Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 15.12.2015.
09:19
b92.net A

Srbija ide u EU, ali bez Kosova

Napredak procesa pridruživanja Srbije Evropskoj uniji će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira, navodi se u pregovaračku poziciju EU o poglavlju 35 koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

Twitter/Federica Mogherini
Kosovski i srpski premijer, sa šeficom EU Federikom Mogerini, odavno sve potpisali

Pustite Kosovo u međunarodne institucije

Srbija treba da omogući učešće Kosova u regionalnim inicijativama i organizacijama, kao i da Srbija prestaje sa izdavanjem dokumentacije i overavanjem sa oznakama koje su u suprotnosti sa onim obavezama koje je Srbija preuzela dogovorom od 17. januara 2013. 

- EU beleži da je Srbija navela da potpuno razume da procesi pridruživanja Evropskoj uniji i normalizacije treba da se odvijaju paralelno i da jedan drugog podržavaju. Poglavlje 35 ne zamenjuje razgovore između Beograda i Prištine koje vodi visoki predstavnik Evropske unije. Napredak procesa pridruživanja Srbije EU će biti u skladu sa poboljšanjem odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima iz pregovaračkih okvira - navodi se u dokumentu. 

U tekstu se ističe da prelazne odredbe poglavlja mogu da se prilagođavaju i ažuriraju u toku pregovora, kao i da je moguće zamrzavanje otvaranja novih poglavlja, ukoliko napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom značajno zaostane od napretka u ostalim pregovorima.

U delu koji se odnosi na energetiku ističe se da je potrebno osnivanje kompanije za snabdevanje Elektrosever u skladu sa kosovskim propisima, kao i da je potrebno rešavanje pitanja srpskog menadžmenta u hidrosistemu Gazivode. 

- Srbija treba da obezbedi sprovođenje svojih obaveza proisteklih iz dogovora od 25. avgusta 2015. godine, naročito po pitanju uspostavljanja ZSO, kao i po pitanju drugih elemenata iz prvog dogovora iz 2013. godine, o policiji, sudstvu i civilnoj zaštiti. Dalje, Srbija treba da se založi za postizanje daljih dogovora, normalizaciju odnosa u dobroj veri, što bi vodilo potpunoj normalizaciji, na osnovu pregovaračkog okvira. Evropska komisija i Visoki predstavnik će nadgledati sprovođenje navedenog i podnositi izveštaj, najmanje dva puta godišnje Evropskom savetu", piše u dokumentu. 

Takođe, navode se ključne tačke u vezi sa izborima, ZSO, policijom, sudstvom, civilnom zaštitom i telekomunikacijama. U delu koji se odnosi na slobodu kretanja navodi se da Srbija treba da dozvoli državljanima trećih država da uđu u Srbiju sa Kosova. 

POVEZANE VESTI

Utorak 15.12.2015. 10:20
Slusakjte (gledajte strane medie uvezu poglave 35 koja vazi samo za Srbiju)onda cetevidit da pre ulazka u EU mora priznat Kosovo ali naravno to ce trajati vreme.
Utorak 15.12.2015. 10:55
Na fotki se dobro vidi,ko se smeska i pored koga stoji, dok se drugi trudi da sto brze potpise.IZDAJA NARODE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online