preko tvitera, najpre odgovorio albanski šef diplomatije Ditmir Bušati, koji je konstatovao da je to prva poseta premijera Srbije Albaniji posle sedamdeset godina, a Han je ponovio obe poruke i uputio čestitke Vučiću i Rami.

Na konstataciju američke agencije da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje sa Rusijom ili EU, srpski premijer ističe:

- Ne radi se o balansiranju. Naš starteški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, s druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odose sa Rusijom - rekao je Vučić za AP i upitao šta ima loše u tome.

- Šta je loše u tome?Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija (i njen interes) - rekao je Vučić u intervjuu.

Vučić je podsetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare.

- Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom - upitao je on.

"Kada uđemo u EU nećemo biti najsiromašniji"

Vučić je kazao i da je Srbija spremna za integrativne procese na Balkanu.

- Mislim da treba da nastavimo sa tom inicijativom. Srbija je bila uporište stablnosti i nadamo se da su i ostali zadovoljni našim stavom. Nadam se da ćemo uraditi više za naš narod i region. Kada se pridružimo EU nećemo biti najsiromašniji deo EU. Želimo da budemo što više uspešniji i upravo iz tog razloga sprovodimo ekonomske i druge reforme, a to je nemoguće bez regionalne saradnje - naveo je premijer.

To, dodao je, važi za širi region Jugoistočne Evrope.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.05.2015. 11:36
Вучићу зашто на форуму учествује и Косово ??? Па зато што си Бриселским споразумом признао Косово као државу .Отворио си прелазе са Косовом.Допустио си позивни број за Косово.Народу Косова у личним картама пише Република Косово .Народ Србије и даље ћути и трпи .
Četvrtak 28.05.2015. 12:58
Не знам ја у чије име си се ти договарао са твојима, али у наше име сигурно ниси! Твој, пардон ваш, стратешки циљ је ЕУ, наш није! Никакве уније не долазе у обзир кад смо ми у питању! Само још када би људи видели који си лажов и демагог, сам би побегао у ту твоју ЕУ!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online