Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 05.09.2015.
05:08
J. Arsenović - Vesti A

Papa lovi srpske duše

Stručnjak za crkveno-pravnu istoriju Zoran Čvorović upozorava da pravoslavni Srbi ne smeju da prihvate relativizovanje uloge Alojzija Stepinca u NDH, kada je na najmonstruozniji način stradalo nekoliko stotina hiljada njihovih sunarodnika. Profesor Čvorović za "Vesti" upozorava da se na to ne sme pristati ni kada slični stavovi dolaze iz SPC, kao što je to nedavno učinio vladika slavonski Jovan porukom da ćemo "svi mi morati dobrano odvagati svaku reč, prošlu i buduću, u pogledu Stepinca".

mc.rs
Zoran Čvorović

Zašto je papa predložio komisiju Vatikana i SPC o kanonizaciji Stepinca?

- Teško je Srbina uloviti u prozelitsku klopku ekumenizma sve dok postoji jasna razlika između ustaškog vikara nadbiskupa Stepinca i Svetih novomučenika srpskih Platona Banjalučkog i Petra Dabro-bosanskog. Uvlačenjem visokih klirika SPC u papinu komisiju takva jasna razlika se zamućuje.

Da li prihvatanjem SPC daje legitimitet konačnoj odluci Vatikana?

- Politički gledano, akt učešća u komisiji, kao i izjave vladike Jovana i slične, deo su šireg političko-bezbednosnog projekta pseudonaučne i pseudoreligiozne regionalne stabilizacije Balkana, u kojoj Srbi moraju da svoje istorijsko sećanje na 20. vek prilagode lažnoj istini zapadne plutokratije.

Kako gledate na izjavu vladike Jovana u vezi sa Stepincem?

- Pravoslavni Srbi ne moraju i ne smeju da u ime navodnog oslobađanja istorijske nauke od komunističke ideologije, kako to predlaže episkop, odbace sva dosadašnja naučna istraživanja koja govore da je rimokatolicizam duhovna kolevka genocidne, srbomrzačke ideologije i prakse ustaštva. To moraju da prihvate samo protežirani multikulturalci. Reč je o ličnim obavezama dužničko-poverilačkog karaktera koje ne smeju da se namiruju promenom srpske kolektivne svesti o Alojziju Stepincu. Jer, na ovu svest pravo prvo polažu potomci žrtava, a ne multikulturalci koji su se upregli da menjaju istorijsko sećanje Srba.

Da li ta izjava relativizuje stav SPC da Stepinac ne može da bude svetac?

- Reč je o stavu samo jednog vladike, a stav jednog episkopa, nezavisno od snage inostranih lobista koji ga protežiraju i koji mu prišivaju stručne kvalifikacije, nije i ne može da bude stav Srpske Crkve.

U sve se uklapa Vučićev predlog zajedničkog dana sećanja na žrtve?

- Premijerov predlog je preuranjen, jer prvo Stepinac treba da iz reda zločinaca uskoči u red komunističkih žrtava. Prvo zajednička istorija po zapadnim aršinima, a onda i zajednički dan sećanja.

Da li će Stepinac biti proglašen za sveca?

- Beatifikovani Stepinac će vrlo verovatno biti i kanonizovan, ali šta mi imamo sa jeretičkim svecima?!

POVEZANE VESTI

Subota 05.09.2015. 18:50
Ovim pitanje ne treba da se bavi samo SPC već svi Srbi do jednog-zloččinac za svetca?Njegov zloččin treba argumentovati,a ako i to nije dovoljno neka ga slave bez naše saglasnosti.Ko se sme u srpskum narodu izjasniti o nevinosti jednog krrvika i staviti mu oreol na glavu.Ko je taj nečovek,bezdušnik slepac.Ko je????????
Subota 05.09.2015. 18:39
- Beatifikovani Stepinac će vrlo verovatno biti i kanonizovan, ali šta mi imamo sa jeretičkim svecima?! ................Pametno zbori covjek. Sa jeretickim svecima i jeretickom crkvom nemamo nista zajednicko.
Subota 05.09.2015. 19:22
Vladiki slavonskom Jovanu ne treba zanmerati,jer ko njega kao pravoslavnog vladiku štiti u toj faššističkoj izraslini na tlu Evrope,pre mu treba pomoći da ne živi u strahu i pod pritiskom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online