Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 02.12.2015.
21:33
Tanjug A

"Želimo da čujemo turski stav, nadam se da će reći nešto novo"

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je spreman da se na marginama Ministarskog saveta OEBS u Beogradu susretne sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, ali i dodao da bi bilo žalosno da ne čuje ništa novo.

Tanjug
Rusija spremna da čuje šta ima da kaže Turska: Sergej Lavrov

- Želimo da razjasnimo turski stav, pošto oni insistiraju na tom sastanku i da čujemo šta Turci žele da kažu, pored onoga što su rekli javno. Biće tužno ako ne bude ništa novo - rekao je Lavrov novinarima na konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem po dolasku u Beograd.

Lavrov je dodao i da Rusija ima da postavi neka pitanja Turskoj, demantujući istovremeno navode u turskim medijima da je u razgovoru sa Čavušogluom odbacio korišćenje "vruće telefonske linije" 25. novembra.

- Ta linija je već postojala, ali Turci to nisu nijednom iskoristili - rekao je Lavrov.

Isto tako, turska štampa je tvrdila da je Čavušoglu nudio učešće Turske u zajedničkoj koaliciji protiv Islamske države, a to je, rekao je Lavrov, "laž na kvadrat i na kub".

- Ako je čin obaranja ruskog aviona od strane turske avijacije bio usmeren da se potkopaju napori na stvaranju jedinstvenog fronta, onda vas uveravam da to nije uspelo i da neće - poručio je Lavrov.

Lavrov je izneo da Rusija predlaže da se zatvore tursko-sirijska i tursko-iračka granica kako bi se presekli nelegalni tokovi nafte preko kojih se finansira Islamska država i objasnio da se u tome mogu iskoristiti sa obe strane dobrovoljne jedinice Kurda koje su saveznice koalicije koju predvode SAD.

- Ako bi Islamska država pokušala da sprečava uspostavljanje ovih barijera, siguran sam da će ruske vazduhoplovne snage zajedno sa antiterorističkom koalicijom, na čijem čelu su SAD, biti u mogućnosti da pruže podršku iz vazduha i spreče te pokušaje - rekao je Lavrov.

Tanjug
Veliki prijatelji: Sergej Lavrov i Ivica Dačić U Beogradu

Bravo za Srbiju

Lavrov se osvrnuo i na Samit OEBS i pohvalio je predsedavanje Srbije ovom organizacijom.

- Naši srpski prijatelji potrudili su se da, u duhu dokumenata OEBS, nađu izbalansiran pristup svim dimenzijama ove organizacije.

Lavrov je ukazao da su temelji OEBS-a poštovanje i odbrana međunarodnog prava, poštovanje suvereniteta drugih država, kao i nemešanje u unutrašnje stvari drugih zemalja. On je rekao da je tužno što je upravo Beograd svedočenje prvog kršenja ovih temeljnih načela Helsinške povelje, kada su članice NATO bombardovale bivšu SRJ.

- Taj varvarski čin izvele su i članice OEBS, protiv druge članice ove organizacije. Posledice toga se i danas osećaju - rekao je Lavrov, dodajući da se Rusija zalaže za puno i dosledno poštovanje Helsinške povelje da se ne bi ponovilo ono što se dogogodilo Srbiji 1999. godine.

Osim ovog tužnog simbola bombardovanja, prema njegovim rečima, sastanak u Beogradu ima i simboliku nade, jer su se sve zemlje članice OEBS okupile baš u Srbiji, na sednici koja je za OEBS jubilarna - na 40. godišnjicu Helsinške povelje.

Lavrov je, na kraju, pohvalio Srbiju i za uložen napor i u procesu "Helsinki plus", i izrazio uverenje da on predstavlja dodatnu šansu da se OEBS izvede iz sistemske krize. On se zahvalio šefu srpske diplomatije i predsedavajućem OEBS-a Ivici Dačiću na naporima uloženim kako bi se povećala efiksanost i fleksibilnost organizacije.

Skup za ponos

Predsedavajući OEBS-a, ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je za žaljenje što se borba protiv terorizma za sada ne odvija jedinstveno i osudio je obaranje ruskog aviona koji je bio u antiteroristčoj akciji. On je rekao da se ne sme dopuštati da oni koji govore da se bore protiv Islamske države jedni drugima nanose štetu, kao što je bilo u slučaju obaranja ruskog aviona koji je bio u antiterorističkoj akciji.

Dačić je izrazio veliko zadovoljstvo što se Ministarski savet OEBS održava u Beogradu, podsetivši da je to najveći politički događaj u našoj zemlji od Samita nesvrstanih 1989. godine.

Imajući u vidu broj ministara inostranih poslova koji je došao u našu zemlju, to je veliko priznanje za Srbiju, kazao je Dačić i dodao da će na sastanku učestvovati 44 šefova diplomatije. Posebno zadovoljstvo je izrazio što je "prijatelj i kolega" Lavrov doputovao i što će učestvovati u radu beogradskog skupa.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.12.2015. 03:52
Nesto novo !? Zamadaliti Bosfor !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online