Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 20.06.2015.
05:14
J. Arsenović - Vesti A

Velika ujdurma protiv Srbije

U ovim okolnostima niko iz vlasti 11. jula ne treba da ide u Potočare, a Vlada Srbije treba da pozove Rusiju u pomoć kad se na Savetu bezbednosti nađe rezolucija o Srebrenici, ističe u razgovoru za "Vesti" predsednica Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković Ivić.

Srbija mora da se okrene Rusiji: Sanda Rašković Ivić

 Vlada Srbije, kojoj je članstvo u EU strateški cilj, to želi da izbegne?
- Zapadu neće biti milo, ali ćemo time manifestovati vlastite stavove i interese. Niko ne spori da se u Srebrenici desio zločin, ali tamo su se desila dva zločina. Zločin koji su izvršili Srbi nad muslimanima je osveta za zločine koji su izvršeni nad Srbima 1942, 1992 i 1993. Imamo spisak sa 3.585 srpskih žrtava, civila. Na delu je velika ujdurma protiv Srbije

Zašto Srbiji smeta rezolucija ako je i srpska skupština usvojila Deklaraciju o Srebrenici i ako već postoji presuda iz Haga kojom je taj zločin okvalifikovan kao genocid?
- Međunarodnoj zajednici treba verifikacija od SB UN i ta verifikcija je politička. Pokušava se da na simboličnom nivou Srbi ponesu štafetu "genocidnog naroda" koja će im ostati u posedu dok se ne nađe neko "gori" da je preuzme. Ne možemo imati na jednom mestu samo jedne žrtve za koje je Tribunal izrekao više od 1.000 godina zatvora, a još treba dodatno i da se izglasa rezolucija na svetskom nivou. Za jedne žrtve se pravi rezolucija u SB, a druge se i ne pominju, dok Tribunal oslobađa Orića! To su sramotni aršini.

Optužba i odgovor

Andreja Mladenović vas je optužio za "diktaturu i anarhiju" u stranci?
- Kada sam to pročitala, pomislila sam da govori o Vučiću.

Neočekivana hapšenja Orića i Haradinaja su deo manipulativne igre oko Srbije?
- Ta hapšenja imaju za cilj da pokažu kako eto Zapad hoće da reaguje na naše optužnice, ali da smo mi ti koji nismo napravili dovoljno obrazložene dokaze protiv Orića i Haradinaja. Njih će uhapsiti, ali će ih takođe i osloboditi. Ovo je velika igra, da bi možda čak i olakšalo ovoj vlasti da ide dalje u izdaji - da kaže da, eto, Zapad nije protiv nas.

O Koštunici

- Poštujem ga, smatram da je veliki državnik i da je mnogo dobrog uradio i za srpsku državu i za DSS. Pogodio me jako njegov izlazak iz stranke. Očekivala sam od njega pomoć, a ne da me napusti. Ali ne sudim o ljudima po jednom postupku, nego po celokupnom delovanju.
Da li je DSS otvorena za njegov eventualni povratak?
- Naravno.
 Čak i na poziciju predsednika stranke?
- Na poziciju lidera se dolazi kroz stranačke izbore.

Drugosrbijanci strahuju da uvek novim zahtevima Zapad podiže popularnost krajnje desnice, gde svrstavaju i DSS?
- Vučić sada sprovodi politiku LDP, i to u punom kapacitetu, tako da drugosrbijanci mogu da budu potpuno mirni. A ta priča o krajnjoj desnici je glupa i nepoštena. Besmisleno je danas praviti podelu na levicu i desnicu. SPS i Vulin su levica?! Sa Zakonom o radu koji naše radnike pretvara u kmetove! Više volim da govorim o globalistima i patriotama. Mi spadamo u patriote antiglobaliste i jedina smo prava opozicija režimu.

O Rusiji

Moramo više da se okrenemo Rusiji. Ona nas nikad nije bombardovala, nikada nije tražila deo teritorije. Rusija nam je ekonomski i veliki saveznik na političkoj areni, i u Savetu bezbednosti i u drugim svetskim forumima.

 Šta nam donosi Angela Merkel?
- Debeli štap kojim će da nas izmlati i mršavu šargarepu kojom će da nas mami u EU. Nemci su politički skreni, nisu nas zamajavli pričom "sve će biti u redu, samo nam dajte još ovo". Uvek su govorili o pravno obavezujućem sporazumu Beograda i Prištine, što je drugo ime za priznavanje Kosova.

POVEZANE VESTI

Subota 20.06.2015. 17:05
Normalno da niko iz Srbije ne treba da ide u Srebrenicu jer bi time Srbija i zvanično priznala genocid.Što se tiče Rusa-pa setimo ih se uvek kad rak-rana duboko iznapreduje.Dotle bimammo neke druge prijatelje.
Nedelja 21.06.2015. 09:03
ДСС ви сте довели лажну америчку демократију ви сте своје рекли .Били сте са ОТПОР и ДОС .Обогатили сте се дебело а народ гол и бос .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online