Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.11.2015.
05:11
J. Arsenović - Vesti A

Biblijom leče Srbe "zločince"?!

U Biblijskom društvu Srbije i Vojsci Srbije juče su neprestano zvonili telefoni sa jednim jedinim pitanjem: Da li je moguće da je Društvo poklonilo 4.000 primeraka Novog zaveta srpskoj vojsci kako bi se vojnici i oficiri učili moralu i etici i kako ubuduće ne bi činili ratne zločine?!

Šokiran darodavac: Patrijarh Irinej i ministar Gašić sa oficirima i sveštenicimaSPC prilikom dodele Biblija

Upravo je u ovakvom problematičnom kontekstu britanski "Telegraf" objavio tekst na svom portalu, tvrdeći da je donacija finansirana novcem britanskih vernika jer je Biblijsko društvo Srbije ogranak britanskog.

"Jedan pukovnik je rekao da su srpske snage počinile zločine u prošlosti zato što su zaboravile na prinicipe hrišćanstva", piše "Telegraf", a potom citira načelnika Verske službe Vojske Srbije Sašu Milutinovića.

- Počinili smo neke greške u prošlosti jer smo zaboravili na Bibliju. Njeni zakoni su bolji od međunarodnog prava jer su, u stvari, humanitarni zakoni. Trudimo se da kodekse iz Biblije primenjujemo u našem ponašanju i da se vratimo pravim vrednostima - izjavio je za "Telegraf" pukovnik Milutinović, ističući da se nada da "nikad više neće biti ratnog zločina u Vojsci Srbije".
U BDS ne mogu da dođu sebi od neverice u kakvu su priču uvučeni.

- Kao prvo, mi smo hrišćanska organizacija i nikada se ne mešamo u političke stvari. Kad je nedavno vojska uvela versku službu u svojim redovima, u saradnji sa SPC došli smo na ideju da se poklone primerci Novog zaveta Vojsci Srbije. U svim projektima mi inače sarađujemo sa SPC, a za ovaj smo dobili i blagoslav patrijarha Irineja - kaže za "Vesti" Vera Mitić, generalni sekretar BDS.

Ona kaže da je Društvo Srbije finansiralo štampanje Novog zaveta i da je to učinjeno u štampariji SPC.

Najveći problem očigledno je juče imao pukovnik Milutinović. U iščekivanju da se pukovnik lično i Vojska Srbije izjasne povodom celog slučaja, nezvanično smo saznali da su Milutinovićeve kolege ljute na njega što je dozvolio da bude izmanipulisan i što je, verovatno vešto vođenim pitanjima novinarke "Telegrafa", svojom izjavom upotpunio tezu britanskog lista.

Kako "Vesti" saznaju, problem je nastao kad je Britansko biblijsko društvo angažovalo profesionalnu novinarku da za njihovo interno glasilo informiše šta se radi u Srbiji.

Iskoristili Ratka Mladića

Uz fotografije generala Ratka Mladića u uniformi u vreme rata u BiH i iz sudnice Haškog tribunala, gde se bivšem komandantu Vojske Republike Srpske sudi za ratni zločin, britanski list manipulativno plasira priču iz koje neobaveštni posmatrač može da izvuče samo jedan zaključak - srpska vojska je svesna da su njeni pripadnici u prošlosti ogrezli u zločinima i da joj je neophodno vraćanje na osnovne hrišćanske poruke ljubavi i samilosti!

- Uobičajeno je da se član Društva šalje u druge zemlje i piše o aktivnostima drugih biblijskih društava, ali je očito problem nastao što su ovog puta angažovali profesionalnu novinarku koja je ceo projekat oko donacije Novog zaveta Vojsci Srbije stavila u pogrešan - politički kontekst i bez ovlašćenja Britanskog biblijskog društva to objavila u "Telegrafu" - kaže nam Vera Mitić.

Reagovaće i krovna organizacija

Biblijsko društvo Srbije juče je o celom slučaju obavestilo i Ujedinjeno biblijsko društvu kao svojevrsnu krovnu organizaciju.
- To je velika i stara organizacija koja postoji u 146 zemalja i mi smo njene članice, a ne britanski ogranak. I oni su, blago rečeno, šokirani i iznenađeni jer se radi o reputaciji ne samo našeg, već i svih biblijskih društava, i očekujem da će se sa to najvišeg nivoa sigurno oglasiti - kaže Vera Mitić.
Podsetimo da je "Telegraf" naveo da je BDS ogranak britanskog, dok na portalu BDS piše da je počelo "s radom kao kancelarija Britanskog i inostranog biblijskog društva još davne 1918."

Da denacifikacija srpske vojske nije bila motiv darodavaca 4.000 primeraka Biblije, govori i to da je samom činu uručenja 21. avgusta prisustvovao i patrijarh Irinej i ministar odbrane Bratislav Gašić.

Na čelu vladika Lavrentije

"Vesti" su juče pokušale od vladike šabačkog Lavrentija, koji je i predsednik Biblijskog društva Srbije, dobiju dodatna pojašnjenja. Do zatvaranja današnjeg izdanja naših novina nismo dobili odgovor na sledeća dva pitanja:
- Koji je bio motiv da BDS pokloni Vojsci 4.000 primeraka Novog zaveta?
- Kako komentariše pisanje "Telegrafa" da su donaciju platili britanski vernici da bi se ubuduće sprečili srpske vojnike da čine ratne zločine?

- Bilo bi dobro kada bi ova knjiga dospela u ruke svakog našeg oficira i vojnika. Tu ima šta da se nauči, ono opšteljudsko i čovečansko, najhumanije, i da to bude temelj i osnov našeg života, postupanja i gledanja na sveti život - rekao je tada patrijarh.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.11.2015. 07:29
U Bibliji jasno pise, pogotovo za ovakvu situaciju: "Slepac slepca vodi i zajedno ce pasti u rupu".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online