Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.10.2015.
05:21
J. Arsenović - Vesti A

Priština unapred ukinula ZSO

Albanske vlasti u Prištini neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) kako nalaže Briselski sporazum, ukoliko Ustavni sud samoproglašene države Kosovo odluči da to nije u skladu sa tamošnjim zakonima.

Ukinuti sve srpsko: Parlament u Prištini

Ovakav radikalan potez Prištine najavila je predsednik pokrajine Atifete Jahjaga, a potvrdio je i premijer Isa Mustafa. On je čak zapretio hapšenjem Srba koji se usude da formiraju autonomiju.

- Srbi mogu da proglase autonomiju ali to ne bi važilo, jer su primorani da poštuju zakone Kosova. U suprotnom Kosovske institucije moraće da preduzmu mere. Onaj koji krši zakon može da završi u zatvoru i to je garantovano i sporazumom o pravosuđu - rekao je Mustafa.

Ispostavilo se tako da glavni kapital koji je srpska strana izvukla u pregovorima sa Prištinom ne samo da je na dugačkom štapu, već ima velikog izgleda da do formiranja ZSO ne dođe.

Objava prištinskih zvaničnika da ne žure i da možda i neće biti formirana ZSO, dočekala je predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Moskvi, gde je završavao zvaničnu posetu Rusiji.

Po povratku u zemlju, Vučić je najavio da će odgovor Beograda uslediti nakon sednice Vlade zakazane za juče po podne i razgovora sa zvaničnicima EU.

- Brisel će reći, znam unapred, da to nije važno, da se radi o samo mesec dana... Trebaće im posle dva, tri meseca. I tako će doveka biti, kao sa sudom za ratne zločine. Bacaće suzavce... Samo Srbi nemaju prava, a mi da gledamo kako da umirimo Srbe, da ćute, da budu glupi - nije Vučić krio ogorčenost.

Podvala EU i Amerike

Na inicijativu Jahjage, Briselski sporazum o ZSO dostavljen je Ustavnom sudu u Prištini, koji ima rok do 60 dana da iznese mišljenje. Ovaj potez je usledio odmah nakon što je EU potpisala sa Kosovom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Isa Mustafa kaže da je potpis na Briselski sporazum stavio tek "kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati treću vlast na Kosovu".

- Nakon odluke Kosova da se suspenduje primena sporazuma i odsustva reakcije zvaničnika EU, sasvim je jasno da je bezuslovni put zvanične Srbije ka EU doveo zemlju u ćorsokak. Ukoliko Aleksandar Vučić želi da nastavi tim putem, moraće da bezuslovno prizna lažnu državu Kosovo, ne dobivši od EU čak ni ZSO - kažu u Državotvornom pokretu Srbije, stranci bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića.

POVEZANE VESTI

Subota 31.10.2015. 08:52
Лепо је Слободан Милошевић изговорио : " Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Албанци су Косово прогласили Републиком 2008.год. али тада ни један Србин ни једна Српска странка није изашла на улице на протест .Тада није ни Преседник ни Премијер Србије протестовао.Пре : Готов је , Готов је , Готов је ; сада : Готови смо , Готови смо .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online