Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.05.2010.
12:05
Z. Marjanović - Vesti A

Kuću ne napušta samo pas Beli

Odavno je poznato da je pas čoveku najvernija životinja, ali retki su primeri da ih odanost gazdi ne napušta ni posle njegove smrti. Takav jedan primer zabeležili smo u zaseoku Prostruga podrajačkog sela Gornji Branetići kod Gornjeg Milanovca. Pas Beli već godinu dana od smrti Borislava Radenkovića ne odvaja se ok kuće u kojoj više niko ne živi.

Simbol propasti: Beli pred praznom kućom



Posle duge i teške bolesti prošle godine umro je Borisav Radenković iz pomenutog zaseoka, ali to nije i jedina nesreća koja je zadesila ovu nekada domaćinsku kuću. Borisavljeva supruga Viktorija morala zbog teške bolesti da se preseli kod ćerke u grad, a teško se razboleo i njihov sin Dobrivoje koji se trenutno nalazi na lečenju u Italiji. Kuća ostala prazna, a pred njom je jedino pas koji i dalje obavlja svoju ulogu psa čuvara.


Kuća Borisava Radenkovića samo je jedna od seoskih kuća u kojoj više niko ne živi. Pustoš i napuštenost mnogih ovdašnjih domaova su mnogo godina unazad neprijatna i okrutna stvarnost.

 

- U kući do Borisavljeve je nekada živela baka Zorka Radenković i ta kuća je pusta i gotovo da joj se ne može prići od ostuge od kada je baba umrla, do nje je kuća Miluna Vuksanovića koju samo ponekad, leti, posećuju njegovi naslednici. Tu je i porodični dom Radenka i Milje Radenkovića u kome takođe više nikog nema, kao i u kući Radenkovog brata Stanoja, a jedino u kući Milana Vuksanovića samuje njegova udovica Rada.

Još se nekako drže Milorad i Radmila Vuksanović ali su, kako kažu, broje poslednje dane. Već sedam godina nepokretan u svojoj kući leži Dobrivoje Vuksanović i o njemu brine supruga Živka - nabraja Milinko Savković(74) jedan od mlađih žitelja zaseoka Prostuga.

Retko nam dolaze i deca


- Nije ovo priča samo o psu Belom, već o onome što ćeka sve nas u srpskim selima kojima, kao i našem zaseoku, preti pustoš. Deca nas obilaze koliko i kad mogu, ali retko i sve ređe, uglavnom o praznicima, a država nas se seti samo pred izbore, a izbori se ne održavaju baš tako često - jada se Milorad Vuksanović.

Nema ko ni kočić da pobije:
Milorad Vuksanović

U kući Milana Radenkovića koji je nedavno umro ostale dve starice - njegova majka Gvozdenija i supruga Radmila.


- Među najzdravijima u zaseoku su Gojko i Olga Starčević, a u mojoj kući je takođe jad i čemer jer već nekoliko godina vodim brigu o ženi Jeli koja ne ustaje iz kreveta. Eto, takva ti je situacija u našem kraju sela, a koliko znam, slično je i u drugim zaseocima Gornjih Branetića - ističe Savković.

Selo umire: Milinko Savković

Prosek starosti žitelja zaseoka Prostruga je 78 godina, ali nekada nije bilo tako.
- Bio je ovo zaseok jakih, radnih ljudi i dobrih domaćina i mnogoljudnih porodica. Nekada, o vršajima, ili na mobama, kada su se obavljali najvažniji poljski poslovi, okupljalo se i preko stotinak mlađih Prostružana, a oni stariji, a stariji su bili svi preko, recimo, 55 godina, uglavnom su sedeli, posmatrali i savetovali mlađe. Ali, eto, došlo je vreme da ne možeš da nađeš čoveka da ti pomogne da pobiješ kočić.

Došlo je vreme kada pričamo o keru Belom čija nam odanost nabija suze u staračke oči što je i razlog što mu povremeno odnosimo hranu i vodu - kaže Milorad Vuksanović (78).


Pas Beli je, prema mišljenju Prostužana, pokazao koliko je odan svom gazdi Borisavu jer ga i dalje čeka na kućnom pragu odakle ne se ne skalnja ni po najgorem vremenu. Samo povremeno, kada on proceni da treba, odlazi u patrolu obilazeći okućnicu tek da proveri da li je sve onako kako je gazda Borisav ostavio.
 

Dočekuje i ispraća goste


Prostužani misle da pas Beli sve zna i sve razume i da ima trenutaka kada mu se u očima vidi da bi nešto da im ispriča. U kuću Borisava Radenkovića retko ko dolazi, ali i ako dođe, na kapiji ga dočeka pas Beli i procenjuje sa kakvom je namerom gost došao.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online