Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 25.08.2015.
18:39
Tanjug A

Brisel: Koje ustupke će napraviti Srbija, a koje Kosovo?

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je uverenje da će na današnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine biti postignut dogovor o ZSO. Upitan da li će ZSO imati izvršna ovlašćenja on je istakao da je neophodno napraviti kompromise, a to znači učiniti ustupke.

Tanjug
Obe strane da učine ustupke

- Siguran sam da ćemo postići sporazum o ZSO, što je ujedno i sprovođenje Briselskog sporazuma. To je veoma važno za srpsku zajednicu na Kosovu, za napredak u dijalogu sa Prištinom kao i celokupnu atmosferu na zapadnom Balkanu - naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Prema njegovim rečima, nakon ovog sporazuma, biće moguće nastaviti sa drugim temama, kao što je slobodan protok kapitala, robe i ljudi.

- Nadam se da ćemo i druge teme, kao što su telekomunikacija, energetika i most u Mitrovici moći rešiti. To bi donelo više stabilnosti čitavom regionu - podvukao je Vučić.

Upitan da li će ZSO imati izvršna ovlašćenja on je, naglasivši da ne želi da govori loše o kolegama u Prištini, istakao da je neophodno napraviti kompromise, a to znači učiniti ustupke.

- Obe strane to moraju činiti i u budućnosti, i mislim da se radi i o novoj atmosferi. Nema više konkurencije kao što je to bilo ranije - uveren je Vučić.

Etnički nacionalizam na Balkanu i dalje snažan

Na konstaciju da će na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču biti konkretnija inicijativa za razmenu mladih na Balkanu, on je objasnio da su stanovnici regiona imali veoma loš stav jedni prema drugima, decenijama, skoro vekovima.

Podsetivši da je poslednji sastanak, pre nego što se sastao sa albanskim premijerom Edijem Ramom, između šefova vlada dve države održan 1946. u Beogradu, Vučić je primetio da je to skoro sedam decenija, ali da se sada viđaju redovno, svaka dva-tri meseca i razgovaraju veoma otvoreno.

- Mislim da delimo mnoga mišljenja i da možemo da poboljšamo zajedničku budućnost - rekao je premijer.

Dodao je da je glavna ideja bila da svi treba da prevaziđemo predrasude, pre svega mladi.

- Predrasude i dalje postoje. Prevazilaženje bi moglo biti za obe nacije. Veoma sam zadovoljan što je Edi prihvatio našu ideju. To je bila naša inicijativa i funkcioniše - objasnio je Vučić, ocenivši da je etnički nacionalizam na Balkanu i dalje snažan, ali da može da se prevaziđe time što bismo "bili odgovorniji za dobrobit naših ljudi".

To bi, kako je dodao, bilo veliko dostignuće kako za Albance, tako i za sve druge i dobar primer kako stvari u budućnosti mogu funkcionisati.

Medijske slobode

Na konstataciju da će se u Beču sastati i sa predstavnicima civilnog društva sa kojima će razgovarati i o nedovoljnim medijskim slobodama, te upitan šta će učniti da bi poboljšao situaciju, Vučić je podsetio da je do sada doneto tri zakona o medijima u saglasnosti sa evropskim standardima.

- To je EU pozdravila i činićemo sve što Unija smatra da moramo da radimo. Kritika je više politička tema, ali smo spremni i vidimo da postoje ljudi koji se brinu s tim u vezi. Mi ćemo to rešiti na dobar način i pobrinuti se za pravu demokratiju. Spremni smo da prava na slobodu medija i medijske slobode poboljšamo. Nemam strah to da kažem - poručio je šef srpske vlade.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 18:44
Ti ces da se nag*uzis a Pristina ce da ti ga utera...po obicaju. Akcija i reakcija, to ti je bar iz iskustva poznato.
Utorak 25.08.2015. 18:52
Ovaj srpski engel ako vec sam sebe ne moze da ustine neka ga bar neko u crkvi sutne. Mozda mu se otvore oci.
Utorak 25.08.2015. 19:34
Pitam se da li je vucicu jasno da Alb+ancima nije tesko da plate resenja bilo kakve vrste. Kad mogu po Americi onda mogu i po EU...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online