Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.09.2015.
17:45
J. L. Petković - Vesti A

Ambasador Rusije ispratio decu sa KiM u Moskvu

Dvanaestoro dece sa Kosova i Metohije otputovalo je juče za Moskvu. U Rusiji će provesti deset dana, a imaće priliku da obiđu muzije, galerije, Kremlj, sedište ruskog patrijarha... Iz Beograda ih je na put ispratio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, ugostivši ih u Ruskom domu. Mališanima je govorio o lepotama Moskve, a uz čaj i kolače pričao im je još o sličnostima srpskog i ruskog jezika. Ruski diplomata potrudio se da devojčice i dečake sa severa KiM nauči kako da na ruskom kažu: "zdravo", "hvala", "izvolite" i još par reči koje će im izvesno biti porebne.

J. L. Petković
Aleksandar Čepurin

- Ovo je divan dan kada deca sa Kosova i Metohije putuju u Moskvu. Poslednjih godina sve više dece putuje za Rusiju, a mi se trudimo da to organizujemo i potpomognemo, i preko bratimljenja gradova i škole ruskog jezika, a i naše kompanije pomažu ovakve inicijative, istakao je ambasador Čepurin. 

On je podvukao i da je odlazak dece sa KiM u Rusiju posebna stvar. 

- U Moskvu putuju starija deca i zbog njihovog uzrasta imaće mogućnost da više razumeju o Moskvi i Rusiji. Videće puno divnih mesta: Kremlj, hram Vasilija Blaženog, imaće priliku da vide ikonu Svete Trojce Andreja Rubljova naslikanu 1396. godine... Čak i ako su bili u Rimu ili Beču, aposolutno divan centar Moskve će ostaviti utisak na njih, kazao je ambasador. 

Ovo je pet put za redom da mališani sa Kosova putuju u Rusiju u organizaciji Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda. 

Veće interesovanje za Rusiju

- Na severu KiM, za divno čudno, počinje među mladima da se budi interesovanje za Rusiju i za ruski jezik. Mi u Društvu srpsko-ruskog prijateljstva "Kosovsko ognjište" pokušavamo da organizujemo kurseve ruskog jezika i rusku kulturu približimo deci. Interesovanje je veliko i trenutno nemamo matrijalnih sredstava da sve organizujemo, ali se nadam se da ćemo uz pomoć Ruskog doma i dobrih ljudi nešto više napraviti, kaže Sandra Dobrić. 

- Deca koja putuju ove godine uglavnom su sa severa KiM, i to su ujedno deca koja se zanimaju za rusku kulturu i ruski jezik. Očekujem da se deca druže, obićićemo i njihove vršnjake u Moskvi, a takođe i grad Pereslavlj i Sergejevu Lavru, kaže Sandra Dobrić iz Društva srpsko-ruskog prijateljstva "Kosovsko ognjište". 

J. L. Petković
Aleksandar Čepurin sa decom

Jovana Anđelković, 18-godišnjakinja iz Srbovca blizu Kosovske Mitrovice oduševljena je što ima šansu da putuje u Moskvu, i kako kaže, očekuje da sve to što je godinama gledala na slikama konačno vidi uživo. 

- Ovo je neverovatna prilika. Bila mi je velika želja da vidim Moskvu, a verovatno neću imati sličnu mogućnost do kraja života. Rusija me zanima zbog pravoslavalja, mi smo bratski narod, i zbog njihove stare kulture i tradicije. Najviše bih volela da vidim hram Vasilija Blaženog zbog njegovog divnog spoljašnjeg izgleda, kaže ona. 

Milan Petrović, 17-godišnjak iz Velike Hoče, takođe po prvi put putuje u Rusiju.

- Čuo sam dosta priča o toj najvećoj zemlji sveta, sada imam priliku da se uverim u to, da vidim prelepe muzeje i prelepu tradiciju i kulturu. Posebno me interesuje Kremlj, da vidim kakva je to tvrđava i te oblakodere u novom gradu - Moskva siti, istakao je on.

POVEZANE VESTI

Petak 18.09.2015. 19:58
O ambasadore,pa hvala.A i ja bih malo do Sant Peterzburga.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online