Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.09.2015.
19:09 >> 21:38h
Tanjug A

EU usvojila rezoluciju o kvotama za izbeglice, hrvatski ministar napustio sastanak

Ministri unutrašnjih poslova i pravde Evropske unije u Briselu su "velikom većinom" glasova država članica usvojili rezoluciju o preraspodeli izbeglica među državama članicama EU. Ministar unutrašnjh poslova Hrvatske Ranko Ostojić nije se dugo zadržao na ministarskom sastanku u Briselu, već ga je demonstartivno napustio.

Reuters
Izbeglice su kao voda: Nalaze pukotinu da se domognu EU

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Tviteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila uzdržana. Šefovi država i vlada članica EU, razgovaraće o ovoj temi na vanrednom samitu u sredu u Briselu.

Češka je najavila da će preko Evropskog suda pokušati da ospori legalnost plana Evropske komisije, dok Slovačka pristaje da primi samo migrante hrišćanske vere. Slovački levičarski premijer Robert Fico izjavio je danas kako bi pre prekršio propise EU nego što bi sproveo obavezujuću kvotu za izbeglice. On je naglasio da je "spreman da blokira samit" šefova država članica EU koji će biti održan sutra.

Hrvatski ministar Ranko Ostojić rekao je da neće da sluša kako se Evropljani svađaju o preraspodeli izbeglica dok one samo pristižu u njegovu zemlju.

- U trenutku kada oni unutra ne mogu da se dogovore oko kvota za 120.000 ljudi, ja kao predstavnik zemlje u koju je u proteklih sedam dana ušlo 35.000 ljudi nemam više šta da radim na tom sastanku - rekao je Ostojić novinarima napuštajući sastanak.

Hrvatski ministar otkrio je da se na sastanku prvi javio za reč, tražeći da se zaustavi priliv izbjeglica iz Turske i Grčke. On je rekao da ne prihvata da se izbeglice usmeravaju preko Hrvatske, ocenjujući da je otvaranje mađarskog graničnog prelaza Horgoš prema Srbiji bilo licemerno.

- Svečano su ga otvorili srpski i mađarski ministar, navodno za prihvat izbeglica, a niko od izbeglica nije prošao - rekao je Ostojić, navodeći kako će žrtve izbegličke krize prvenstveno biti Nemačka, Austrija, Slovenija i ostale zemlje kojima Mađarska odmah šalje sve izbeglice bez prethodne registracije.

Prvi vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova prošle nedelje se završio bez dogovora o planu Evropske komisije za solidarno raspoređivanje oko 120.000 izbeglica putem uvođenja obavezujućih kvota.

U Pragu je u ponedeljak održan mini samit ministara pet srednjeevropskih zemalja koje se najviše protive da im iz Brisela nameću kvote za prijem azilanata, sa ciljem stvaranja zajedničke platforme.

Na tom sastanku, koji je okupio šefove diplomatija Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Rumunije, dogovoreno je da se umesto raseljavanja izbeglica po EU usmeri više napora u kontrolu spoljnih evropskih granica i uspostavljanje prihvatnih centara na Bliskom Istoku i na Balkanu.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.09.2015. 20:24
Hrvat je u pravu-oni sastanče a nas izbeglice preplavile.
Utorak 22.09.2015. 21:51
и јеееби ранко глупе цигане, глупе цигане, глупе цигане----
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online