Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.07.2015.
05:45
D. N. P. - Vesti A

Džihadisti nišane sever Mitrovice

Mnogi Srbi sa severa Kosova decu šalju na školovanje u centralnu Srbiju iz straha da će džihadisti napasti Kosovsku Mitrovicu.

Tanjug/AP
Pretnje Islamske države

Brigu izaziva omasovljenje vehabijskog pokreta u Kosovskoj Mitrovici, Prištini, Vučitrnu, Gnjilanu i drugim kosovskim gradovima, masovni odlazak vehabija na sirijsko i iračko ratište, podrška velikog broja mladih Albanaca Islamskoj državi, nedavni pokušaj trovanja Gračaničkog jezera i pronalazak skrivenog oružja i eksploziva u blizini Gračanice.

- Vehabije već godinama imaju jako uporište u Bošnjačkoj mahali, na korak od naših kuća. Često nam preko posrednika ili telefonom šalju poruke da se selimo i prete da će biti krvi do kolena. Pretnje nisu nimalo bezazlene, reč je o ljudima koji su ratovali na strani OVK i koji su sada pod komandom Islamske države. Njihov vođa Ekrem Avdiju imao je odred Abu Bekir Sadik koji je činio strašne zločine u Drenici - kaže jedan od žitelja ovog mešovitog naselja u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

On objašnjava i da su vehabije bile u prvim redovima kad god je trebalo udariti na Srbe. Sada stalno patroliraju južnom Kosovskom Mitrovicom i imaju svoje formacije i dežurne u Bošnjačkoj mahali, a osokoljeni su logistikom Islamske države.

Brigu izazivaju i stalne pretnje zlikovca (glavoseče) Lavdrima Muhadžerija da će uskoro iz Sirije doći na sever Kosova da se obračuna sa ovdašnjim Srbima.

- Muhadžeri u južnoj Kosovskoj Mitrovici ima nekoliko stotina sledbenika, a na Kosovu nekoliko hiljada. Neki su prošli rat i obuku u OVK, a neki ratovali u Siriji i Iraku. Imaju dovoljno oružja koje su nasledili kao pripadnici OVK. Čim dobiju naredbu za otvaranje balkanskog fronta, prvo će udariti na Srbe u Kosovskoj Mitrovici - Kosovska policijska služba ne može i neće nas braniti, sumnjamo i u Kfor koji je godinama tolerisao divljanje albanskih vehabija po Kosovu i Metohiji - priča drugi Srbin iz Kosovske Mitrovice.

Ostavljeni na nemilost

Do potpisivanja Briselskog sporazuma i predaje severa Albancima, Srbi su imali izvanredno organizovanu odbranu i Civilnu zaštitu i nije bilo šanse da ih vehabije, niti bilo ko drugi iznenadi. Sva njihova odbrana sada je demontirana, a Civilna zaštita raspuštena i predata pod komandu Prištine koja tajno i dalje podržava vehabije i islamske fanatike, a reaguje samo kada zaprete američkim ili interesima EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online