Petak 31. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.05.2010.
18:37
Tanjug A

Šutanovac: Ne znam što nas Rusi nisu zvali na paradu

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je danas u Beogradu da bi mu bilo izuzetno zadovoljstvo da Vojska Srbije (VS) učestvuje na paradi u Moskvi koja se organizuje povodom 65. godina pobede nad fašizmom, ali da ne zna zašto pripadnici VS nisu pozvani na tu svečanost.

Srpski ministar odbrane Dragan Šutanovac
 

"Mislim da je doprinos Narodnooslobodilačke borbe u Srbiji zaista impozantan i ukoliko pogledamo koliki broj građana živi u Srbiji i kolike su žrtve podnete, smatram da je naše mesto zaista na onim pozicijama gde se, na najsvečaniji mogući način, obeležava antifašistička borba" rekao je ministar Šutanovac.

Šutanovac je u Domu VS prisustvovao otvaranju izložbe fotografija i dokumentarnog materijala većinom iz lične arhive sovjetskog general-pukovnika Vladimira Ivanoviča Ždanova, koji je organizovala ambasada Ruske Federacije (RF) u Beogradu.

Aeromiting 2009. u Beogradu bez Rusije...

Ministar odbrane je na pitanje o neučešću Rusije na prošlogodišnjem aeromitingu u Beogradu rekao da su na tu manifestaciju pozvane sve svetske sile, da je iz NR Kine bila delegacija, da je RF takođe dobila adekvatan poziv, i da je iz Moskve odgovoreno da predstavnici te države tada nisu bili u mogućnosti da učestvuju.

Jedinice pod komandom general-pukovnika Ždanova, heroja Sovjetskog Saveza i narodnog heroja Jugoslavije, su zajedno sa borcima Narodnooslobodilačke vojske, učestvovale u operacijama za oslobođenje Beograda 1944. godine.

Ministar odbrane je ovom prilikom podsetio na uspešno učešće pripadnika VS na paradi povodom 40 godina revolucije u Libiji u septembru 2009.

Šutanovac je primetio kako spsko-ruski vojni odnosi, "ne prate, nažalost, sveukupne političke odnose na način na koji bi mi to želeli, ali sam potpunog ubeđenja da će ove godine da dođe do promene tih odnosa".

Ministar je izneo da se krajem godine očekuje poseta visoke delegacije, predvođene načelnikom generalštaba Ruske vojske, Generalštabu VS.

"Time ćemo praktično otvoriti novu eru odnosa, nakon čega očekujem da dođe do razmene poseta i na ministarskom nivou i konačno uobličavanje naših odnosa koji će pratiti ono što se dešava na političkom planu" rekao je ministar odbrane.

Šutanovac je kazao i da nema saznanja da je VS ikada pozivana da učestvuje na paradi na način na koji su pozvani pripadnici odružanih snaga drugih zemalja koji će biti 9. maja Moskvu i da žali zbog toga, jer garda VS zaista ima šta da pokaže.

Šutanovac je kazao da je duboko ubeđen da bi, prema doprinosu pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu, VS mogla reprezentativno da prikaže svoju zemlju.

NATO - naš partner

Šutanovac je odgovorio i na novinaro pitanje u vezi izjave Generalnog sekretara NATO Anders Fong Rasmusena da Alijansa želi bolje odnose sa balkanskim zemljama, a posebno sa Srbijom.
"Srbija je od 2006. članica Partnerstva za mir (PzM) i činjenica je da nismo ostvarili puni kapacitet saradnje u okviru PzM i nama je želja da ove godine konačno otvorimo kancelariju i da krenemo da crpimo sve mogućnosti iz te saradnje" rekao je ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online