Subota 8. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.05.2010.
12:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Artemije je žrtva politike

"Episkop raško-prizrenski je smenjen zbog njegove antiekumenističke doslednosti i čvrstog stava da Kosovo ostane sastavni deo Srbije", kaže za "Vesti" Prof. dr Dragiša Bojović, upravnik Centra za crkvene studije u Nišu i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u osnivanju, govoreći o razlozima suspenzije vladike raško-prizrenskog Artemija i pozadini prolongiranja početka rada Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Nišu..

Prof. dr Dragiša Bojović

Kako gledate na suspenziju vladike Artemija koji je glavna tema Svetog arhijerejskog sabora SPC, čije je zasedanje u toku?

- Kada je reč o duhovnim crkvenim prilikama, uoči suspenzije vladike Artemija Eparhija raško-prizrenska je možda najbolja od svih eparhija u SPC. Mislim pre svega na opštežiteljne manastire, broj i kvalitet monaha, ali i parohijskog sveštenstva.

Mada deluje u najtežim, skoro u ratnim uslovima na KiM, postigla je izuzetne rezultate na crkvenom planu.

Ono što je bilo povod za smenu vladike Artemija su nekakve navodne finansijske malverzacije koje, koliko je meni poznato, do sada nisu dokazane.

Nisam siguran da sudski postupak, građanski i crkveni, daje nekakve rezultate. Očigledno je da se iskoristio insinuirani povod. Pokušavalo se i ranije iznaći razlog da se vladika dr Artemije pomeri sa mesta episkopa raško-prizrenskog.
 

Samo da ne bude prepreka

 

Da li očekujete da će se na ovom zasedanju Sabor episkopa konkretnije angažovati kako bi Bogoslovski fakultet u Nišu počeo s radom?
- Ne očekujem da će Sabor sad preinačiti svoju jednoglasno donetu odluku o osnivanju, ali se nadam da će zauzeti stav da se ne stvaraju nikakve prepreke u ostvarivanju tog cilja, koji je na dobrobit crkvene prosvete, srpskog obrazovanja, kulture i nauke.

 

Osim toga, imamo zvaničnu odluku Bogoslovije Svetog Ćirila i Metodija da će nam ustupiti prostor za izvođenje nastave.

 

Takođe, najmanje sedam doktora nauka bilo bi u radnom odnosu, a to mnogo znači jer je poznato da je kadrovski momenat vrlo važan za akreditaciju visokoškolskih obrazovnih institucija.

Zašto?
- Suština je u dva momenta: jedan je crkveni, a drugi politički. Reč je o antiekumenističkoj doslednosti vladike Artemija i njegovom čvrstom stavu da KiM ostane sastavni deo Srbije.

S druge strane, očigledno je, da je u SPC došlo do oficijelnih približavanja stavova sa državom kada je reč o KiM.

Mislim da je suspenzija vladike Artemija ustvari isključivanje i poslednjih prepreka oko, ako ne jednomislenog, ono barem približnog stava Crkve i države u vezi KiM.

Naravno, Crkva je imala istorijsku ulogu u opstanku srpske države i mislim da će je održati bez obzira na, hipotetički govoreći, trenutnu međusobnu instrumentalizaciju između države i crkve.

Ako postoji harmonija između države i Crkve, zašto ne počinje sa radom Bogoslovski fakultet u Nišu?
- Pre tri godine na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora doneta je odluka da se u sklopu priprema za obeležavanje godišnjice Milanskog edikta osnuje Pravoslavni bogoslovski fakultet u Nišu.

Godinu dana nakon toga, 2008. Senat univerziteta i Savet univerziteta u Nišu donose istovetnu odluku, koju ni do danas Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo prosvete nisu potvrdili.


Nekoliko puta u 2009. i prva tri meseca 2010. u Nišu su boravili ministar prosvete Žarko Obradović i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje koji su javno obećali skori početak rada Bogoslovskog fakulteta. Nažalost, to se nije desilo.


Koji su razlozi?

- Reč je o pritisku pojedinih moćnih nezvaničnih crkvenih krugova, pre svega o uticaju dekana Bogoslovskog fakulteta u Beogradu na stav Vlade Republike Srbije.


Ko je taj dekan?

- Episkop bački Irinej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online