Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.08.2015.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Talas izbeglica slomiće Srbiju

Azilantska kriza u Nemačkoj dostigla je dosad nezabeležene razmene, te ova zemlja počinje da aktivira mehanizme deportacije svih oni koji do azila ne mogu da dođu.

Reuters
Svi moraju kući: Nemačka policija u Rozenhajmu popisuje azilante

Među njima je i oko 200.000 građana Srbije, kojima preti skori progon i petogodišnja zabrana ulaska u Nemačku. Prema podacima nemačkog Ministarstva policije, 90 odsto nosilaca srpskog pasoša su Romi, a tek manjim delom Srbi i Albanci. Do maja ove godine iz Nemačke je deportovano, što prisilno, što dobrovoljno 1.311 tražilaca azila.

Podsetimo, Srbija i Nemačka zaključile su 2008. godine sporazum o readmisiji, kakav naša zemlja zapravo ima sa svim članicama EU jer je to bio jedan od uslova za dobijanje bezviznog režima. Sada je došlo vreme da se mehanizmi tog sporazuma isprobaju u punoj meri.

Sve bliži milionu azilanata

Nemačke vlasti su veoma zabrinute i zbog loše procene koje je tamošnja imigraciona služba procenila kad je reč o broju azilanata koji će utočište potražiti u toj zemlji. Prva računica je govorila da će ove godine oko 450.000 ljudi stići u Nemačku sa zahtevom za azil, ali je u julu procena korigovana na neverovatnih 800.000! Primera radi, prethodna rekordna godina bila je 1992, kada je zbog rata u Jugoslaviji u Nemačku došlo 440.000 izbeglica iz svih naroda SFRJ.

Da stvar po Srbiju bude još gora, u našu zemlju se neće vraćati samo oni sa srpskim pasošima, već i svi drugi koji su preko naše teritorije putovali do Nemačke. Svi oni poseduju dokument srpskih vlasti o izbegličkom, odnosno azilantskom statusu, te će ih Nemačka upravo na osnovu tog dokumenta vraćati u Srbiju koja nema izbora osim da te ljude primi.

O tome ko će biti deportovan i po kojem kriterijumu ne odlučuju centralne vlasti u Berlinu, već vlasti saveznih država, a tu se kriterijumi razlikuju, pa je Bavarska, na primer, veoma stroga, dok su neke države s manjim prilivom azilanata tolerantnije.

Ekonomija traži radnike

Dok se zemlja suočava s azilantima kao nezvanim i neželjenim gostima, nemačka privreda vapi za radnicima. Procena Ministarstva privrede je da će do 2020. godine biti potrebno uvesti još oko 200.000 radnika u industriji i to samo da bi se održao postojeći nivo privrednog rasta.

Za mnoge je traženje azila u Nemačkoj i dalje samo "posao" bez istinskih ambicija da u toj zemlji ostanu da rade. Naime, uz plaćen smeštaj i hranu, azilanti dobijaju i "džeparac" od 143 evra mesečno. Procedura odlučivanja po zahtevima azilanata ume da potraje mesecima, pa je za najsiromašnije to jednokratni prihod s kojim se vraćaju u Srbiju.

- Neprihvatljivo je za Nemačku da nam 40 odsto azilanata stiže s Balkana. To mora da prestane - jasan je nedavno bio nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Medija Centar Beograd
Preti nam katastrofa: Radoš Đurović

Pažnja nemačke države i javnosti po pitanju azilantske krize i Srbije kao tranzitne zemlje je veoma velika, te su u vreme nemilih scena na Đevđeliji u Makedoniji čak i centralne informativne emisije počinjale vestima iz našeg regiona. Naravno, Nemci su svesni da je najveći broj azilanata krenuo upravo ka toj "obećanoj" zemlji.

- Srbija je kao tranzitna zemlja za migrante iz Sirije i Bliskog istoka postala poslednji štit evropskih zemalja, a ukoliko se njihov broj, pre svega tražilaca azila ne smanji, našoj zemlji preti humanitarna kriza - upozorio je danas direktor Centra za zaštitu i pomoć azilantima Radoš Đurović.

On je ukazao da to nikako ne bi smelo da se dogodi, a pošto Srbija nije članica EU, potrebna joj je pomoć u rešavanju tog problema. Nešto više od 130.000 evra koje je Evropska komisija uputila kao pomoć Srbiji za nabavku hrane i lekova nije ni izbliza dovoljno da ublaži sad već akutnu krizu u našoj zemlji.

Srbija je pritisnuta sa svih strana. Mađarska podiže zid, iz Grčke i Makedonije stižu krcati vozovi izbeglica, a Nemačka i druge zemlje spremaju se da nam vrate i sve Sirijce, Avganistance i Afrikance koji su preko nas krenuli put Evrope.

Ne primajte migrante u auto!

MUP Srbije saopštilo je danas, s obzirom na problem pojačanog talasa migranata, da ne preporučuje srpskim državljanima korišćenje graničnog - železničkog prelaza Đevđelija-Idomeni, gde se trenutno nalazi više hiljada izbeglica sa Bliskog istoka.
Ministarstvo je upozorilo državljane Srbije, koji nameravaju da putuju u Makedoniju, na mere opreza, posebno da ne primaju autostopere u prevozno sredstvo, jer se prema Krivičnom zakoniku Makedonije ovo može podvesti pod izvršenje krivičnog dela "krijumčarenje migranata", za koje je predviđena višegodišnja zatvorska kazna.
Za aktuelne informacije i eventualnu pomoć srpski državljani mogu da se obrate ambasadi Srbije u Skoplju i generalnom konzulatu Srbije u Solunu na telefone: +3892/3129-298,+3892/3131-299,+3892/3128-422,+ 3892/3129-305 (u Skoplju)i + 302310/244-265, + 302310/244-266, + 302310/244-267 (u Solunu).

POVEZANE VESTI

Subota 22.08.2015. 18:24
Nece, ali kad se talas malo umiri (i to ne samo Srbiju)....garantovano hoce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online