Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 23.10.2015.
00:13
D. Dekić - Vesti A

Varvarima srpske svetinje

Sramna odluka izvršnog saveta Uneska da podrži prijem Kosova, bez presedana je u međunarodnom pravu i vrhunac nepravde u otimanju svete zemlje i njene istorije od Srbije. U ovom beščašću obraz su ukaljale i bratska Crna Gora i Makedonija koje su se našle među 27 članova čije je "da" otišlo Kosovu, dok je 14 zemalja bilo protiv i isto toliko uzdržanih. Braći i dobrim srpskim komšijama koji žmure na činjenicu da kosovski Albanci hoće srpsku baštinu koju su palili i uništavali, lekciju je očitala Papua Nova Gvineja. Ova pacifička država ne samo da je tražila da se izbriše sa spiska kosponzora, već se i uzdržala od glasanja da Kosovo postane član te svetske organizacije.

A. Čukić
Daju ga sada Albancima: Manastir Visoki Dečani Unesko je upisao na listu baštine za dobrobit čovečanstva

"Glavu gore, ma koliko bilo teško", poruka je premijera Aleksandra Vučića građanima Srbije.

- Ja lično bukvalno oka nisam sklopio. Nismo izgubili ništa na toj sednici, izgubili su oni koji su žurili s tim i pokušavali da nam pokažu kolika je njihova sila i snaga - istakao je premijer Vučić, ne komentarišući činjenicu da su Srbiju izdali "prijatelji", kako prve komšije, tako i Nemačka, pa čak i Ujedinjeni Arapski Emirati koji na velika vrata uvode svoj biznis u našu zemlju.

Razočaranje stavom Crne Gore i Makedonije ne krije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, rekavši da će to u bilateralnim odnosima biti postavljeno kao pitanje.

- Kako se neko odnosi prema našim interesima, tako ćemo se i mi odnositi prema njihovim. Ne verujem da ćemo mi njima dati glas za njihove stvari na međunarodnom planu - kazao je Dačić.

Ohrabrujuće činjenice

Darko Tanasković je govoreći o srpskim šansama kazao da je sve od atmosfere i toka sednice do rezultata glasanja i načina na koji su pojedine države obrazložile glas, ohrabrujuće. Osvrnuvši se na pitanje s kojim zemljama bi moglo da se razgovara, on je kazao da ako se isključe one koje su potpisima podržale zahtev i neke koje i bez pitanja ističu privrženost kosovskom članstvu u Unesku, vredi razgovarati sa svima.

On je najavio da će Beograd pokušati da na sastanku Generalne konferencije početkom novembra dobije dovoljno glasova da preporuka sa IS bude odbijena.

- Vratićemo srpske svetinje kad tad. To je uvek bilo i biće srpsko kulturno i versko nasleđe. Nećemo nikad prihvatiti bilo kakvo oduzimanje ili preimenovanje - poručio je Dačić.

Nadu posle "skandala" ne gubi ni predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji smatra da su velike šanse da Srbija spreči dvotrećinsku većinu i otimačinu srpske imovine i istorije.

Istog mišljenja je i ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

- Rezultati glasanja potvrdili su da se planskom i intenzivnom diplomatijom u koju se uključe svi državni i nacionalni potencijali, i u nepovoljnim okolnostima mogu postići konkretni rezultati - kazao je, naglasivši da nije ostalo mnogo vremena i da će Srbija nastaviti s argumentovanim ubeđivanjem širokog kruga država.

Beograd je, prema rečima Leona Kojena, koordinatora pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom u vreme vlade Vojislava Koštunice, počeo da gubi bitke kada je pitanje Kosova prebacio iz UN na EU.

- Srbija se 2010. odrekla razmatranja kosovskog pitanja pod okriljem UN kao jedinim okvirom u kojem smo mogli da se nadamo kompromisnom rešenju statusnog pitanja - kazao je Kojen.

Sačuvaj nas, Bože, ovakvih prijatelja!

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović izjavio je da je ishod glasanja u Izvršnom savetu Unesko pokazao da Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Austrija, države koje su podržale predlog Albanije za prijem lažne države Kosovo u Unesko, ne mogu da budu prijatelji Srbije.
- "Sačuvaj nas, Bože, od ovakvih prijatelja, a od neprijatelja ćemo se sačuvati sami", kaže narodna poslovica - istakao je Popović.


Kako je ko glasao

Predlog Albanije da Kosovo uđe u Unesko, osim Tirane, Podgorice i Skoplja, podržali su Austrija, Avganistan, Belize, El Salvador, Dominikanska Republika, Sent Kits i Nevis, Estonija, Gvineja, Kuvajt, Nemačka, Pakistan, Velika Britanija, SAD, Tajland, Togo, UAE, Francuska, Holandija, Češka, Gambija, Gabon, Italija, Čad i Švedska. Protiv su osim Rusije i Kube bili Argentina, Angola, Brazil, Ekvador, Etiopija, Kina, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija, Indija, Španija, a među onima koje su se uzdržale od glasanja su Alžir, Japan, Južna Koreja, Indonezija i Nepal.


Za direktora onog što je lomio krst

Akademik Matija Bećković cinično kaže da je uz molbu za prijem Prištine predložen i film o paljenju srpskih manastira marta 2004.
- Verujem da će onaj koji je rizikovao život da slomi krst sa kupole crkve biti budući direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture na Kosovu - rekao je Bećković za "Blic".

POVEZANE VESTI

Petak 23.10.2015. 02:12
Sramna odluka izvršnog saveta Uneska da podrži prijem Kosova, bez presedana je u međunarodnom pravu i vrhunac nepravde u otimanju svete zemlje i njene istorije od Srbije.......................Koi je ovo visse presedan po redu od strane "medjunarodni" organizacija i protiv medjunarodnog prava na stetu Srbije i Srba. Mi srbi ne zelimo vvise biti ni mondijalisti ni komunisti ni kvazi demokrate. Mi jedino vapimo za : Istinom, Pravdom i Mirom. Vostani Serbie.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online