Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 13.06.2015.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Vučićev alibi za kapitulaciju

"Narednih mesec dana za Srbiju će biti najteži", poručio je Aleksandar Vučić domaćoj javnosti iz hola Skuštine Srbije, gde je u četvrtak prisustvovao Danu dobavljača američkog Dženeral ilektrika.

Tanjug
"Provaljena" gluma: Aleksandar Vučić

Tako su novinari otišli na jedan investicioni projekat u najavi, a dobili dramatično obraćanje naciji predsednika Vlade. Pozivajući na potpuno jedinstvo, premijer se požalio da mu nikada nije bilo teže.

- Veoma, veoma težak period je pred nama, što možete da vidite i po mom licu. Nisam nikada bio naročito lep, a sad ne ličim ni na šta. Ovo "naročito lep" je bila šala, nisam nikada bio nimalo lep, ali sad ne ličim bukvalno ni na šta, bukvalno se mučim svake noći, zbog bezbroj problema koje kao zemlja imamo - otvorio je dušu Vučić.

Najteži ispit Kosovo

Prvi i verovatno najteži ispit za Beograd biće u Briselu kada se 23. juna nastavljaju pregovori sa Prištinom, i kada bi srpska strana trebalo da popusti i zbog međunarodnog pozivnog broja Kosovu, jezera Gazivode, energetike, uklanjanja Parka mira koji deli srpski od albanskog dela Mitrovice. Albanci bi zauzvrat trebalo da ispoštuje dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština. Premijer je sve četiri teme na pregovorima sa Prištinom ocenio kao "katastrofalne i kardinalno teške".
Spekuliše se i da Merkelova dolazi u julu da Beogradu isporuči i najteži zahtev - ne sprečavati prijem Kosova u UN.

Onda je počeo da nabraja te probleme koje Vlada Srbije mora da razreši i da prevaziđe ili izbegne u bliskoj budućnosti. Krenuo je od predstojećeg nastavka briselskih pregovora sa Prištinom 23. juna, preko sastanka sa MMF tri dana kasnije, obeležavanja Vidovdana, Srebrenice, Jadovna, Oluje, nestabilnog regiona...

- U julu dolazi nemačka kancelarka Angela Merkel, pa godišnjica Srebrenice, hrvatska će slaviti "Oluju", dan koji Srbija oplakuju, predstoji nam mnogo teških odluka, koje ćemo donositi u interesu građana Srbije, a ne zbog političke popularnosti - rekao je Vučić, pozivajući građane da "ne nasedaju na provokacije iz regiona" i da zadrže političku stabilnost u zemlji.

Teši nas neutešnim

Cvijetin Milivojević kaže da premijer svojim nastupima nesrećne građane "teši neutešnim", a da im ne nudi odgovore na poskupljenje struje ili dramatično uvećane poreze.
- Baca nam prašinu u oči, pa kad nabraja probleme koji predstoje pominje godišnjicu Jadovna! Ko se ovde u Srbiji seća Jadovna? Kako smo obeležili godišnjicu Jasenovca, najvećeg koncentracionog logora na Balkanu? Gde je bila srpska diplomatija, gde je bio šef Oebsa Ivica Dačić da ukaže na minimiziranje jasenovačkih žrtava koje sprovodi članica EU Hrvatska? - pita se sagovornik "Vesti"

V. Sekulić
Neozbiljno od premijera: Cvijetin Milivojević

Prenaglašena dramatika je poodavno već sastavni deo premijerovog javnog nastupa, a za direktora Agencije Pragma Cvijetina Milivojevića i unapred pravljenje alibija za odluke koje se neće dopasti većini Srba.

- U početku je bilo intrigantno, ali je to već toliko puta ponovljen javni nastup da je "provaljen". Premijer nam poručuje kako su pred nama zahtevi da donosimo teške odluke, a mi već unapred znamo da će te teške odluke, odnosno zahteve prihvatiti i da se one neće dopasti većini građana. Iskreno rečeno, ja to više ni ne gledam s posebnom ozbiljnošću već sa fenomenološkog aspekta neverbalne komunakacije - koliko puta je tražio vodu, koliko steže prstima - analizira ovaj stručnjak za politički marketing.

Istovremeno, predsednik Vlade Srbije nije ponudio odgovore na konkretna pitanja. Nije rekao da li će ići na pomen srebreničkim žrtvama 11. jula u Potočare, zatraživši od javnosti da mu "daju još malo vremena" jer se radi o teškoj odluci.

- Šta god da uradim, otišao ili ne, kritikovaće me isti ljudi - kaže.

Balkan opet bure baruta

Deo provladinih medija "bacio" se na analizu svih prepreka koje Srbiji predstoje u predstojećem periodu, i to ne samo one koje je premijer pomenuo, a koje ugrožavaju i region. Podseća se da je komesar za proširenje Johanes Han otkazao posetu Makedoniji gde je nedavno bio oružanih okršaja državnih snaga bezbednosti sa pripadnicima albanskih terorista u Kumanovu. Grčka ne uspeva da se dogovori sa evropskim poveriocima oko novog kreditnog aranžmana, a tu su i mogući teroristički napadi Islamske države (IS) koja je po Balkanu, a pre svega u BiH posejala svoje "larve" i koji čekaju znak za akciju.

Neočekivano hapšenje u Švajcarskoj ratnog komanadanta bošnjačkih snaga Nasera Orića po srpskoj poternici takođe je novi kamen spoticanja, prema nekim mišljenjima nimalo slučajno baš uoči 20-godišnjice obeležavanja stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Zbog Orićevog privođenja iz Sarajeva dolaze i inicijative njegovih saboraca da BIH prekine diplomatske odnose sa Srbijom. A sve to uoči zvanične posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića BIH 16. juna.

Predsednik beogradskog Centra za strateške alternative Dušan Proroković upozorava da SAD, posle neuspeha u ukrajinskoj krizi, otvaraju Balkan kao novo geopolitičko žarište i da se posle "makedonskog proleća", može očekivati nastavak na albanskom etno-prostoru, pre svega u Prištini i u BiH.

Nije komentarisao ni najavljene rezolucije o Srebrenici u UN i Evropskom parlamentu, takođe još jedna potencijalna "omča", pre svega za Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika. Kaže da ga niko ništa po tom pitanju nije pitao.

- A da je to lagodna situacija - nije. Taj krug koji se pravi je za nas veoma, veoma težak i nažalost pomalo opasan - opet je u "šiframa" dao da se nasluti težina bremena koja je na njegovim plećima.

POVEZANE VESTI

Subota 13.06.2015. 18:21
Teško nama pticama u zelenim šumama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online