Nedelja 26. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.05.2010.
17:49 >> 19:53h
Vestionline A

Preko Merdara samo pešice

Kosovske vlasti prekinule su autobuski i kombi prevoz između srpskih enklava na Kosovu i Metohiji i centralne Srbije preko administrativnog prelaza Merdare, koji putnici mogu preći samo pešice, javio je danas KiM radio. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović zatražio od Euleksa i UMNIK-a da hitno omoguće slobodu kretanja kosmetskim Srbima.

Samo pešice prek administrativne granice


Posle sukoba 1999. godine ovaj vid prevoza predstavljao je jedinu drumsku vezu između pokrajine i uže Srbije, a danas nijedan putnik nije prešao administrativni prelaz.


Dušan Todić, prevoznik iz Čaglavice rekao je danas KIM radiju da je saobraćajna inspekcija sa administrativnog prelaza Merdare vratila sve prevoznike, jer nisu imali licence za rad samoproglašene Republike Kosovo.


"Uskraćena nam je sloboda kretanja. Nakon ukidanja telefonskog signala ovo je jos jedan vid pritiska na srpsko stanovništvo i poruka da im na Kosovu i Metohiji nije mesto", ocenio je on.

Bogdanović zahteva slobodu kretanja preko Merdara


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović danas je najoštrije osudio ''još jedan nasilnički akt kosovskih privremenih institucija''.


Bogdanović je zatražio od Euleksa i UMNIK-a da hitno omoguće slobodu kretanja kosmetskim Srbima i obezbede nesmetanu komunikaciju i prevoz između srpskih enklava i centralne Srbije.


"Posle ukidanja signala srpskih operatera na Kosmetu, presecanje jedine drumske veze kosmetskim Srbima je smišljen potez privremenih kosovskih institucija kako bi se Srbi potpunu izolovali i odsekli od centralne Srbije, ali i sveta", smatra Bogdanović.


Prekidom svake komunikacije između srpskih sredina, kosovske privremne institucije, stvaraju atmosferu nesigurnosti i straha, obeshrabruju povratnike i pokreću novi talas iseljavanja.


Ukidanje signala srpskih operatera, napadi na povratnike u selu Zač, kao i prekid autobuskog i kombi prevoza preko Merdara, nisu izolovani incidenti, već strategija kosovskih privremenih institucija koja ima za cilj etničko cišćenje Srba južno od Ibra.


Euleks, UMNIK i međunarodna zajednica ne mogu i ne smeju više da zatvaraju oči pred stvarnim namerama takozvanih kosovskih institucija.


Ministar za Kosovo i Metohiju zahteva od Euleksa, UMNIK-a, ali i od svih međunarodnih releventnih faktora da urazumi prištinske vlasti, jer ovakvi incidentini ne doprinose miru i stabilnosti, navedeno je u saopštenju.


Todić je objasnio da se od prevoznika traži da se preorijentišu na prevoz putnika autobusima, kako bi nastavili posao, a to, kako kaže, nije moguće.


"Traže da registrujemo firme i da plaćamo porez. Međutim, mi nismo u mogućnosti da se registrujemo jer nemamo po tri autobusa koliko je potrebno"", rekao je Todić.

On je dodao da su dosadašnji prevoz obavljali uz pomoć licenci koje im je izdavao UNMIK, kao i da mu je rečeno da su mu za dalji rad potrebne "licence sa pečatom Rebulike Kosovo".


Administrativnu granicu prelazimo pešice, rekao je Todić.


Prema pravilima ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije Vlade Kosova koje izdaje licence, zabraniće se i polasci iz Gračanice.


Sva vozila će morati da kreću sa autobuske stanice u Prištini.


U ovom ministarstvu tokom dana niko nije bio dostupan da prokomentarise novonastalu situaciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online