Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 21.08.2015.
19:43
Tanjug A

Tači poručio Dačiću u UN: Albanci su većina, ako počnete rat izgubili ste

Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači poručio je u petak na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da se srpska administracija, vojska i policija na KiM nikada neće vratiti i daje srpski san završen. “Ako pokrenete rat izgubićete”, rekao je Tači.

Fonet/UN foto
Hašim tači kao baba o uštipcima: Dačić o uništenim ikonama, on o ratu

Tači je u SB UN pozvao članice tog tela da podrže zahtev Kosova za članstvo u Uneskou i Interpolu, dodavši da je pokušaj Srbije da to blokira u suprotnosti sa Briselskim sporazumom.

- Čuo sam oštre reči Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sledeće nedelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo dogovoriti važne dogovore - o telekomunikacijama, energetici, ZSO - rekao je Tači u Njujorku.

Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti.

- Vaš san je završen jednom za svagda, ako pokrenete rat izgubićete - rekao je on.

Za mapu sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i onim što je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile preko 300 verskih objekata na Kosovu.

Tači je rekao da je srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu bezbedno. On je pozvao članice SB UN da posete Kosovo i uvere se u to.

Pre Tačija Savetu bezbednosti obratio se srpski ministar Ivica Dačić koji je poručio da za Srbiju nisu prihvatljivi zahtevi i nastojanja Prištine da se uključi u rad međunarodnih organizacija kao što su Unesko i Interpol.

On je rekao Dačić je rekao da “ako i kada dođe vreme, pitanja ovog tipa treba da budu predmet dijaloga između Begrada i Prištine".

Ističući da Srbija osuđuje svako skrnavljenje verskih objekata bilo koje vere, Dačić je ukazao da uništavanje kulturne i verske baštine na Bliskom istoku od strane ID nailazi na oštru osudu svuda u svetu kao akt terorizma, dok oni koji skrnave i uništavaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu traže članstvo u UNESKO-u uz tapšanje po leđima kao gest nagrade.

Kako je naveo, od juna 1999. godine do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bili su mete napada. Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Dačić je istakao da su napadi na srpsku baštinu napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj prihvaćenosti u lokalnoj sredini i deo su procesa menjanja istorijskih činjenica u cillju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije Kosova i Metohije. Dačić je pored izlaganja priložio i slike uništene srpske kulturne baštine.

POVEZANE VESTI

Petak 21.08.2015. 23:09
Сачекај друго полувреме када будеш трчао преко Кошара у твоју албанију.
Sreda 07.10.2015. 16:42
Ovaj nepismeni čoban, kji je igrom slučaja na funkciji kojoj jeste je zaboravio da postoje video zapisi na koji način su divljaci uništavali vjerske objekte ! Zaboravio je da su manjina u Srbiji, a postali većina na KiM naseljavanjem albanaca iz albanije ! Kada je Sloba tražio da se provjeri, gdje je ko rođen, naravno, ameri nisu pristali ! Oteto, prokleto, ali VRATIT će mo se kad tad !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online