Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.12.2015.
16:22
Vestionline, Tanjug A

Rasprava završena: Ne zna se šta je Titova imovina

Ostavinska rasprava o podeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita zaključena je danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Sud odlučuje šta ulazi u ostavinsku masu.

Miroslav Mladenović
Kamen sa Meseca nismo našli

Rešenje suda, kako su istakli advokati naslednika, očekuje se za oko mesec dana.

Kako je novinarima objasnila zastupnik Miše, Aleksandra i Zlatice Broz, advokat Violeta Kočić Mitaček, pročitani su svi dokazi u predmetu, kao i predlozi advokata, koji su odbijeni kao suvišni.

- Danas su isčitani svi dokazi koji su prispeli u sud i sada očekujemo ostavinsko rešenje. Ne znamo kakvo će ono biti - rekla je Kočić Mitaček novinarima ispred zgrade suda.

Ona je navela da se ispostavilo da je detaljni spisak imovine, koji je naslednicima uručen na pretresu 1. decembra, a zbog čega je odložen prethodni pretres, veoma sličan spisku koji već bio poznat tokom postupka, osim što je na listu pridodat još nekoliko predmata.

- Dobili smo uvid u osnovni spis ovog suda, iz 1983, koji do tada nismo mogli da dobijemo i veoma mali broj stranica je za nas bio novost. Ispostavilo se da su ostalo stari spiskovi koje smo već dobijali tokom trajanja postupka - rekla je Kočić Mitaček.

Natezanje traje od 1983.

Ostavinska rasprava inicijalno je pokrenuta zahtevom Brozovog, sada već pokojnog sina Žarka, 14. decembra 1983.godine. Nekadašnji Četvrti opštinski sud doneo je rešenje o podeli imovine 1989. Međutim, Brozova udovica Jovanka je osporavala to rešenje, a Ustavni sud je 2000. proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Josipa Broza. Tada je otvoren novi proces, u kome je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsednika SFRJ. Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se deliti, nalaze se nameštaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vredni satovi, albumi sa slikama...

Prema njenim rečima, uglavnom je reč samo o pokretnoj imovini, o ličnim predmetima Josipa Broza Tita, a ne zlatu i znamenju.

- Kamen sa Meseca nismo našli u spiskovima, kao ni vozila koja su u Sloveniji. Od nekretnina nije traženo ništa, niti su na spisku - rekla je Kočić Mitaček.

Ona je dodala da je sada na sudu da odluči šta je to što spada u ostavinsku masu i da li će prihvatiti predloge naslednika, pa će tek tada moći da se govori o eventualnoj žalbi, ponovljenom postupku, kao i fizičkoj deobi nasleđene imovine.

Naslednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRJ su sin Miša i unuci Josip (Joška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

U raspravi ostavine učestvuju i punomoćnici porodice Karađorđević, koja zahteva da se iz zaostavštine izuzme imovina koja je nekada pripadala toj svrgnutoj jugoslovenskoj i srpskoj dinastiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online