Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 27.12.2015.
04:13
J. Arsenović - Vesti A

"Mina" pod Vučićevom jelkom

Baš kad se pred kraj godine premijer Aleksandar Vučić rastrčao da otvaranjem novih puteva, obnovljenih pruga i fabrika širi optimizam kod građana Srbije, od američkog ambasadora u Beogradu Majkla Kirbija usledio je novogodišnji "paketić" koji srpska vlast ne želi da otvori. Bar ne sada i ne pred očima javnosti.

Različiti stavovi o Kosovu: Majkl Kirbi i Aleksandar Vučić

Odlazeći američki ambasador Kirbi je u intervjuu za jedan beogradski list rekao da normalizacija odnosa Beograda i Prištine "podrazumeva članstvo Kosova u UN".

- Ne tražimo da Srbija prizna nezavisnost Kosova, već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Šta će ta normalizacija na kraju tačno značiti, na EU je da je definiše, ali po nama to znači članstvo Kosova u UN - rekao je američki diplomata.

Premijer Vučić je na ovu Kirbijevu poruku odgovorio da se s njom ne slaže, ali da se "teška pitanja ne rešavaju junačenjem".

- Za nas nije lako da kao mala zemlja pružimo odgovor na ono što je Kirbi rekao, sve što mogu na to da kažem i da odgovorim - to je da Srbija ima svoju politiku. Mi poštujemo politiku SAD, oni su svetska velesila, ali mi imamo svoju politiku i držimo se svoje politike - rekao je srpski premijer, a onda dodao ovakav stav Vašingtona nije novost, ali da to "za nas nikad nije lako da pročitamo".

Pojedini analitičari smatraju da se direktan nastup američkog diplomate može protumačiti kao šamar premijeru Vučiću koji se rastračao po zemlji da slavi otvaranja poglavlja, a da ne mora da odgovara na suštinsko pitanje: Šta ako na kraju evropskog puta Srbiji bude ispostavljen ultimatum: Ili EU ili Kosovo? Drugi, pak, u Kirbijevoj otvorenosti vide i dobru stranu.

Dačić u predizbornoj matrici

Na otvorenost američkog ambasadora direktniji i čvršći stav zauzeo je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.
- Srbija, naravno, neće podržati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama koje bi značilo legalizaciju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uključujući i Ujedinjene nacije - rekao je Dačić.

- U licemerju zapada prema nama ovo još smatram jednom svetlom epizodom. Druga strana medalje jeste to što možda Amerika ima za cilj da ovaj deo Evrope i ne uđe u EU. Kako god bilo, da li je to njihova namera da sabotiraju evrointegracije ili ne, ali mislim da je jasno rečeno šta će se od nas tražiti na kraju puta - komentariše politički analitičar Dragomir Anđelković.

Posle Kirbijeve jasne poruke, predsednik Srbije Tomislav Nikolić može da poentira sa: "Jesam li vam govorio?"

Nakon otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja predsednik se založio za to da se na početku sadržinski definiše pravno obavezujući sporazum s Kosovom koji od Srbije očekuje Brisel, kao uslov za punopravno članstvo u EU. Ne valja, upozorio je tada Nikolić za "Politiku", ako se ne zna ili ako nam se krije sadržina.
 

Đakovčani odgovaraju ambasadoru

Udruženje Đakovčana reagovalo je na poruke ambasadora Kirbija, podsećanjem na težak položaj preostalih Srba u otcepljenoj pokrajini koju bi Vašington što pre da vidi u UN.
"Da li znate da su osnovna prava demokratije, vaše zemlje i Evrope, Srbima na prostoru KiM oduzeta? Da li ste upoznati s činjenicom da će i 16. godine za redom, Srbi sa KiM Božić dočekati van svojih kuća, u prihvatnim centrima i daleko od svojih svetinja Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i Bogorodice Ljeviške?"

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.12.2015. 05:38
"Кирби је мој пријатељ" - рече одушевљено, највећи син нашег народа а пријатељ му га завуче онако с леђа ко да су "руку за руку" парадирали Београдом. Коме може бити пријатељ маторо г-о-в-н-о присмрдело из англосаксонско-хазарске кухиње??!!!
Nedelja 27.12.2015. 08:43
Znaci dolazi novo americko go-vno i da napravi jos vise haosa u Srbiji!
Nedelja 27.12.2015. 14:05
Pa nama nije nepoznanica da aMerika želi Kosovo u UN jer ga je ona stvorila.I što Vučić krije tu javnu tajnu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online