Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 11.08.2015.
17:20
Tanjug A

"Svaka čast Vučiću na inicijativi ali region nije spreman za nju"

Inicijativu premijera Aleksandra Vučića o zajedničkom danu sećanja na sve žrtve ratnih sukoba u regionu predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht smatra dobrom, ali ocenjuje da region još "nije zreo" za nju.

Tanjug
Još uvek imamo situaciju za istinskim prevazilaženjem prošlosti: Sonja Liht

- Reakcije koje su došle sa raznih strana iz Hrvatske, s Kosova, pretpostavljam da će biti slične i iz Bosne i Hercegovine, ukazuju da je, na žalost, inicijativa preuranjena, odnosno da mi u regionalnim odnosima nismo još uvek stigli do trenutka kada bi ta inicijativa mogla da bude prihvaćena od svih - rekla je Liht. 

Ona ne smatra je inicijativa odbačena zbog odnosa prema Srbiji ili premijeru Vučiću.

Premda se, kako kaže, izgleda još uvek meri odakle i od koga inicijativa dolazi, nije sigurna da bi ona bila prihvaćena ni da je došla od bilo koga drugog u regionu:

- Mislim da još region za takvu inicijativu nije sazreo i da čak iako pojedini političari misle da bi to bilo dobro nisu sigurni da je to prihvatljivo za njihovo izborno telo. Na žalost, sve ono što smo doživljavali u poslednje vreme, kada su bile ove dve godišnjice, Srebrenice i Oluje, ukazalo je na to da je izborno telo još vrlo spremno da prihvati jedan proces da tako kažem 'uzvitlavanja' emocija - kaže Liht.

To često, kako je objasnila, dolazi od samih elita, ali elite to čine zato što misle da će to naići na pozitivan odziv među njihovim glasačima i obrnuto.

- Dakle, još imamo jednu situaciju u kojoj, na žalost, potreba za istinskim prevazilaženjem prošlosti, za istinskim dugoročnim pomirenjem nije dovoljno ni prihvaćena, ni osmišljena. I zato mislim da je ova inicijativa preuranjena - objasnila je Liht.  

Ona podseća na neke inicijative iz Srbije koje nisu nailazile na negativan odjek, poput predloga premijera Vučića prošle godine na Berlinskom samitu da se krene u proces sličan onom koji je bio uspostavljen između Francuske i Nemačke posle Drugog svetskog rata, a koji bi podrazumevao razmene mladih i komunikaciju među njima.  

- Koliko se sećam, ta inicijativa je bila prihvaćena od svih strana. Upravo sam pre neki dana čula za kamp za mlade iz regiona koji je organizovao OEBS u Albaniji, koji je bio veoma uspešan - kaže ona.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.08.2015. 01:35
Наравно да овакав предлог подржава нека западна квинслишка кур/ветина. Није Вучић ништа гори од ње. Срамота да се ови наказни створови шетају по улицама Србије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online