Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.02.2016.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Medijskim zulumom na Srbiju

Odnosi Srbije i Turske ponovo su pali na niske grane. Ovoga puta iz, naizgled, nejasnih razloga kao po komandi Srbi su postali "zvezde" turskih medija. Od srpskih snajperista koji se navodno bore na strani kurdskih pobunjenika u Siriji, pa do navodnog srpskog špijuna uhapšenog nedavno u Turskoj.

Tanjug/AP
Među njima "našli" Srbe: Naoružani Kurdi na barikadama na jugoistoku Turske

Situacija je sasvim bizarna, a sve je počelo sa navodnim snimkom hapšenja "srpskog špijuna" u Turskoj. Zapravo, reč je o snimku hapšenja turske novinarke koje se dogodilo još pre dve godine. Turski dnevnik "Sabah" je u utorak objavio da su njihove snage bezbednosti uhapsile dve osobe u gradu Sur, u provinciji Dijarbakir, za koje navode da su inostrani špijuni. Jedan od njih je Britanac, a drugi je navodno poreklom iz Srbije.

Hapšenje se odigralo u blizini prostorija Radničke partije Kurdistana, koju zvanična Ankara smatra terorističkom grupom. Na video-snimku koji je objavio ovaj turski medij vidi se kako se automobil specijalnih snaga zaustavlja na putu, a muškarac iz vozila iskače i odvlači u automobil jednu ženu.

Pismo turskim novinarima

Srbija je donela zakon koji oštro kažnjava bilo kakvu aktivnost državljana Srbije u oružanim konfliktima u svetu.
"Ovakve tvrdnje (turskih medija) se u svakom slučaju ne mogu, niti ih treba dovoditi na bilo koji način u vezu sa zvaničnom politikom ili aktivnostima Srbije i njenih institucija", navedeno je u saopštenju Ambasade koje je bilo prosleđeno turskim medijima.

- Zapravo je reč hapšenju turske novinarke Beratine Jildžhtan iz 2014. godine koje su njihovi mediji tada objavili kao udarnu vest. Niko od zvaničnika iz Ankare dosad se nije oglasio povodom ove sramne podmetačine. U pitanju je novi pokušaj nekih struktura iz te zemlje da blate Srbiju - rečeno je u obaveštajnim strukturama Srbije.

Tri dana ranije turski mediji su objavili i da "srpski snajperisti ratuju na strani Kurda protiv Turske". Međutim, tu informaciju demantovala je Ambasada Srbije u Turskoj. Ni to što je ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala odbacio te tvrdnje nije bilo dovoljno da se medijska hajka zaustavi.

- To nije istina. Bilo je stranih snajperista kao što je rekao naš premijer. Izveštaji o snajperisti iz zemlje koju ste pomenuli su spekulacija. Mi ne objavljujemo nacionalnosti boraca - rekao je Ala.

Ipak, srpska vlada se osetila povređenom i šef diplomatije Ivica Dačić je odlučio da vladi u Ankari uruči demarš. Srbija je od Turske zatražila zvaničnu informaciju o nedavnim napisima u turskim medijima o navodnom angažovanju srpskih snajperista na strani kurdske organizacije PKK, kao i o tome da je u turskom mestu Suru navodno uhapšen srpski agent. U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Srbije navodi se da je od Turske zatraženo i da preduzme mere radi zaustavljanja negativne medijske kampanje protiv Srbije.

Ambasador Srbije u Ankari Danilo Vučetić je, kako se navodi, tim povodom juče obavio razgovor u Ministarstvu inostranih poslova Turske. Istim povodom u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je pozvan ambasador Republike Turske u Srbiji Kemal Bozaj.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović kaže da se Srbija mnogo puta izletala i zaletala u odnosima s mnogim zemljama, pa i s Turskom, prenaglašavajući veze s određenom zemljom i time pridajući sebi značaj.

- Moramo da preispitamo politiku prema Turskoj. Neodmereno se udvaramo, kao da imamo amneziju ne samo spram davne istorije, već i savremene, od uloge Turske u raspadu Jugoslavije do Kosova i BiH. Mi smo čak ušli u tako inferiornu poziciju da smo Tursku pozvali da rešava svojevremeno spor građana Srbije, odnosno dve frakcije islamske zajednice. To je sramota za zemlju koja sebe smatra suverenom - kaže za "Vesti" Jovanović.

Nož u leđa od "partnera"

Živadin Jovanović ističe da ne razume u čemu su to odnosi Srbije i Turske od beogradskih vlasti proglašavani strateškim.
- Oni su učestvovali u NATO agresiji. Srbija se bori za Rezoluciju 1244, Turska je priznala Kosovo. Srbija brani Dejtonski sporazum, a Turska bi da ga razgradi. Srpske firme moraju na tendere za poslove, turske dobijaju koncesije. Stvarno mi nije jasno zašto su vlasti tu zemlju proglasile strateškim partnerom - dodaje Jovanović.

Srbija je, smatra Jovanović, u posebno nezavidnoj situaciji i zbog toga što bi istovremeno da Tursku naziva strateškim partnerom i da ima isto tako dobre odnose s Rusijom.

- I onda se dogodi da Turska obori ruski avion nad Sirijom. Čak su i Amerikanci osudili Ankaru. Bili su praktično u svojevrsnoj izolaciji. I šta Srbija uradi? Pozove premijera Ahmeta Davutoglua u bilateralnu posetu! Naravno da su se naši ruski partneri zapitali kakvu to poruku šaljemo - dodaje Jovanović.

Navijači teroristi

U novembru 2014. Dačić je takođe uručio demarš Turcima. Tada je povod bio ubistvo srpskog navijača Marka Ivkovića koji je pratio košarkaše Crvene zvezde na gostovanju istanbulskom Galatasaraju. Tada je trener Galatasaraja srpske navijače nazvao teroristima.
- Niko ne sme da ponižava Srbiju i naziva njene građane teroristima, pa makar to bio i trener Galatasaraja - istakao je tada Dačić.

 

Erdoganove provokacije

Turska je jedna od država koje su priznale nezavisnost Kosova, a premijer Redžep Tajip Erdogan je u nekoliko navrata posećivao Kosovo i iznosio parole zbog kojih je ozbiljno narušen odnos dve zemlje.
- Nemojte zaboraviti, Turska je Kosovo i Kosovo je Turska, mi smo toliko bliski tako da je i autor turske himne, Mehmet Akif Ersoj sa Kosova, iz Peći - rekao je Erdogan i dodao da je Kosovo njegova druga zemlja.

 

 

POVEZANE VESTI

Petak 05.02.2016. 18:21
Je bacemo vam majku obrezanu za sve sto ste nam lose cinili u proslosti! A tek sto ce Rusi da vas nag uze,e od toga se necete oporaviti nikada!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online