Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.02.2016.
00:11
D. N. Petrović - Vesti A

"Samo preko mene mrtvog Turci mogu zauzeti Mučanj!"

Početkom ovog leta navršava se 140 godina od početka Javorskog rata, operacija Ibarske vojske u Raškoj oblasti, kojima su započeli srpsko-turski ratovi 1876-1878. godine.

Spomenik majoru Iliću i junacima na Javoru

Srbija je, vrativši deo teritorije i dobivši nezavisnost i samostalnost, zaključila svoju nacionalnu revoluciju, čiji su barjak poneli Karađorđe i ustanici 1804. godine. Narodna pesma kaže: "Oj, Javore, ne treba ti kiše, junaci te krvlju natopiše, nema mesta, ni kamena tvoga, da ne čuva junaka jednoga."

- Otadžbinski ratovi 1876-1878. predstavljali su prekretnicu u oslobađanju Srbije od turskog ropstva i učvršćivanju temelja nove srpske države. Jubilej je od velikog značaja i za susednu Crnu Goru i prekodrinske krajeve - ističe novinar i publicista Miladin Vukosavljević, podsećajući da u obeležavanju jedinstvenog jubileja, uz podršku Vlade Srbije, treba da učestvuju SANU, SPC, nacionalne i lokalne ustanove kulture.

Motrili na "vrata Bosne"

Iako su Šabačka, Rudnička, Užička, Čačanska i druge brigade Ibarske vojske hitale u pohode porobljenoj braći u Raškoj oblasti, odakle su mnoge porodice bekstvom u Srbiju tražile spas od zuluma, pljačke i noža, i posle krvavih bojeva u Kalipolju i planinama Starog Vlaha, granica je ostala na međama pobijenim posle drugog Hatišerifa 1833. na Javoru. Iako je delila isti narod, postavljena gde nikada nije bila, Turci su je i dalje utvrđivali, sa carinarnicom na Javoru i budno motrili na "vrata Bosne".

Dragoljub Gagričić, predsednik novovaroškog Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, ističe da je neshvatljivo da niko ne brine o spomeniku majoru Iliću i javorskim junacima i Karađorđevom šancu.

- Škola u obližnjem selu Kušići od školske 1963/64. godine nosi ime majora Ilića, ali ni MZ Kušići, niti Turistička organizacija Ivanjice se ne okreću na najznačajniji beleg u Starom Vlahu, nema tabli da je ovo istorijski kompleks. Beli obelisk je nagrizao zub vremena, a travu su kosili i smeće kupili monasi iz manastira Dubnica u Božetićima, kao i dvojica posetilaca ove svetinje - podseća Gagričić.

Major Mihailo Ilić

Iz Muzeja u Jagodini već su ponudili izložbu "Jagodina i okolina u srpsko-turskim ratovima", autora Ninoslava Stanojlovića i Duška Grbovića, u kojoj su i svedočanstva o javorskom junaku majoru Iliću, među kojima i ratna uniforma u kojoj je poginuo.
Braneći zbegove, nejač i ognjišta i odbijajući naredbu da se povuče, major Mihailo Ilić je, koristeći prirodne tvrđave Čemernicu i Mučanj, sprečio prodor sedam puta jačih turskih jedinica u dolinu Morave.

- Ako Mučanj izgubimo, onda smo izgubili ceo Užički okrug. Samo preko mene Turci ga mogu zauzeti!

Ovako je planuo major Mihailo Ilić u štabu Ibarske vojske u Katićima u noći 22/23. avgusta 1876, kada je odlučeno da se napusti planina Mučanj pred naletom Turaka. Iste noći je organizovao odbranu Čemernice i pred odsudni boj, kako navodi u "Ratnim beleškama" Mita Petrović, oficirima i komandirima zapovedio:

"Mi se moramo ovde boriti na život i smrt. Ja nisam rad da se odavde odstupi ma svi izginuli... Od završetka ove borbe zavisiće sudbina ne samo Kušića, no Ivanjice, Arilja, Požege, jednom rečju cele Srbije... Među vama ja ću biti, ja vas neću izneveriti. Ako bih pokušao da odstupim i da vas izneverim, pucajte na mene i ubijte me."

Dok je sa sabljom u ruci, ispred vojnika, jurišao na šanac na Javoru, 24. avgusta 1876. godine, zaustavio ga je kuršum u 31. godini života. Kraljica Natalija je neustrašivom Jagodincu dala svoju grobnicu kraj crkve Svetog Marka u Beogradu za večni počinak.
 

Sabor kraj Karađorđevog šanca

Ispod Vasilijinog vrha, najvišeg visa planine i pored Karađorđeva šanca, 1907. prilozima građana moravičkog kraja podignut je beleg javorskim junacima i majoru Mihailu Iliću, komandantu Druge užičke brigade. Sabor kraj šanca i belog obeliska, u nedelju pred Vidovdan, duže od veka sabira narod Starog Vlaha. Dolaze, zapale sveću i prekrste se uz reči:
- Bog da im dušu prosti, večna slava i hvala im!
U spomen na prvi boj na Javoru - Kalipoljsku bitku, 24. avgusta (6. septembra po novom kalendaru) 1876. godine - u Ljepojevićima je 2002. podignut beleg.

Nedelja 14.02.2016. 11:31
Terrorismo Made in Usa - i crimini degli Americani - Report
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online