Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 07.06.2015.
10:59
Srna A

Kosovski karteli obrću milijarde evra trgujući drogom

Tokom prošle godine na Kosmetu je zaplenjeno više stotina kilograma različitih opojnih sredstava, a najviše na području Đakovice - dvadeset kilograma heroina, 300 kilograma marihuane i oko tonu drugih opojnih sredstava.

Tanjug
Optužuju ga i za kontrolu trgovine drogom: Ramuš Haradinaj

Prema policijskim procenama, kosovska narko mafija "obrne"  desetak  milijardi evra godišnje, a na evropsko "tržište" otpada  65 odsto kupnih količina droge.

Na listi kriminalnih aktivnosti na Kosmetu prednjače lica koja se bave prodajom narkotika,  a predvode ih bivše vođe takozvane OVK, čije se bogatstvo meri stotinama miliona evra.

Policiju zabrinjava enorman porast zavisnika mlađih kategorija, uzrasta od 14 do 18 godina, koje preprodavci droga  u uslovima niske zaposlenosti "lako zavode" - 20.000 lica ima status "zavisnika".

Uz Prištinu i Uroševac, distributivni centri postali su Đakovica i Dečani,  za koje se sve učestalije i u policijskim izveštajima koristi termin "zabranjen grad".

Naime, umesto policije, kontrolu teritorija ova dva grada vrše kriminalni klanovi pod kontrolom bivših vođa takozvane OVK,  predvođeni klanom Ramuša Haradinaja i njegovog brata Dauta.

Klan Haradinaj preuzima kontrolu i regiona Peć, koji je bio pod kontrolom klana Nasera Keljmendija.

Raste broj zavisnika na Kosovu

Policijski izvještaji potvrđuju da broj zavisnika i švercera droge u Metohijskoj kotlini iz dana u dan raste i da ta bolest  prijeti da ugrozi šire područje Kosova i Balkana.

Tokom prošle godine na Kosmetu je zaplenjeno više stotina kilograma različitih opojnih sredstava, a  najviše na području Đakovice - dvadeset kilograma heroina, 300 kilograma marihuane i  oko tonu drugih opojnih sredstava.

U istom periodu, samo u Đakovici  uhapšena su  282 lica različite životne dobi, uključujući i desetak maloletnika. Najmlađi zavisnik ima 12 godina, a najstariji 54.

Putevi kojima se prebacuje heroin u zapadnu Evropu iz Avganistana preko Turske,   Bugarske i Makedonije vode do Uroševca, glavne destinacije. Jedan tranzitni put od Uroševca vodi preko Prizrena, Đakovice i Peći do Rožaja, a potom do Sarajeva.

Ovaj "tranzitni put"  ukršta se sa "tranzitnim pravcem" kojim se preko primorskih gradova u Albaniji i Ulcinja u Crnoj Gori snabdijeva tržište u Italiji.

Tranzitni put ili "zelena transverzala" od Uroševca preko Prištine vodi do južne Mitrovice i dalje preko Novog Pazara ponovo do  Sarajeva.

Poslednjih godina tranzit droge putevima sa Kosmeta preko centralne Srbije - opada, izuzev na pravcu Uroševac - Gnjilane - Bujanovac....

Policijski izvori ističu da  je Uroševac postao distributnivni centar zbog prisustva NATO trupa i blizine američke baze "Bondstil".Neki izvori tvrde da se dopremanje i distribucija droge vrši uz znanje  američkih vojnika.

Hapšenje Keljmendija omogućilo Haradinajima prevlast

Do prevlasti narko  bosova iz Đakovice nad klanovima iz Peći i Prištine došlo je pre tri godine, posle otvaranja granica Albanije i Kosova i hapšenja narko bosa iz Peći Nasera Keljmendija.

U policiji tvrde da je klan Keljmendi držao pod kontrolom celu teritoriju Kosova, a danas  vodeću ulogu ima klan Haradinaj, koji blisko sarađuje sa bosovima mafije iz Crne Gore.

Procjenjuje se da kosovska narko-mafija godišnje "obrne" nekoliko   milijardi evra, a na evropsko "tržište" otpada  65 odsto ukupnih količina droge.

U izvorima bliskim međunarodnim policajcima procurile su informacije da je nedavni upad terorista u Kumanovu organizovala grupa bliska Ramušu i Dautu Haradinaju.

Ramuševi ubijeni tjelohranitelji  trebali su da dobiju milion evra od oko pet miliona,  za koliko je Haradinaj ugovorio preuzimanje kontrolnog punkta "švercera droge u Kumanovu".

Međunarodni i posebno srpski policijski izvori nedavni upad terorista u Kumanovo sve više povezuju sa pokušajem klana Haradinaj da destabilizacijom regiona, uz preuzimanje kontrole puteva droge, obezbijedi prostor za odgađanje  odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine nad  Srbima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 07.06.2015. 14:26
E čudna mi čuda:ummre mi žena,Kosovski karteli trgujući drrogom obrću milijarde evra-pa zar je to novost.To se zna i radi se uz blagoslov medjunarodne zajednice a i mi znamo da je to tako pa onda-il im se pridruži ili ih ne ruži.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online